EPS: Rekordna potrošnja struje

Već 20 dana EPS beleži rekordne potrošnje struje, kažu u tom preduzeću. Pojedina niška domaćinstava nemaju struju po 30 sati. Sindikat EPS-a najavljuje protest.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 13.01.2009.

14:35

Default images

Potrošnja električne energije u Srbiji ovih dana je čak 10 odsto iznad prosečnih januarskih potrošnji, a jučerašnja je nadmašila čak i onu od 31. decembra, izjavio je za B92 Momčilo Cebalović, portparol EPS-a. On je kazao da je stabilnost elektroenergetskog sistema održana zahvaljujući dobrom radu na kopovima uglja i u termoelektranama.

Cebalović je rekao da će EPS i u narednim danima učiniti sve da proizvede maksimalne količine električne energije, ali je upozorio da dogrevanje na struju stanova, koji se greju preko sistema daljinskog grejanja, hitno mora da prestane.

“Potrošnja mora što pre da se smanji jer je rad proizvodnih kapaciteta EPS-a prenapregnut tim pre što je smanjena proizvodnja zbog dotoka usled zaleđenja reka. Manjak između nikad veće potrošnje i rekordne proizvodnje mora da se nadoknadi korišćenjem rezervi vode u akumulacijama”, kaže Cebalović.

“Zato EPS apeluje da se u cilju očuvanja stabilnosti elektroenergetskog sistema odmah poboljša grejanje iz toplana i da se u stanovima obezbedi propisana temperatura", poručuje on.

"U ovim danima kada EPS iz svih kapaciteta, ne gledajući koliko košta kilovat-sat, iz neke elektrane obezbeđuje električnu energiju ne samo za osnovne potrebe, već i za grejanje i dogrevanje, poziva i ostale koji brinu o grejanju da se tako ponašaju jer samo tako može da se smanji udar na elektroenergetski sistem koji traje već 20 dana”, objašnjava Cebalović.

Građani koji koriste daljinsko grejanje sve više se dogrevaju. O tome svedoči i povećanja prodaja grejnih tela. U prodavnici bele tehnike na Voždovcu prodaja je povećana nekoliko puta.

“Da smo imali neke mnogo veće količine, više bi i prodali. Bili smo i mi zatečeni time. Tražili su uljane radijatore, kalorifere najviše, TA peći“, kaže Saša Milić, vlasnik prodavnice bele tehnike. Beogradska elektrane prihvatile su poziv EPS-a i pojačale režim proizvodnje toplotne energije.

“Naime u isčekivanju gasa koji očekujemo u narednim danima, ne za par dana ali do kraja nedelje, treba biti racionalan u korišćenju svih vidova energije, prevasohodno električne energije“,kaže Petar Vasiljević, pomoćnik direktora Beogradskih elektrana.

“Jer u slučaju iskakanja zbog preopterećenja u potrošnji električne energije doćiće do prekida u radu u cirkulacionim pumpi koje se nalaze podstanicama, tak onda ti potrošači u slučaju kada tolana radi, neće biti u mogućnosti da koriste toplotnu energiju, jer pumpe u podstanicama neće moći da rade“, objasnio je on.

Ministarstvo rudarstva i energetike naložilo je svim toplanama da poboljšaju grejanje u stanovima, ali je istovremeno uputilo apel građanima da ne dogrevaju stanove grejalicama.

"Građani se mole da ne dogrevaju stanove grejalicama i drugim električnim uređajima kako bi se smanjila prekomerna potrošnja struje, jer je elektroenergetski sistem Srbije na granici tehničke izdrživosti", navelo je Ministarstvo energetike u saopštenju.

Nestašice struje u Nišu

Zbog velikog opterećenja električne mreže, pojedini stanovnici Niša nemaju struju i po 30 sati, a oko 200 domaćinstava ukupno već sedam dana nema uredno snabdevanje električnom energijom.

U Elektrodistribuciji apeluju na potrošače da smanje potrošnju i da redovno plaćaju struju kako bi mreža normalno funkcionisala.

Porodica Miljković koja stanuje u Trebinjskoj ulici u Nišu dočekala je Božić u mraku. Od tada svakoga dana ostaju bez struje i po 15 sati.

Ova porodica živi u veoma teškim uslovima. Nestanak struje najteže pada sinu Milošu koji boluje od cerebralne paralze.

“Najteže mi pada zbog deteta, ne mogu da ga okupam, smrzava se, imam još metar drva do kraja zime. Ponekad malo više se uplaši i ponekad dobije napad kad nestane struja… Uplaši se! Katastrofa”, požalila se Miloševa majka Biljana Miljković.

Domaćinstva u Trebinjskoj i Ovcepoljskoj ulici koja imaju samo jednu fazu, bez struje ostaju po više sati, dok su u nešto boljoj situaciji ona sa trofaznom strujom kojima radi bar jedna faza, kažu stanari.

“Ovde u ulici se mnogo kvarova događalo, ljudima su zamrzivači pregoreli, kompjuteri. Neko će morati da tu štetu nadoknadi.”

“Dođeš sa posla - ja radim u Gradskoj čistoći - ne mogu da se istuširam, ne možeš ruke da opereš jer bojler je isključen.”

Nekoliko desetina građana ogorčeno zbog ovakve situacije u ponedeljak je blokiralo jedan od ulaza u nišku elektrodistribuciju. Oni zahtevaju da se poveća kapacitet njihove trafo-stanice.

“Mreža je planski urađena, ali u poslednje vreme, kako je opterećenje srazmerno padu temperature, postoji veliko opterećenje na tom konzumu. Ljudi kupuju uređaje za dogrevanje i time opterećuju našu mrežu”, kaže Dragoslav Pavlovic iz niške elektrodistribucije “Jugoistok”.

U niškoj elektrodistribuciji kažu da nikakve investicije u tom delu grada nisu moguće zbog velikih dugovanja.

Samo u Trebinjskoj ulici svako domaćinstvo u proseku duguje po 80.000 dinara. Ipak, oni još jednom obećavaju da će ove porodice u toku dana dobiti struju preko susednih trafo stanica.

Sindikat EPS-a traži sastanak sa premijerom

Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije uputio je zahtev predsedniku Vlade Mirku Cvetkoviću da ih hitno primi zbog "neizdrživog i nedopustivog stanja" koje ugrožava položaj zaposlenih u EPS-u.

U otvorenom pismu sindikata premijeru navodi se da radnici EPS-a ulažu nadljudske napore da bi građani imali dovoljno električne energije, a da niko iz Ministarstva finansija nema vremena ili rešenje za goruće probleme koji ih prate.

"U više navrata iz Vašeg kabineta smo dobili odgovor da su za naše zahteve nadležna tri ministarstva - finansija, rudarstva i energetike i rada i socijalne politike, sa kojima smo 23. oktobra 2008. godine postigli Sporazum koji do danas nije ispoštovan“, kaže se u pismu sindikata.

Sindikat radnika EPS-a zahteva hitan razgovor sa premijerom u vezi sa tim Sporazumom, kao i programom poslovanja EPS u 2009. godini, Opštim kolektivnim ugovorom i njegovim proširenim dejstvom, najavljenim tenderima za izgradnju novih kapaciteta EPS-a, besplatnim akcijama za radnike EPS-a i privrednih društava čiji je osnivač EPS, uključujući one sa Kosova.

Ukoliko do pregovora ne dođe sindikat će primeniti sve vidove sindikalne borbe, uključujući i generalnu obustavu rada, navodi se u pismu koje je upućeno i predsedniku Srbije Borisu Tadiću i generalnom direktoru EPS Vladimiru Đordeviću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: