Nemačka: Špijunirani poslanici

Berlin -- Nemačka DB je prikupljala informacije o najmanje 96 poslanika saveznog parlamenta, navedeno je u odgovoru savezne vlade na upit frakcije Zelenih u Budestagu.

Izvor: Beta
Podeli

Među špijuniranim poslanicima je 30 političara opozicione stranke Levice, odnosno njene prethodnice u Bundestagu - Partije demokratskog socijalizma (PDS). Njih je Savezni ured za zaštitu ustavnog poretka pratio zbog sumnji da "imaju ekstremističke težnje".

Pored toga, špijunirano je i 10 poslanika konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), zbog sumnji da rade za inostrane tajne službe.

Kako je navedeno u vladinom odgovoru na poslaničko pitanje, neki od poslanika špijunirani su u više mandata.

Dodaje se i da su se podaci državne bezbednosti brisali, i da se brišu iz dokumentacije Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka posle deset godina, ukoliko više nisu potrebni toj instituciji.

Zeleni su saopštili da nisu zadovoljni odgovorom vlade na ovu temu, najviše zato jer se iz njega ne vidi da li je poslanike pratila tajna služba ili su samo na druge načine prikupljani podaci o njima.

Ta stranka želi da se to u potpunosti razjasni i da savezni parlament mora da bude u potpunosti informisan o svim merama tajnih službi prema poslanicima.

strana 1 od 840 idi na stranu