O poslovniku početkom februara

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će najverovatnije na sednici 9. ili 10. februara na dnevnom redu biti rasprava o poslovniku.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 31.01.2009.

13:05

Default images

Predsednica Skupštine Srbije najavaljuje za B92 da će poslovnik biti usklađen sa Ustavom i da će biti promenjeni članovi poslovnika koji koče rad parlamenta. Efikasnost parlamenta je na niskom nivou, a razlog za to je skupštinski poslovnik, priznaje Slavica Đukić-Dejanović.

Ona navodi da se to stanje mora što pre promeniti, a kako nije gotov tekst novog poslovnika, kaže da je tražila da se pripremi alternativa, odnosno izmena postojećeg poslovnika, o čemu bi Skupština mogla da raspravlja već 9. ili 10. februara.

"U skladu s tim ja sam komisiji koju sam formirala da napravi nov poslovnik, dala zadatak da alternativno pripremi i usklađivanje teksta poslovnika sa Ustavom i da radi na izmenama određenih članova koji smanjuju efikasnost rada i nadam se da ćemo imati podršku najvećeg broja poslanika", rekla je ona.

"Mislim da bi bilo korektno da komisija intenzivira svoj rad i da sve predloge stavi na papir tokom ove nedelje, a da već početkom sledeće nedelje krenemo sa sednicom koja će imati na dnevnom redu izmene i dopune postojećeg poslovnika", dodaje Slavica Đukić-Dejanović.

Parlament je "jedno od uskih grla" kada je reč o bržem ulasku Srbije u EU, ocenjuje predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Sonja Liht.

Ona je navele da je rad na novom poslovniku veoma značajan za evropske integracije.

"Čini mi se da stranke ponekad zaboravljaju da parlament pored toga što je najvažnija institucija demokratije i što je pre svega zadužen za zakonodavnu delatnost, da je parlament i slika i prilika političke situacije u zemlji", kaže Sonja Liht.

Bivše predsednik Skupštine Oliver Dulić kaže da je u prošlom sazivu predlog bio da rasprava o svakom zakonu traje ukupno 12 sati. Šest u načelu i isto toliko sati za raspravu po amandmanima.

U okviru šest sati predviđenih za raspravu ulazila bi ne samo rasprava o temi koja je na dnevnom redu, nego i sve rasprave van teme.

"Jedino u Srbiji onaj koji je izgubio izbore može da zablokira rad skupštine i da se teoretski, četiri godine ne donese ni jedan zakon", rekao je Dulić.

Trivan: TV prenosi nisu jedini način informisanja

Portparolka Demokratske stranke Jelena Trivan izjavila je da direktni televizijski prenosi nisu jedini demokratski način informisanja građana o radu parlamenta i da je nedopustivo da opozicija odbija da radi onda kada direktni prenosi sednica nisu mogući.

"Treba razjasniti šta je transparentno prenošenje rada parlamenta i da li svaki trenutak kada nema direktnog prenosa znači ukidanje demokratskog prava, pre svega opozicije, da njihov rad bude javan", izjavila je Trivanova Tanjugu.

Ona je istakla da se u razvijenim zapadnim demokratijama primenjuju raznoliki modeli informisanja građana o radu parlamenta, kao što su skupštinske hronike, posebni parlamentarni TV kanali, skraćeni ili odloženi prenosi.

"Onda kada se na drugi način izveštava iz parlamenta, a ne samo direktnim prenosom, i to je i dalje transparentan rad i mogućnost opozicije da iskaže svoj stav, a ne ukidanje jednog demokratskog prava", rekla je Jelena Trivan.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović trebalo bi da se u ponedeljak sastane sa generalnim direktorom RTS-a Aleksandrom Tijanićem i sa šefovima poslaničkih grupa, kako bi se u usmenom dogovoru došlo do sporazuma o prenosu skupštinskih zasedanja, jer zakonskih obaveza za to nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: