Utorak, 29.01.2008.

18:43

Poreski zakoni opet u proceduri

Ministar finansija kaže da je šest poreskih zakona, posle povlačenja iz parlamenta, uz izmene vraćeno u skupštinsku proceduru.

Izvor: B92

Default images

Ministar Mirko Cvetković izjavio je i da će država dokapitalizovati Komercijalnu banku, Poštansku štedionicu, Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita i Agenciju za osiguranje depozita s ukupno osam milijardi dinara iz budžeta Srbije, da bi poboljšala njihovo poslovanje.

On je najavio i raspisivanje tendera za prodaju Kredi banke iz Kragujevca, Privredne banke iz Pančeva i Srpske banke.

U zakonu o porezu na dohodak građana, kapitalna dobit na hartije od vrednosti smanjena je sa 20 na 10%.

Ministarstvo je u zakonu o porezu na dobit preduzeća otvorilo mogućnost razlikovanja fiskalne i kalendarske godine.

U oblasti zakona o administrativnim taksama, Zakon o doprinosima za obavezu socijalnog osiguranja usklađen je sa Zavodom za zdravstveno osiguranje. Kod Zakona o otpisu kamata na dospele obaveze, određeni poreski obveznici, koji redovno plaćaju, biće oslobođeni od kamate neredovnih obaveza i kod Zakona o budžetskom sistemu donet je jedinstveni budžetski sistem.

Prema izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana, porez će plaćati svi građani koji zarađuju iznad 1,4 miliona dinara godišnje, što znači da mesečno ostvaruju prihode od oko 1400 evra.

Stranci nerezidenti plaćaće porez ukoliko zarađuju više od 2,34 miliona dinara.

U prihode se, prema zakonu, računaju godišnji zbir zarada, oporezovani prihod od samostalnih delatnosti, autorskih i srodnih prava, nepokretnosti, osiguranja lica, davanja u zakup pokretnih stvari, prihod sportista i sportskih stručnjaka, kao i drugi prihodi oporezivi u inostranstvu, dok u dohodak stranaca ulaze samo zarade, ali ne i dodatna primanja.

Poreske prijave za utvrđivanje poreza na godišnji dohodak građana podnose se do 15. marta ove godine.

"Osnovica, iznad koje će građani plaćati porez na dohodak, u stvari, jeste trostruki iznos prosečne zarade u Srbiji, što je 116.232 dinara mesečno, a za strance nerezidente to je petostruki iznos", objasnila je pomoćnica ministra finansija Nataša Kovačević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: