DIN otpušta trećinu radnika

Duvanska industrija Niš otpustiće do kraja leta trećinu radnika da bi osigurala konkurentnost i održivost poslovanja u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 31.07.2009.

19:19

Default images

Generalni direktor DIN "Fabrike duvana“ a.d. Niš, u sastavu Filip Moris internešenela, Skip Bornhiter, najavio je danas reorganizaciju ovog niškog proizvođača cigareta, koja će biti okončana krajem leta, a podrazumeva smanjenje broja zaposlenih i usredsređivanje na osnovnu delatnost.

"Budućnost DIN u najvećoj meri zavisi od fleksibilnosti, efikasnog upravljanja unutrašnjim troškovima i dobre organizacione strukture“, rekao je Bornhiter.

Radnicima su danas uručena rešenja o godišnjem odmoru i plaćenom odsustvu, kao i predlog o odlasku iz fabrike o kojem bi trebalo da se izjasne u narednih nedelju dana.

Predstavnici sindikata u DIN-u kažu da su iznenađeni i da nisu bili upoznati sa namerom poslodavca da otpusti preko 300 radnika. Radnicima koji ostanu bez posla biće isplaćene neto otpremnine od po 1,5 miliona dinara. Ova promena omogućiće kompaniji povećanje kvaliteta i efikasnosti, dok će istovremeno mala i srednja preduzeća u Srbiji dobiti priliku da se razviju i prošire svoje poslovanje kao dobavljači DIN, navodi se u saopštenju DIN.

Detaljne analize su pokazale da za efikasno i održivo poslovanje DIN ne treba da ima više od 580 zaposlenih, a sada zapošljava gotovo 910 ljudi.
Za zaposlene, za čijim je radom prestala potreba, DIN je, dalje se navodi, pripremio program koji im obezbeđuje korektne otpremnine u skladu sa Pojedinačnim kolektivnim ugovorom o radu, a koje su znatno veće od minimalnih iznosa propisanih Zakonom o radu i Opštim kolektivnim ugovorom o radu.

Prosečan bruto iznos otpremnine za zaposlene koji će napustiti DIN iznosi približno 1,7 miliona dinara, ili 1,5 miliona dinara neto.

Kako bi dodatno pomogao zaposlenima koji napuštaju kompaniju u pronalaženju novog posla, DIN je dogovorio sa kompanijama kojima će biti povereno obavljanje određenih poslovnih aktivnosti da pruže mogućnost zaposlenja bivšim zaposlenima DIN.

Sindikati iznenađeni

Predstavnici tri sindikata u DIN iznenađeni su saopštenjem rukovodstva fabrike.

“Zatečeni smo današnjom podelom rešenja o godišnjim odmorima i plaćenom odsustvu do septembra za 330 radnika, koji su u kovertama dobili i "nalog" da odmah napuste fabriku", istakli su sindikalci.

Predsednici Samostalnog sindikata, Sindikata duvanske privrede i Udruženja granskih sindikata naglasili su da će do ponedeljka utvrditi da li u celom ovom postupku ima nezakonitosti, kada će se odlučiti i o daljim koracima sindikalnih organizacija u DIN-u.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: