Albanci traže regionalizaciju CG

Demokratski savez Albanaca u Crnoj Gori zatražio da se ustavom definiše da su Albanci najveći manjinski narod u toj državi.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2007.

11:15

Default images

Predsednik DSA Mehmed Bardhi u primedbama odboru traži da se ustavom predvidi da je albanski jezik službeni u opštinama gde je albansko stavnovništvo većinsko, kao i da se njihovo ime navede u crnogorskom ustavu kao naroda koji vekovima živi u toj zemlji.

On je predložio da se prvim članom novog ustava definiše da je "Crna Gora nezavisna i suverena država svih građana, autohtonih naroda i autohtonih nacionalnih manjina Albanaca i drugih, koji žive ili su rođeni u Crnoj Gori, i onih koji se nalaze i žive u drugim zemljama".

Bardhi smatra da bi Crna Gora trebalo da se teritorijalno organizuje na regije i opštine, te "da državni simboli svojim izgledom i obeležjima ne bi trebalo da iritiraju druge".

"U opštinama u kojima većinu ili značajan deo čine pripadnici albanskog naroda, u službenoj upotrebi treba da budu albanski jezik i pismo, kao i pismo i jezik koji je u službenoj upotrebi u Crnoj Gori", naveo je Bardhi.

On traži da se primenom principa "afirmativne akcije" Albancima i drugim nacionalnim manjinama zakonom obezbedi srazmerna zastupljenost u Skupštini Crne Gore i parlamentima opština u kojima su Albanci autohtona nacionalana manjina, kao što su Ulcinj, Bar, Tuzi - Malesija, Rožaje i Plav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: