Komisija za praćenje cena

Beograd -- Vlada je formirala Komisiju za praćenje kretanja cena, kako bi se ublažili efekti ekonomske krize, kaže ministar trgovine Slobodan Milosavljević.

Izvor: Beta
Podeli

"Prvi sastanak Komisije biće održan do kraja jula, a od predstavnika ministarstava je zatraženo da naprave analizu kretanja cena i razloga za korekciju cena iz svog resora u prvih šest meseci ove godine", rekao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, na tom sastanku će biti dogovoreno da se napravi i projekcija kretanja cena u svim sektorima do kraja godine.

Milosavljević je podsetio da je inflacija u prvih šest meseci bila 9,1 odsto, a da je u junu ta tendencija smirena i iznosi 0,4 odsto, kao i da do kraja godine predstoji težak posao održavanja stabilnosti cena, makroekonomske stabilnosti i kupovne moći.

"Cilj je da imamo analizu onoga što se desilo, predviđanja i očekivanja i da pokušamo da predupredimo moguće negativne udare na korekciju cena i smanjivanje kupovne moći stanovništva", naveo je Milosavljević.

On je rekao da to neće biti nikakve administrativne mere, već pokušaj zajedničkog rada kako bi sačuvali kupovnu moć građana.

Komisiju, koja je formirana na predlog Ministarstva trgovine, čine predstavnici ministarstava trgovine, ekonomije, rada i socijalne politike, energetike, zdravlja, finansija, poljoprivrede, Republičkog zavoda za statistiku i Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Formirana je na rok od 12 meseci, a nadležnom odboru trebalo bi da podnosi izveštaj svakih 60 dana, a Vladi najmanje svakih 90 dana.

Predsednik Komisije je ministar trgovine Slobodan Milosavljević.

strana 1 od 87 idi na stranu