Počinje vraćanje novca za preporod

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2004.

08:31

Default images

U Srbiji je u utorak počela isplata novca koji su građani dali za Zajam za preporod Srbije 1989. godine.

Ovime će prvenstveno biti obuhvaćeno oko 8.500 građana, koji će prvu ratu u visini od 530 evra moći da podignu u filijalama Vojvođanske banke. Takav potez ekonomisti ocenjuju kao dobar i ujedno tvrde da je isplata počela, čak i ranije nego što se moglo očekivati.

Građani, kako tvrde u Vojvođanskoj banci, neće novac dobiti odmah, već će prvo dobiti potvrdu o zakazanom terminu za podizanje novca. A šta je od dokumentacije neophodno objašnjava upravnik ekspoziture Vojvođanske banke na Novom Beogradu Dragana Pajić: “Sve stranke koje budu došle za isplatu, moraće da donesu kompletni original dokumentacije, što znači rešenje od Ministarstva finansija, Ugovor, knjižicu ili original potvrde”.

Boško Živković, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, ocenjuje u izjavi za B92 da je početak isplate dobar potez države, kao i da to neće destabilizovati budžet. Živković objašnjava da to nije bilo moguće ranije učiniti zbog budžetskih ograničenja: “Pravo države do sada nije bilo da se zadužuje na domaćem tržištu, to vreme uskoro dolazi i važno je da se država ponaša kao regularan dužnik, odnosno da vraća svoje dugove, bez obzira ko ih je pravio i kada su nastali”.

U okviru akcije isplate zajma uračunata je i kamata od dva posto na godišnjem nivou od 1999. do roka dospeća obveznica: “Kamatna stopa od dva posto primenjivana je i za staru deviznu štednju. U tom smislu jeste fer postupak, jer se svi poverenici države iz sektora stanovništva stavljaju u isti položaj”, kazao je Živković.

Inače, ukupan dug države na ime zajma za preporod iznosi 56 miliona evra, a za sada su građani zatražili vraćanje 36 miliona. Dug je podeljen na četiri godine, s time što se rata iz godine u godinu povećeva. Podsetimo, zajam za preporod Srbije pokrenuo je tadašnji predsednik Slobodan Milošević, jer je na taj način želeo da prikupi milijardu dolara. Međutim, prikupljeno je samo 100 miliona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: