Svaki rat je haos, pa i na Holmecu

Današnja Mladina objavljuje intervju sa vođom kriminalista koji je 1991. godine napisao poseban izveštaj o slučaju Holmec.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.04.2006.

11:31

Default images

U tekstu pod naslovom "Na Holmecu se nije desio apsolutno nikakav vojni zločin", Drago Kos, koji je kao vođa kriminalista u okviru izveštaja obavio i identifikaciju leševa, za Mladinu i dalje tvrdi da je na Holmecu tekao običan vojni sukob. Kos je 1991. vodio grupu kriminalista koji su odmah posle sukoba na Holmecu obavili uviđaj, razgovarali s vojnicima JNA i identifikovali žrtve.

Kos tvrdi da su vojnici na snimku TV ORF pali, ne zato što su bili ubijeni ili ranjeni, već su pali zato što su tražili zaklon, kao i da slovenačka strana uopšte nije znala da se na drugoj strani nalaze vojnici s belim čaršavom i dodaje da su tada poginula tri vojnika JNA, ali nijedan iz grupe koja se je predavala.

Kos opovrgava i tvrdnju da je neki poručnik JNA pucao u leđa svojim vojnicima i kaže da je to najveća glupost, jer posle obavljenog uviđaja nijedan od uhvaćenih 60 vojnika JNA nije ništa slično tvrdio. I pregled leševa, obavljen na Holmecu, pokazao je da su sve rane bile na prednjem delu tela, a ne pozadi.

Kos tvrdi i da je afera Vič-Holmec u Sloveniji bila isprovocirana, kao i da su to isprovocirali ljudi koji ni nos nisu pomolili blizu Holmeca.

Pisanje srpskog lista Blic o slučaju Holmec Drago Kos ocenjuje kao posledicu neodgovornog i neozbiljnog ponašanja predsednice slovenačkog ogranka Helsinškog odbora Neve Miklavčič-Predan, koja je morala da zna da je taj slučaj proučavan tri puta, a ona je pokazivala TV snimke za koje ni sama ne zna šta znače. Kos za Miklavčičevu kaže i da kada si pripadnik nekog naroda, to sa sobom nosi i odgovornost koju gospođa ne ispunjava.

Kos za Mladinu ponavlja i da tokom istrage nije utvrđeno ništa ozbiljno, jer je svaki rat haos i haos je bio i rat u Sloveniji."Nijedan rat ne teče apsolutno po svim pravilima.I taj rat takođe nije tekao apsolutno po svim pravilima. Ako neko bude hteo da traži dlaku u jajetu, sigurno će je naći", kaže Drago Kos za slovenački list.

Stojković: Tribunal da se oglasi

Ministar pravde Srbije Zoran Stojković izjavio je da bi Haški tribunal trebalo da se oglasi povodom snimka sa karaule Holmec jer je, kako je naveo, reč o jednom od prvih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, prenosi Beta.

"Bilo je komentara za snimak Škorpiona. Ovo je skoro identičan slučaj i ne bi trebalo da se preko njega pređe i da se prećuti", rekao je ministar pravde novinarima u Skupštini Srbije i dodao da bi javnosti trebalo jasno da se predoči šta se desilo na karauli Holmec.

Prema njegovim rečima, Tribunal nema mogućnost da podiže optužnice i to će pokušati da uradi Srbija, ako ne želi Slovenija.

Odbijanje da se prizna zločin

Slovenija zvanično odbija da prizna da je 28. juna 1991. izvršen ratni zločin, uprkos objavljenim snimcima ORF-a, piše Indipendent.

Londonski list prenosi izjavu predsednice slovenačkog ogranka Helsinškog komiteta za ljudska prava Neve Miklavčič-Predan da je video-snimak ubistava "prvi dokumentovani ratni zločin na teritoriji bivše Jugoslavije".

Indipendent piše da je ubistvo trojice vojnika JNA u Holmecu godinama držano u tajnosti, sve dok jedne male novine nisu 1999. objavile tekst o zločinu, prenosi Radio Bi-Bi-Si.

Mada je u Evropi bije dobar glas, ponašanje Ljubljane u oblasti ljudskih prava nije bezgrešno kada je u pitanju odnos prema neslovencima, piše Independent, a prenosi FoNet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: