Mini-busevi za invalide

Tri godine birokratskih nadmudrivanja, kako registrovati četiri mini-busa za prevoz osoba sa invaliditetom, dobila su srećan epilog.

Izvor: B92

Petak, 31.03.2006.

16:49

Default images

Specijalna vozila, poklon Vlade Južne Koreje, danas su stigla u Gradsku Službu za prevoz invalida, u Beogradu. Do sada, mesta je bilo samo za odlazak lekaru, u školu ili na fakultet, a za prevoz do grada ili u bioskop tražilo se mesto više. Nova vozila, njih četiri, malo će popraviti situaciju, ali 1.500 telesnih invalida, koliko ih ima u Beogradu, još neće biti sasvim obezbeđeni.

Vukoma Bošković, sekretar Udruzenja paraplegičara, kaže da je korisnika mnogo. "Potrebe su velike, korisnici se uzaludno javljaju dispečeru, prioritet je onaj ko ugrabi. Isti se ljudi voze, ja sam, kao sekretar, u velikoj nevolji, da odredim prioritete. Kako god da odradim svi misle da sam napravio neku vrstu diskriminacije", kaže on.

Spornu potvrdu o homologaciji, odnosno tehničkoj prilagođenosti vozila propisima u Srbiji, kočila su nadmudrivanja Uprave carina i Ministarstva za ekonomske odnose sa inostranstvom. Dok su državne institucije  prebacivale nadležnosti, vozila su propadala na parkingu Vlade. Nenad Bogdanović, gradonačelnik, kaže da nije reč o dobroj volji, već o zakonima koji onemogućavaju rešavanje i mnogo banalnijih stvari.

Potrebno je još najmanje 10 vozila kako bi se svima izašlo u susret i kako bi hendikepirani mogli da žive iole normalno. Međutim, kraj njihovih muka nastupiće tek kada autobusi u gradskom saobraćaju dobiju specijalne platforme koje će hendikepiranima omogućiti bezbedan ulazak i izlazak iz vozila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: