Pogibija vatrogasaca u Hrvatskoj

Šest vatrogasaca je poginulo, a 7 teško povređeno prilikom gašenja požara prošle u nacionalnom parku Kornati u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Petak, 31.08.2007.

08:10

Default images

Među poginulima, trojica su mlađa od 20 godina, dok je stanje povređenih kritično. Povređeni su odmah prebačeni u zadarsku bolnicu, a ubrzo su u Zagreb hitno prevezena petorica vatrogasaca. Prema još nezvaničnim informacijama, požar je buknuo u uvali Vrulja, kod zgrade Nacionalnog parka Kornati. Sumnja se da je jedan od radnika bacio opušak.

Dvojica povređenih su smeštena u Kliničkoj bolnici Dubrava, čiji upravnik Milan Kujičić kaže da su vatrogasci dovezeni s opeklinama opasnim po život: "Odmah su noćas operirani, te njihovo trenutno stanje je stabilno, a prognoza je, nažalost, vrlo ozbiljna, jer se radi o vrlo visokom stupnju opeklina".

Doktor Hrvoje Tomičić šef odeljenja za opekline zagrebačke Klinike za traumatologiju, gde su smeštena trojica, o njihovom stanju kaže: "Dobili smo tri ozljeđenika, radi se o mladim momcima, s vrlo teškim ozljedama, to su ekstenzivne opekline čitavog tijela. Za sada su u fazi pokušaja reanimacije i stabilizacije vitalnih funkcija".

Preostala dvojica ozleđenih su jutros iz zadarske bolnice prebačeni u Split, pošto im se tokom noći pogoršalo stanje i lekari se celog dana bore za njihov život.

Šef hirurgije u Zadru, Tomislav Vanjak rekao je da slična stradanja u mirnodopskim okolnostima još nije doživeo.

Vatrogasci su stradali gaseći požar trave i niskog rastinja, a usled jakog vetra juga, našli su se u okruženju vatre.

Prvi rezultati istrage pokazali su da je grupu vatrogasaca omamio gusti dim zbog čega su izgubili svest i pali na tlo, a zatim je vatra koja je bila dvadesetak santimetara visoka prešla preko njih.

Taj požar je jutros ipak ugašen uz pomoć kanadera.

Mesto tragedije na Kornatima noćas je obišao i premijer Hrvatske Ivo Sanader koji je najavio oštre kazne za krivce: "Moram reći da ćemo inzistirati da ukoliko je to bilo namjerno podmetnuti požar, da se ti, a već ih je jedna skupina osumnjičenih privedena, da se istraži do kraja, da se utvrde krivci i da se žestoko kazne".

Policija je sinoć privela osam osoba za koje se sumnja da su podmetnuli požar na Kornatima.

U Šibensko-kninskoj županiji proglašena je sedmodnevna žalost, a dan žalosti u celoj Hrvatskoj biće u ponedeljak, odlučila je Vlada Hrvatske.

Hrvatska javnost šokirana je tragedijom, a iskusni alpinista iz Gorske službe spašavanja Stipe Božić, koji je i sam učestvovao u spasavanju vatrogasaca, medijima je izjavio da nije jasno zbog čega je ekipa vatrogasaca poslata da gasi nenaseljeno područje koje je obraslo isključivo travom i to u situaciji kada je usled jakog vetra teško predvideti smer širenja plamena.

Božić je kazao da se u ovom slučaju očito radi o spletu nesrećnih okolnosti, ali je dodao da je potrebno ispitati ko je odgovoran za raspoređivanje vatrogasaca na ostrvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: