Ko je gde "pobedio"

Beograd -- Rezultati predsedničkih izbora po gradovima često daju suprotnu sliku od one ko drži lokalnu vlast.

Izvor: B92, Beta
Podeli

Gledano po gradovima, kandidat SRS-a Tomislav Nikolić dobio je u prvom krugu više glasova od Borisa Tadića u Beogradu, gde vlast drže demokrate, ali za oko pola procenta. Nasuprot tome, u Novom Sadu, gde su radikali na vlasti, Tadić je osvojio gotovo tri odsto glasova više od Nikolića.

Analitičari, međutim, ocenjuju da se na osnovu rezultata prvog kruga predsedničkih izbora ne može zaključiti da li će doći do promene vlasti na lokalnom nivou posle izbora 11. maja, ali ipak zaključuju da se biračko telo polako pomera.

Pored Beograda, Nikolić je od Tadića u prvom krugu bio jači i u celoj centralnoj Srbiji, za oko pet odsto glasova. Nikolić je bio ubedljiv u Kragujevcu, Jagodini, Kuršumliji.

S druge strane, Tadić je pobedio u Užicu, ali i u Novom Sadu, mada kandidat radikala tradicionalno i ovoga puta ima ukupno više glasova u Vojvodini. Većina stanovnika Novog Sada, kojim upravlja Srpska radikalna stranka, veruje da će Tadić pobediti u drugom krugu predsedničkih izbora.

"Videćemo, trka se nastavlja. Mislim da će Tadić ipak pobediti, uz puno truda", kaže jedan Novosađanin.

Neke Nišlije, koje su na prethodnim lokalnim izborima izabrale za gradonačelnika kandidata Nove Srbije, volele bi da Tomislava Nikolića vide kao predsednika Srbije. On je u ovom gradu osvojio čak sedam odsto glasova više od protivkandidata Borisa Tadića.

"Šta ja znam, ja mislim da bi radikali trebalo da pobede, za promenu malo", rekao je jedan Nišlija za B92.

"Prvi krug je interesantan. Zašto? Zato što će da uđu u drugi krug, Nikolić kao prvi, ali u drugom krugu će biti teško da pobedi jer će svi biti protiv njega", kazao je njegov sugrađanin.

Hrvatska: Većina glasova Tadiću

Ambasada Srbije u Zagrebu demantovala je danas tačnost podataka koje je objavio hrvatski sajt Indeks, a koji se odnose na ishod glasanja državljana Srbije u Hrvatskoj na predsedničkim izborima u Srbiji.

Prema informacijama koje je Beti potvrdio konzul u ambasadi Davor Trkulja, od ukupno 162 glasača, koliko ih je glasalo na tri biračka mesta otvorena u Hrvatskoj, njih 78, ili 48,1 odsto opredelilo se za Borisa Tadića, dok je 68 glasača, ili njih 42 odsto, glasalo za radikala Tomislava Nikolića.

Đorđe Vuković, iz Cesida, rekao je za B92 da je u ovom trenutku teško izneti procenu da li će se ovakav odnos birača prema Tadiću i Nikoliću preslikati i na lokalnim i pokrajinskim izorima, koji će se održati u maju.

"Kad su u pitanju lokalne sredine, tu igraju neki drugi faktori – značaj lokalnih kandidata, koliko ljudi imaju poverenja u te lokalne organe stranaka, koliko prepoznaju određene kandidate", kaže on.

Relativno toplo za drugi krug

U Srbiji se 3. februara, na dan održavanja drugog kruga predsedničkih izbora, očekuje relativno toplo vreme s temperaturom od pet do osam stepeni, rečeno je danas Tanjugu u Hidrometeorološkom zavodu (RHMZ).

Prema dugoročnoj prognozi, 3. februara se očekuje umereni severnozapadni vetar, a postoji mogućnost i za kratkotrajnu kišu, navode u RHMZ.

"Ono što treba imati u vidu, u većini zemalja u tranziciji, većini istočnoevropskih zemalja i zemalja u okruženju, u jednom trenutku došlo je do promene vlasti. Očigledno se biračko telo polako pomera, to je prosto važno reći, vidi se na ovim izborima. Nije nemoguće da na nekim narednim izborima dođe do značajnih promena u vladajućoj strukturi, dakle na lokalnom, pokrajinskom ili nacionalnom nivou. Možda ne na sledećim parlamentarnim izborima, ali u jednom ciklusu će se to desiti", kaže Vuković.

U Novom Pazaru, gde se tradicionalno za naklonost birača najviše bore partneri DS-а i DSS-а, stranke Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina, kandidat demokrata Boris Tadić dobio je nešto više od 40 odsto glasova. Drugi je kandidat Nove Srbije Velimir Ilić, sa gotovo duplo manje, a Tomislav Nikolić tek treći.

Potpuno očekivano, Velimir Ilić osvojio je najviše glasova u rodnom Čačku, za oko 15 odsto više i od Nikolića i od Tadića. Apsolutnu većinu glasova osvojio je i u selu Kačulice, gde je počeo da gradi privatnu kardiovaskularnu kliniku.

Ilić je pobedio i u Bosilegradu, jednoj od najnerazvijenijih opština, u kojoj većinsko stanovništvo čine Bugari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu