Aranđelovac: Potraga za optuženima

Aranđelovac -- Policija u potrazi za Ratkom Mladićem pretresla u Aranđelovcu kuću njegovog školskog druga. Zaplenjeni rokovnici, imenik i telefonske kartice.

Izvor: B92, Beta, Tanjug
Podeli

Nekada školski drugar Ratka Mladića, sada potencijalni jatak tog haškog begunca, tvrdi da ga nije video 15 godina. Zlatić je bivši oficir Jugoslovenske narodne armije, a kaže da se sa Mladićem upoznao u vojnoj školi u Zemunu.

“Oni su trazili Ratka Mladića. Neko je dojavio da smo mi školski drugovi”, rekao je Zlatić.

On kaže da bi Mladića sakrio tako da ga niko nikad ne bi pronašao, a kao glavni razlog navodi to što ga ne goni srpsko tužilaštvo, nego, kako je rekao, lažni Haški sud.

“Ratko Mladić nije ovde. Rekao sam i ovim organima reda - da je tu, ja bih ga bolje sakrio, ne bih ga u fiokama krio. To je neozbiljno. Ja bih mu pružio utočište odmah, on je moj drugar”, rekao je Zlatić.

“Vojnička čast se gubi na bojnom polju, kroz izdaju, ako siluje nejač, ako se iživljava na starima, a to nije radio. Zamerio se tim velikim silama”, smatra on.

Zlatić kaže da je policila tražila tragove o skrivanju Ratka Mladića, da je bila vrlo korektna i da je posle pretresa odnela rokovnike i kartice mobilnih telefona.

“Celu su kuću pretresli, i pomoćne prostorijie… Sve je snimano. Bilo je mnogo telefona, uzeli su mobilne telefone, i adresare s telefonima”, ispričao je on.

"Nema veze sa izveštajem"

Još u vreme dok je trajala akcija pretresa kuće Ljubinka Zlatića, potvrda o tome šta se dešava u Aranđelovcu stigla je iz Tužilaštva za ratne zločine.

U saopštenju je pisalo da se pretres vrši po nalogu tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića.

Cilj akcije su bila nova saznanja koja bi pomogla u hapšenju Ratka Mladića

Akciji je počela oko 10 časova, policija je u Kosovskoj ulici u Aranđelovcu pretresala kuću Zlatića, poreklom iz BiH.

Zlatić je godinama radio u Nemačkoj, a pre nekoliko godina vratio se u zemlju. S njim u kući živi njegova supruga, a u dvorištu se nalaze još dva objekta.

Policija nije nikog privela.

Šef nacionalnog tima za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić rekao je da policija proverava informacije o mreži pomagača haškog optuženika Ratka Mladića.

To što danas Serž Bramerc, glavni tužilac Haškog tribunala, podnosi izveštaj Savetu bezbednosti nema nikakve veze s današnjom akcijom potrage za preostalim haškim optuženicima koja se sprovodi u Aranđelovcu, tvrdi predsednik Saveta za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić.

"Imali smo saznanja da se čovek u kući, u kojoj se vrši pretres, nalazi u mreži pomagača Ratka Mladića. Današnja akcija će, verujem, otkriti te dileme i ja se nadam da ćemo doći do nekih saznanja koja će nam koristiti u daljim potragama i aktivnostima”, rekao je Ljajić.

“Teško je meriti da li smo bliži ili dalji, ono što je sigurno da mi danas imamo više saznanja nego što smo imali juče i nastojimo da svaki dan učinimo mali pomak u ovim potragama i aktivnostima”, naveo je on.

Inače, ispred kuće Ljubinka Zlatića okupilo se nekoliko desetina pripadnika Srpske radikalne stranke, kao i pripadnici organizacije "Naši", koji su izražavali negodovanje prema pripadnicima policije.

Podsetimo, nedavno je, u okviru potrage za dokazima koji bi mogli dovesti do hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića, policija pretresla stan Darka Mladića, sina Ratka Mladića, a pretres je izvršen i u prostorijama Telekoma u Obrenovcu, na radnom mestu supruge Darka Mladića.

Mesec dana pre toga, policija je izvršila pretres kuće i fabrike porodice Vujić iz Valjeva.

Stojadinović: Sve manji prostor za manevar

Prema mišljenju vojnog komentatora lista Politika Ljubodraga Stojadinovića, ove akcije se sprovode da bi se međunarodnoj zajednici pokazalo da Srbija sarađuje sa Haškim tribunalom.

Stojadinović, međutim, veruje da se uz pomoć ovih akcija broj Mladićevih pomagača smanjuje.

“Verovatno postoji sve manje manevarskog prostora da se Ratko Mladić sakriva i postoji, verovatno, sve manje ljudi koji su spremni da bez rezerve pomažu. Konačno ima sve manje sredstava koje su neophodne za takvu vrstu konspiracije, ili moderne hajdučije”, smatra Stojadinović

“Takođe, mislim da ovakve akcije, ako su neka vrsta spektakla, one ne mogu da daju nešto što, inače, Rasim Ljajić obećava – da će saradnja sa Haškim tribunalom biti završena tako što će Ratko Mladić biti konačno predat pravdi i otpremljen za Hag”, rekao je on.

strana 1 od 928 idi na stranu