Ponedeljak, 10.04.2006.

11:31

Svaki rat je haos, pa i na Holmecu

Današnja Mladina objavljuje intervju sa vođom kriminalista koji je 1991. godine napisao poseban izveštaj o slučaju Holmec.

Izvor: B92

Svaki rat je haos, pa i na Holmecu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

19 Komentari

Sortiraj po:

Uros

pre 18 godina

Ovo ce po svemu sudeci posluziti samo da se u Srbiji ojacaju protivnici tribunala, a pri tome nista nece biti uradjeno da se dodje do istine. Pa ako je stvarno bio zlocin, da drzava uradi ono sto je do nje - iz postovanja prema poginulim vojnicima. A sta budu rekli Hag i Slovenci, to ide njima na cast. Ovako se mrtvi prevrcu u grobu a radikali se oblizuju...
Kako rece Djilas pre neko vece - da je Djindjicevoj vladi gledano kroz prste koliko se gleda ovoj, gde bi nam bio kraj. Mislim da i mnogi strani faktori zele nesposobne nacionaliste na celu Srbije, i tako se ponasaju u mnogim situacijama, pa i ovoj. Ali mi sami treba da budemo pametni i da izaberemo drugaciji put od onog koji su nam izgleda namenili iz medjunarodnih krugova...

M.Stefanovic

pre 18 godina

Koliko je Slovenaca ubiveno,koji su sluzili rok u srbiji za vreme preokreta-verovatno ni jedan. Ja sam svoj rok sluzio u Sloveniji, od 50 do 53god.to nije bio moj izbor kao i svakog drugoga. Ziveo sam u Sloveniji i dobro znam sta znaci tujinc;zadnjih 50 god. zivim 6000 km. od otadzbine pa se ne osecam tudjincem.Ovde leze svi nasi problemi, zato nije iznenadjenje za sve sto se je desavalo u ratnom haosu; Taj ratni haos su stvorili bas Slovenci a oni ni luk jeli ni luk mirisali. Milojko Stefanovic

Stepa

pre 18 godina

U Sloveniji je pocinjen zlocin nad regularnom vojskom od strane lokalnih bandi i kriminalaca koji su kasnije politickom odlukom postali oslobodioci. Da potsetim sve da je Slovenija bila deo savezne drzave i da je ta regularna vojska bila sastavljena od svih nacija, ukljucujuci i Hrvate i Slovence, kao i da je na najvisim funkcijama vojske bilo njihovih kadrova. Sta bi bilo da se Dalmacija pobuni protiv Hrvatske drzave, da li bi drzava imala pravo da reaguje i da li bi pricao sta onaj vojnik iz Medjimurja ima da trazi i da se bori na obali mora? A sto se tice samih zlocina u Sloveniji, bilo ih je i to puno i jos vecih od ovih na Holmecu. Samo iz nekih razloga je nasa drzava svo vreme cutala. Sada se odjednom drzava setila tih jadnih momaka, samo se bojim da je to vise zbog interesa Miskovica u vezi Merkatora nego sto je rec o iskrenosti. Neka im je na dusu sto zloupotrebljavaju tudju nesrecu.

Doctor Wu

pre 18 godina

Izjava ovog Draga Kosa o odgovornosti (duznosti) pripadnika jedne nacije da cuvaju znanje o zlocinu za sebe je skandalozna i prevazilazi najgora izdanja V. Seselja i radikala. U normalnoj drzavi bi vec i ona sama (izjava) bila dovoljna za dizanje tuzbe. Tuzno je videti koliko se Mladina srozala stavljanjem na stranu slovenackih nacista.

stevara

pre 18 godina

Slovenija nije radila "isto to sto je radila i Srbija" - Slovenija je bila napadnuta i branila se samo na svojoj teritoriji dok je Srbija ubijala van svoje teritorije u osvajackim pohodima. Zao mi je svakog nevino poginulog ali kada neko punoletan obuce uniformu, uzme oruzje i kroci na tudju teritoriju onda ta ista osoba prestaje da zasluzuje bilo kakvo sazaljenje u slucaju da joj zlo nanesu oni koje je posla da potcini i ubija. Punuletna osoba u sastavu bilo cije vojske nije nikakvo neduzno dete iako ih sada tako nazivaju isti oni koji su ih u osvajacki pohod poslali kao Srpske junake. To je prost i jednostavan princip. Da nije tako onda bi trebalo kriviti Iracane za to sto ubijaju mlade americke vojnike kao da su ovi otisli u Irak da ih zedne napoje. Da li ste se ikad zapitali kako bi Srbi reagovali da su Slovenacke trupe sacinjene od mladih Slovenackih vojnika dosle u Srbiju, bombardovale Srbijanske gradove, zaposele kasarne i granicke prelaze?! Jedini krivci za stradanje vojnika iz Srbije u Sloveniji jesu Srbijanski politicari koji su ih poslali u rat radi ostvarenja suludog velikosrpskog sna.

Srba

pre 18 godina

Slovenija nije dorasla da sudi svojim zlocincima. Duznost haga je da na osnovu snimka i svedocenja pokrene optuznicu pa ako se pokaze da je slovenacka paravojska nevina onda cemo se pomiriti sa presudom , jer sud je sud i on je odredjen da deli pravdu. Bojim se da Hag ne sme ni da pokrene optuznicu jer se radilo o sukobu pobunjenickih neregularnih trupa protiv regularne vojske koja je tu godinama stitila granicu. Sam sukob je ocigledan zlocin.

Zoran

pre 18 godina

Ama pobogu imate danas intervju u novosadskom Dnevniku sa svedokom, Srbinom, koji kaze da onaj snimak nije snimak nikakvog ubistva, i da je bar jedan od trojice vojnika o kojima se govori, Zoran Ješić, ubijen u borbi a ne da je streljan, doke je drugi tesko ranjen - isto u borbi. Potpuno je perverzno onda ovoliko moralisanje o tome kako je to "isto sto i snimak Skorpiona", i slicne gluposti koje izrice Kostunicin zalosni ministar, a i mnogi drugi.

sasa

pre 18 godina

Da ste samo videli kako su pobili vojnike na granicnom prelazu Rozna Dolina, opstina Nova Gorica. Svi su se uhvatili za Holmec a za ostala mesta, nista.

Goran

pre 18 godina

Nije ovde slucaj o obicnim vojnicima. Kad se kaze vojnik, i govori o poslednjim ratovima, misli se na nekog ko je otisao u rat.
Ovde su ti 'vojnici' bili klinci na odsluzenju vojnog roka i tamo se zatekli ni krivi ni duzni. Nisu oni hteli tamo nista da napadaju, pa cak ni da brane, vec samo da izvuku svoje zivote.
Ubiti tako nekog je po meni isto kao i ubiti civila.

Lupus

pre 18 godina

Parlamentarna istraga je utvrdila, da na Holmecu nije bilo zločina, nezavisna kriminalističko-forenzička istraga je utvrdila da trojica poginulih vojnika nisu oni sa snimke i da su vojniki poginuli u borbi, tužiteljstvo je to potvrdilo, oficiri JNA i bivši vojniki JNA koji su bili na Holmecu su za srbske medije potvrdili da se ovima sa snimke nije ništa desilo, snimka je več bila prikazana u Haagu na suđenju Miloševiću i haaško tužiteljstvo nije imalo nikakvih primjedbi. Nekima i to nije dovoljno i očigledno je da se ova priča pokreta iz političkih razloga onih koji su pod pritiskom zbog vlastitih zločina. Kažu da je napad najbolja obrana...

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Ovo je jos jedan dokaz da treba podrzati rad Helsinskog Komiteta sirom ex-YU, njihov posao je u interesu pravde prema nevinim zrtvama, nezavisno od nacionalnosti. Sigurno je rat haos, u kome se desavaju ZLOCINI a haos je izgovor.

dragan

pre 18 godina

Da li ovo moze da se primeni na sve "pripadnike" organizacije HO (a i neke druge organizacije): "Kos za Miklavčičevu kaže i da kada si pripadnik nekog naroda, to sa sobom nosi i neku odgovornost, koju gospođa ne ispunjava."...Mislite o tome...

CaReFree

pre 18 godina

Tacno! Svaki rat je haos. Raspustiti tribunal, pustiti pritvorenike i kraj price.
Svi koji su ucestvovali u kreiranju i sprovodjenju ratne krize u SFRJ bi trebalo da odgovaraju, da im se zapleni imovina i da budu osudjeni ako se dokaze da su krivi. Ne vidim zasto bi slovenacki politicari ili komadanti paravojnih jedinica bili postedjeni. Svi se dobro secamo da su bili vrlo aktivni i zivahni. Ipak, tesko. Pravda jeste selektivna. Ni saveznici ni Rusi nisu odgovarali za zlocine pocenjene nad Nemcima pa nece ni Slovenci za zlocine pocinjene nad neslovencima. Uostalom, na sta bi licilo optuziti zvanicnike jedne uvazene clanice EU za ratne zlocine. Nema sanse! Evropa je fuj!

Лале, Беч

pre 18 godina

Мене занима како из приче испада кључни сведок: снимак ОРФ и његов аутор. Нико њему не оспорава документ, већ се износе небулозне тврдње о "падању" пре предаје, о замени имена и сличне. Уосталом, филмски и криминалистички стручњаци лако могу утврдити је ли било "убиства" или "падања".
А ако су остали живи, зашто се данас не јави бар један од те тројице?
Све је то чудно, сумњиво и баца крајње лошу слику на данашњу словеначку власт.

bane017

pre 18 godina

Neko opet brka loncice. Nisu ovde u pitanju samo deca vojnici. Smatram da je vazno to sto su oni imali nameru da se predaju. Pucati onima koji se predaju u ledja je jednostavno nedopustivo. A price o junastvu i kukavicluku su posebna tema gde joj sada i nije mesto.

Kovač S. Yugović

pre 18 godina

А после веле, нема теорије завере. Како то сада никога не занима шта је то радила Словенија и како се јуначила над голобрадом децом. А "неутрална" Аустр(оугар)ија дозволила прелазак словеначке ТО на њену државну територију. Али, проблем је у томе што су српске и југословенске жртве увек бројане као маловредне, али пожељне. Најважније је, ипак, да нам други, нпр. Словенци, не пишу историју. Наравно, ни економију.

Nostradamus

pre 18 godina

Kako to izgleda cudno kada neko drugi, u ovom slucaju Slovenija URADI ISTO ONO STO SMO I MI URADILI ... To jednostavno boli jer smatramo da su nas neopravdano napali i mi smo se samo branili, dok u ovom slucaju su pucali na neduznu decu. To je perverzna logika, jer u svim ubijanjima su ubijeni necija deca, a oni koji pucaju jednostavno UBICE. Otreznimo se i pomozimo da se svi oni koji su ubijali iz licnih pobuda i bolesti izvedu pred sud.
Saucesce porodicama poginulih, i savet svima da glasaju za ukidanje vojske .

Nostradamus

pre 18 godina

Kako to izgleda cudno kada neko drugi, u ovom slucaju Slovenija URADI ISTO ONO STO SMO I MI URADILI ... To jednostavno boli jer smatramo da su nas neopravdano napali i mi smo se samo branili, dok u ovom slucaju su pucali na neduznu decu. To je perverzna logika, jer u svim ubijanjima su ubijeni necija deca, a oni koji pucaju jednostavno UBICE. Otreznimo se i pomozimo da se svi oni koji su ubijali iz licnih pobuda i bolesti izvedu pred sud.
Saucesce porodicama poginulih, i savet svima da glasaju za ukidanje vojske .

Kovač S. Yugović

pre 18 godina

А после веле, нема теорије завере. Како то сада никога не занима шта је то радила Словенија и како се јуначила над голобрадом децом. А "неутрална" Аустр(оугар)ија дозволила прелазак словеначке ТО на њену државну територију. Али, проблем је у томе што су српске и југословенске жртве увек бројане као маловредне, али пожељне. Најважније је, ипак, да нам други, нпр. Словенци, не пишу историју. Наравно, ни економију.

bane017

pre 18 godina

Neko opet brka loncice. Nisu ovde u pitanju samo deca vojnici. Smatram da je vazno to sto su oni imali nameru da se predaju. Pucati onima koji se predaju u ledja je jednostavno nedopustivo. A price o junastvu i kukavicluku su posebna tema gde joj sada i nije mesto.

Лале, Беч

pre 18 godina

Мене занима како из приче испада кључни сведок: снимак ОРФ и његов аутор. Нико њему не оспорава документ, већ се износе небулозне тврдње о "падању" пре предаје, о замени имена и сличне. Уосталом, филмски и криминалистички стручњаци лако могу утврдити је ли било "убиства" или "падања".
А ако су остали живи, зашто се данас не јави бар један од те тројице?
Све је то чудно, сумњиво и баца крајње лошу слику на данашњу словеначку власт.

CaReFree

pre 18 godina

Tacno! Svaki rat je haos. Raspustiti tribunal, pustiti pritvorenike i kraj price.
Svi koji su ucestvovali u kreiranju i sprovodjenju ratne krize u SFRJ bi trebalo da odgovaraju, da im se zapleni imovina i da budu osudjeni ako se dokaze da su krivi. Ne vidim zasto bi slovenacki politicari ili komadanti paravojnih jedinica bili postedjeni. Svi se dobro secamo da su bili vrlo aktivni i zivahni. Ipak, tesko. Pravda jeste selektivna. Ni saveznici ni Rusi nisu odgovarali za zlocine pocenjene nad Nemcima pa nece ni Slovenci za zlocine pocinjene nad neslovencima. Uostalom, na sta bi licilo optuziti zvanicnike jedne uvazene clanice EU za ratne zlocine. Nema sanse! Evropa je fuj!

dragan

pre 18 godina

Da li ovo moze da se primeni na sve "pripadnike" organizacije HO (a i neke druge organizacije): "Kos za Miklavčičevu kaže i da kada si pripadnik nekog naroda, to sa sobom nosi i neku odgovornost, koju gospođa ne ispunjava."...Mislite o tome...

Lupus

pre 18 godina

Parlamentarna istraga je utvrdila, da na Holmecu nije bilo zločina, nezavisna kriminalističko-forenzička istraga je utvrdila da trojica poginulih vojnika nisu oni sa snimke i da su vojniki poginuli u borbi, tužiteljstvo je to potvrdilo, oficiri JNA i bivši vojniki JNA koji su bili na Holmecu su za srbske medije potvrdili da se ovima sa snimke nije ništa desilo, snimka je več bila prikazana u Haagu na suđenju Miloševiću i haaško tužiteljstvo nije imalo nikakvih primjedbi. Nekima i to nije dovoljno i očigledno je da se ova priča pokreta iz političkih razloga onih koji su pod pritiskom zbog vlastitih zločina. Kažu da je napad najbolja obrana...

Goran

pre 18 godina

Nije ovde slucaj o obicnim vojnicima. Kad se kaze vojnik, i govori o poslednjim ratovima, misli se na nekog ko je otisao u rat.
Ovde su ti 'vojnici' bili klinci na odsluzenju vojnog roka i tamo se zatekli ni krivi ni duzni. Nisu oni hteli tamo nista da napadaju, pa cak ni da brane, vec samo da izvuku svoje zivote.
Ubiti tako nekog je po meni isto kao i ubiti civila.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Ovo je jos jedan dokaz da treba podrzati rad Helsinskog Komiteta sirom ex-YU, njihov posao je u interesu pravde prema nevinim zrtvama, nezavisno od nacionalnosti. Sigurno je rat haos, u kome se desavaju ZLOCINI a haos je izgovor.

Zoran

pre 18 godina

Ama pobogu imate danas intervju u novosadskom Dnevniku sa svedokom, Srbinom, koji kaze da onaj snimak nije snimak nikakvog ubistva, i da je bar jedan od trojice vojnika o kojima se govori, Zoran Ješić, ubijen u borbi a ne da je streljan, doke je drugi tesko ranjen - isto u borbi. Potpuno je perverzno onda ovoliko moralisanje o tome kako je to "isto sto i snimak Skorpiona", i slicne gluposti koje izrice Kostunicin zalosni ministar, a i mnogi drugi.

sasa

pre 18 godina

Da ste samo videli kako su pobili vojnike na granicnom prelazu Rozna Dolina, opstina Nova Gorica. Svi su se uhvatili za Holmec a za ostala mesta, nista.

stevara

pre 18 godina

Slovenija nije radila "isto to sto je radila i Srbija" - Slovenija je bila napadnuta i branila se samo na svojoj teritoriji dok je Srbija ubijala van svoje teritorije u osvajackim pohodima. Zao mi je svakog nevino poginulog ali kada neko punoletan obuce uniformu, uzme oruzje i kroci na tudju teritoriju onda ta ista osoba prestaje da zasluzuje bilo kakvo sazaljenje u slucaju da joj zlo nanesu oni koje je posla da potcini i ubija. Punuletna osoba u sastavu bilo cije vojske nije nikakvo neduzno dete iako ih sada tako nazivaju isti oni koji su ih u osvajacki pohod poslali kao Srpske junake. To je prost i jednostavan princip. Da nije tako onda bi trebalo kriviti Iracane za to sto ubijaju mlade americke vojnike kao da su ovi otisli u Irak da ih zedne napoje. Da li ste se ikad zapitali kako bi Srbi reagovali da su Slovenacke trupe sacinjene od mladih Slovenackih vojnika dosle u Srbiju, bombardovale Srbijanske gradove, zaposele kasarne i granicke prelaze?! Jedini krivci za stradanje vojnika iz Srbije u Sloveniji jesu Srbijanski politicari koji su ih poslali u rat radi ostvarenja suludog velikosrpskog sna.

Srba

pre 18 godina

Slovenija nije dorasla da sudi svojim zlocincima. Duznost haga je da na osnovu snimka i svedocenja pokrene optuznicu pa ako se pokaze da je slovenacka paravojska nevina onda cemo se pomiriti sa presudom , jer sud je sud i on je odredjen da deli pravdu. Bojim se da Hag ne sme ni da pokrene optuznicu jer se radilo o sukobu pobunjenickih neregularnih trupa protiv regularne vojske koja je tu godinama stitila granicu. Sam sukob je ocigledan zlocin.

Doctor Wu

pre 18 godina

Izjava ovog Draga Kosa o odgovornosti (duznosti) pripadnika jedne nacije da cuvaju znanje o zlocinu za sebe je skandalozna i prevazilazi najgora izdanja V. Seselja i radikala. U normalnoj drzavi bi vec i ona sama (izjava) bila dovoljna za dizanje tuzbe. Tuzno je videti koliko se Mladina srozala stavljanjem na stranu slovenackih nacista.

Stepa

pre 18 godina

U Sloveniji je pocinjen zlocin nad regularnom vojskom od strane lokalnih bandi i kriminalaca koji su kasnije politickom odlukom postali oslobodioci. Da potsetim sve da je Slovenija bila deo savezne drzave i da je ta regularna vojska bila sastavljena od svih nacija, ukljucujuci i Hrvate i Slovence, kao i da je na najvisim funkcijama vojske bilo njihovih kadrova. Sta bi bilo da se Dalmacija pobuni protiv Hrvatske drzave, da li bi drzava imala pravo da reaguje i da li bi pricao sta onaj vojnik iz Medjimurja ima da trazi i da se bori na obali mora? A sto se tice samih zlocina u Sloveniji, bilo ih je i to puno i jos vecih od ovih na Holmecu. Samo iz nekih razloga je nasa drzava svo vreme cutala. Sada se odjednom drzava setila tih jadnih momaka, samo se bojim da je to vise zbog interesa Miskovica u vezi Merkatora nego sto je rec o iskrenosti. Neka im je na dusu sto zloupotrebljavaju tudju nesrecu.

M.Stefanovic

pre 18 godina

Koliko je Slovenaca ubiveno,koji su sluzili rok u srbiji za vreme preokreta-verovatno ni jedan. Ja sam svoj rok sluzio u Sloveniji, od 50 do 53god.to nije bio moj izbor kao i svakog drugoga. Ziveo sam u Sloveniji i dobro znam sta znaci tujinc;zadnjih 50 god. zivim 6000 km. od otadzbine pa se ne osecam tudjincem.Ovde leze svi nasi problemi, zato nije iznenadjenje za sve sto se je desavalo u ratnom haosu; Taj ratni haos su stvorili bas Slovenci a oni ni luk jeli ni luk mirisali. Milojko Stefanovic

Uros

pre 18 godina

Ovo ce po svemu sudeci posluziti samo da se u Srbiji ojacaju protivnici tribunala, a pri tome nista nece biti uradjeno da se dodje do istine. Pa ako je stvarno bio zlocin, da drzava uradi ono sto je do nje - iz postovanja prema poginulim vojnicima. A sta budu rekli Hag i Slovenci, to ide njima na cast. Ovako se mrtvi prevrcu u grobu a radikali se oblizuju...
Kako rece Djilas pre neko vece - da je Djindjicevoj vladi gledano kroz prste koliko se gleda ovoj, gde bi nam bio kraj. Mislim da i mnogi strani faktori zele nesposobne nacionaliste na celu Srbije, i tako se ponasaju u mnogim situacijama, pa i ovoj. Ali mi sami treba da budemo pametni i da izaberemo drugaciji put od onog koji su nam izgleda namenili iz medjunarodnih krugova...

Nostradamus

pre 18 godina

Kako to izgleda cudno kada neko drugi, u ovom slucaju Slovenija URADI ISTO ONO STO SMO I MI URADILI ... To jednostavno boli jer smatramo da su nas neopravdano napali i mi smo se samo branili, dok u ovom slucaju su pucali na neduznu decu. To je perverzna logika, jer u svim ubijanjima su ubijeni necija deca, a oni koji pucaju jednostavno UBICE. Otreznimo se i pomozimo da se svi oni koji su ubijali iz licnih pobuda i bolesti izvedu pred sud.
Saucesce porodicama poginulih, i savet svima da glasaju za ukidanje vojske .

Kovač S. Yugović

pre 18 godina

А после веле, нема теорије завере. Како то сада никога не занима шта је то радила Словенија и како се јуначила над голобрадом децом. А "неутрална" Аустр(оугар)ија дозволила прелазак словеначке ТО на њену државну територију. Али, проблем је у томе што су српске и југословенске жртве увек бројане као маловредне, али пожељне. Најважније је, ипак, да нам други, нпр. Словенци, не пишу историју. Наравно, ни економију.

bane017

pre 18 godina

Neko opet brka loncice. Nisu ovde u pitanju samo deca vojnici. Smatram da je vazno to sto su oni imali nameru da se predaju. Pucati onima koji se predaju u ledja je jednostavno nedopustivo. A price o junastvu i kukavicluku su posebna tema gde joj sada i nije mesto.

Лале, Беч

pre 18 godina

Мене занима како из приче испада кључни сведок: снимак ОРФ и његов аутор. Нико њему не оспорава документ, већ се износе небулозне тврдње о "падању" пре предаје, о замени имена и сличне. Уосталом, филмски и криминалистички стручњаци лако могу утврдити је ли било "убиства" или "падања".
А ако су остали живи, зашто се данас не јави бар један од те тројице?
Све је то чудно, сумњиво и баца крајње лошу слику на данашњу словеначку власт.

CaReFree

pre 18 godina

Tacno! Svaki rat je haos. Raspustiti tribunal, pustiti pritvorenike i kraj price.
Svi koji su ucestvovali u kreiranju i sprovodjenju ratne krize u SFRJ bi trebalo da odgovaraju, da im se zapleni imovina i da budu osudjeni ako se dokaze da su krivi. Ne vidim zasto bi slovenacki politicari ili komadanti paravojnih jedinica bili postedjeni. Svi se dobro secamo da su bili vrlo aktivni i zivahni. Ipak, tesko. Pravda jeste selektivna. Ni saveznici ni Rusi nisu odgovarali za zlocine pocenjene nad Nemcima pa nece ni Slovenci za zlocine pocinjene nad neslovencima. Uostalom, na sta bi licilo optuziti zvanicnike jedne uvazene clanice EU za ratne zlocine. Nema sanse! Evropa je fuj!

dragan

pre 18 godina

Da li ovo moze da se primeni na sve "pripadnike" organizacije HO (a i neke druge organizacije): "Kos za Miklavčičevu kaže i da kada si pripadnik nekog naroda, to sa sobom nosi i neku odgovornost, koju gospođa ne ispunjava."...Mislite o tome...

Lupus

pre 18 godina

Parlamentarna istraga je utvrdila, da na Holmecu nije bilo zločina, nezavisna kriminalističko-forenzička istraga je utvrdila da trojica poginulih vojnika nisu oni sa snimke i da su vojniki poginuli u borbi, tužiteljstvo je to potvrdilo, oficiri JNA i bivši vojniki JNA koji su bili na Holmecu su za srbske medije potvrdili da se ovima sa snimke nije ništa desilo, snimka je več bila prikazana u Haagu na suđenju Miloševiću i haaško tužiteljstvo nije imalo nikakvih primjedbi. Nekima i to nije dovoljno i očigledno je da se ova priča pokreta iz političkih razloga onih koji su pod pritiskom zbog vlastitih zločina. Kažu da je napad najbolja obrana...

Goran

pre 18 godina

Nije ovde slucaj o obicnim vojnicima. Kad se kaze vojnik, i govori o poslednjim ratovima, misli se na nekog ko je otisao u rat.
Ovde su ti 'vojnici' bili klinci na odsluzenju vojnog roka i tamo se zatekli ni krivi ni duzni. Nisu oni hteli tamo nista da napadaju, pa cak ni da brane, vec samo da izvuku svoje zivote.
Ubiti tako nekog je po meni isto kao i ubiti civila.

Saša Novak @ NL

pre 18 godina

Ovo je jos jedan dokaz da treba podrzati rad Helsinskog Komiteta sirom ex-YU, njihov posao je u interesu pravde prema nevinim zrtvama, nezavisno od nacionalnosti. Sigurno je rat haos, u kome se desavaju ZLOCINI a haos je izgovor.

Zoran

pre 18 godina

Ama pobogu imate danas intervju u novosadskom Dnevniku sa svedokom, Srbinom, koji kaze da onaj snimak nije snimak nikakvog ubistva, i da je bar jedan od trojice vojnika o kojima se govori, Zoran Ješić, ubijen u borbi a ne da je streljan, doke je drugi tesko ranjen - isto u borbi. Potpuno je perverzno onda ovoliko moralisanje o tome kako je to "isto sto i snimak Skorpiona", i slicne gluposti koje izrice Kostunicin zalosni ministar, a i mnogi drugi.

sasa

pre 18 godina

Da ste samo videli kako su pobili vojnike na granicnom prelazu Rozna Dolina, opstina Nova Gorica. Svi su se uhvatili za Holmec a za ostala mesta, nista.

stevara

pre 18 godina

Slovenija nije radila "isto to sto je radila i Srbija" - Slovenija je bila napadnuta i branila se samo na svojoj teritoriji dok je Srbija ubijala van svoje teritorije u osvajackim pohodima. Zao mi je svakog nevino poginulog ali kada neko punoletan obuce uniformu, uzme oruzje i kroci na tudju teritoriju onda ta ista osoba prestaje da zasluzuje bilo kakvo sazaljenje u slucaju da joj zlo nanesu oni koje je posla da potcini i ubija. Punuletna osoba u sastavu bilo cije vojske nije nikakvo neduzno dete iako ih sada tako nazivaju isti oni koji su ih u osvajacki pohod poslali kao Srpske junake. To je prost i jednostavan princip. Da nije tako onda bi trebalo kriviti Iracane za to sto ubijaju mlade americke vojnike kao da su ovi otisli u Irak da ih zedne napoje. Da li ste se ikad zapitali kako bi Srbi reagovali da su Slovenacke trupe sacinjene od mladih Slovenackih vojnika dosle u Srbiju, bombardovale Srbijanske gradove, zaposele kasarne i granicke prelaze?! Jedini krivci za stradanje vojnika iz Srbije u Sloveniji jesu Srbijanski politicari koji su ih poslali u rat radi ostvarenja suludog velikosrpskog sna.

Srba

pre 18 godina

Slovenija nije dorasla da sudi svojim zlocincima. Duznost haga je da na osnovu snimka i svedocenja pokrene optuznicu pa ako se pokaze da je slovenacka paravojska nevina onda cemo se pomiriti sa presudom , jer sud je sud i on je odredjen da deli pravdu. Bojim se da Hag ne sme ni da pokrene optuznicu jer se radilo o sukobu pobunjenickih neregularnih trupa protiv regularne vojske koja je tu godinama stitila granicu. Sam sukob je ocigledan zlocin.

Doctor Wu

pre 18 godina

Izjava ovog Draga Kosa o odgovornosti (duznosti) pripadnika jedne nacije da cuvaju znanje o zlocinu za sebe je skandalozna i prevazilazi najgora izdanja V. Seselja i radikala. U normalnoj drzavi bi vec i ona sama (izjava) bila dovoljna za dizanje tuzbe. Tuzno je videti koliko se Mladina srozala stavljanjem na stranu slovenackih nacista.

Stepa

pre 18 godina

U Sloveniji je pocinjen zlocin nad regularnom vojskom od strane lokalnih bandi i kriminalaca koji su kasnije politickom odlukom postali oslobodioci. Da potsetim sve da je Slovenija bila deo savezne drzave i da je ta regularna vojska bila sastavljena od svih nacija, ukljucujuci i Hrvate i Slovence, kao i da je na najvisim funkcijama vojske bilo njihovih kadrova. Sta bi bilo da se Dalmacija pobuni protiv Hrvatske drzave, da li bi drzava imala pravo da reaguje i da li bi pricao sta onaj vojnik iz Medjimurja ima da trazi i da se bori na obali mora? A sto se tice samih zlocina u Sloveniji, bilo ih je i to puno i jos vecih od ovih na Holmecu. Samo iz nekih razloga je nasa drzava svo vreme cutala. Sada se odjednom drzava setila tih jadnih momaka, samo se bojim da je to vise zbog interesa Miskovica u vezi Merkatora nego sto je rec o iskrenosti. Neka im je na dusu sto zloupotrebljavaju tudju nesrecu.

M.Stefanovic

pre 18 godina

Koliko je Slovenaca ubiveno,koji su sluzili rok u srbiji za vreme preokreta-verovatno ni jedan. Ja sam svoj rok sluzio u Sloveniji, od 50 do 53god.to nije bio moj izbor kao i svakog drugoga. Ziveo sam u Sloveniji i dobro znam sta znaci tujinc;zadnjih 50 god. zivim 6000 km. od otadzbine pa se ne osecam tudjincem.Ovde leze svi nasi problemi, zato nije iznenadjenje za sve sto se je desavalo u ratnom haosu; Taj ratni haos su stvorili bas Slovenci a oni ni luk jeli ni luk mirisali. Milojko Stefanovic

Uros

pre 18 godina

Ovo ce po svemu sudeci posluziti samo da se u Srbiji ojacaju protivnici tribunala, a pri tome nista nece biti uradjeno da se dodje do istine. Pa ako je stvarno bio zlocin, da drzava uradi ono sto je do nje - iz postovanja prema poginulim vojnicima. A sta budu rekli Hag i Slovenci, to ide njima na cast. Ovako se mrtvi prevrcu u grobu a radikali se oblizuju...
Kako rece Djilas pre neko vece - da je Djindjicevoj vladi gledano kroz prste koliko se gleda ovoj, gde bi nam bio kraj. Mislim da i mnogi strani faktori zele nesposobne nacionaliste na celu Srbije, i tako se ponasaju u mnogim situacijama, pa i ovoj. Ali mi sami treba da budemo pametni i da izaberemo drugaciji put od onog koji su nam izgleda namenili iz medjunarodnih krugova...