Ljiljana: Predaj se, Radovane

Supruga haškog optuženika Radovana Karadžića, Ljiljana pozvala je svog supruga da se preda Haškom sudu. Brat Luka: nemoj se predati

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 28.07.2005.

19:29

Default images

"Moram da ti se obratim ovim putem, jer drugi način ne postoji. Naša porodica je pod pritiskom sa svih strana, ugroženi smo i životno i egzistencijalno. Živimo u stalnoj atmosferi brige, bola i patnje. Zato sam između lojalnosti prema tebi i prema djeci i unucima morala da izabrem. I izabrala sam".

"Teško mi je da te molim, ali te ipak molim svim svojim srcem i dušom da se predaš. To će biti žrtvovanje za nas, za našu porodicu. Molim te da učiniš to radi svih nas", kazala je Ljiljana Zelen-Karadžić u intervjuu za Asošijeted pres.

Porodica Karadžić na Palama, posle ovog obraćanja Ljiljane Zelen-Karadžić, nije želela da daje bilo kakve izjave, već je samo kratko rečeno da će sve biri jasno za par sati.

U MUP-u RS, za sada nema komentara, jer ovaj apel, kažu, nije išao preko njih.

Portparol visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Irina Guzelova kaže u izjavi za B92 da je već poznat stav Pedija Ešdauna a to je da što se pre Karadžić nađe u Hagu, to će biti bolje za sve.

Nekadašnji premijer RS Milorad Dodik i predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata pozdravlja poziv na predaju i kaže da će to pomoći državi: "To je svakako dobra vijest, ne samo da će olakašati poziciju porodice Karadžić, nego i poziciju RS i Srbije i cijelog naroda i omogućiti zaista tamo gdje je jedino moguće da Karadžić pokaže svoje učešće u onome za šta je optužen, a to je da Haški tribunal. Svakako ukoliko bi Karadžić prihvatio jednu takvu inicijativu, to bi bilo na dobrobit i RS i Srbije".

Haški tribunal optužio je Radovana Karadžića za genocid i ratne zločine nad nesrpskim stanoivništvom u tokom rata Bosni i Hercegovini. On je optužen i za maskar više od 7.000 Muslimana u Srebrenici jula 1995. godine.

Luka Karadžić: Poziv rezultat pritisaka

Brat Radovana Karadžića, Luka veruje da je Ljiljana Zelen svoju izjavu dala zbog učestalih pritisaka na porodicu.

On apeluje da se sa tim pritiscima prekine: "Prvo pitanje da li će ovaj njen apel doći do njega i kada će doći do njega i pitanje je da li neko ko je možda zadužen da mu dostavlja takve informacije, pitanje je hoće li mu dostaviti takvu informaciju. Postavlja se pitanje šta ako ne dobije tu infomraciju, šta će dalje preduzeti. Očito se vidi da je to jedan neprimereni i najbrutalniji pritisak na čitavu porodicu. Oni su krenuli svake godine po dva-tri puta da pretresaju njihove stanove i kuće, pa su krenuli na širu porodicu, pa i na moju porodicu, i na moju djecu i na moju firmu".

Luka Karadžić je agenciji Beta rekao da apeluje da se ne slaže sa pozivom Ljiljane Zelen Karadžić, apelujući "na sve ljude dobre volje, na sve ljude koji se iskreno zalažu za poštovanje ljudskih prava da ustanu i da zaštite Radovanovu porodicu".

Simić: Iznenadno, ali dobro

Savetnik predsednika Srbije za saradnju sa Tribunalom Jovan Simić, ne želi da ulazi u motive za apel Karadžićeve supruge, ali samtra da je to dobro za RS:

"Meni je malo neuobičajeno i iznenadno došla ova informacija i izjava. Ja mislim da je to, da kažemo, apel familije, ali mislim da on nije odlučujući i da se neke bitne stvari neće rešiti na ovaj način. Pre svega mislim da sa jedne strane međunarodna zajednica je verovatno izvršila određeni pritisak, a sa druge strane Bosna i Hercegovina i Republika Srpska, ukoliko se preda, imaju jednu dobru poziciju da relaksiraju celu tu priču, da onda RS ima vrlo dobru poziciju za razvoj entiteta".

Drašković: Niko ne može da izdrži

Šef diplomatije Srbije i Crne Gore Vuk Drašković ocenio je da je supruga haškog begunca Radovana Karadžića, u pozivu svom mužu da se preda, trebalo da kaže da su osim njegove porodice, ugroženi i država i narod. "Ako je taj poziv iskren, onda treba da se kaže da to više ne mogu da izdrže ne samo porodica, nego ni narod ni država", rekao je Drašković Studiju B.

Karadžić sramota za vlastitu zemlju

Komandant Eufora, međunarodnih snaga u BiH, Dejvid Liki izjavio je da ga ne iznenađuje reakcija Ljiljane Zelen Karadžić da pozove svoga supruga Radovana Karadžića na predaju "radi dobrobiti svoje porodice".

"Teško je za porodicu biti u takvoj situaciji. Karadžić očito ne podržava svoju porodicu. Nisam iznenađen što je njegova porodica pod stresom. Jer, šta on čini dobro za njih i za svoju zemlju? On je za svoje skrivanje odneo desetine miliona maraka koje troši na osiguranje, a taj novac bi trebalo da bude korišćen za plate i penziju", izjavio je Liki za BHT1.

Upitan je li međunarodna zajednica uticala na Ljiljanu Karadžić da uputi poziv suprugu Radovanu da se preda, Liki je kazao da je istina da međunarodna zajednica pojačava pritisak na svim nivoima vlasti u BiH, ali i na porodicu Radovana Karadžića kako bi se on predao.

"Međunarodna zajednica ne vrši pritisak kako bi osramotila njegovu porodicu već da bi pomogla njima ali i narodu u BiH. Ako Kadaržić ode u Hag, to će pomoći da se skine veliki teret sa leđa porodice. Njegova predaja bila bi dobrodošla i za interese naroda u BiH i celog regiona", izjavio je Liki.

Komandat Eufora smatra da je "Karadžić sramota za vlastitu zemlju i da bi trebalo da se preda", a isto mišljenje deli i o Ratku Mladiću.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: