Nastavlja se protest radnika Kostolca

Izvor: B92, Beta

Petak, 30.07.2004.

09:53

Default images

Štrajkački odbor JP "Površinski kopovi Kostolac" saopštio je da će se protest radnika nastaviti u subotu ujutru.

Protest će biti nastavljen okupljanjem ispred zgrade Direkcije preduzeća. Po rečima člana Štrajkačkog odbora Ljubiše Lazića, na zboru će biti odlučeno o daljem potezu štrajkača, uključujući i eventualnu blokadu saobraćajnica u Kostolcu i Braničevskom okrugu, kao i auto-puta kod Požarevačke petlje.

Radnici su doneli ovakvu odluku zbog toga što u petak niko iz Vlade Srbije niti iz EPS-a nije došao na pregovore, a nije se pojavio ni direktor "Površinskih kopova" Dragoljub Laković, koji već dva dana ne dolazi na posao.

Lazić je dodao da će štrajkači u subotu obići deponiju šljake i pepela kostolačkih termoelektrana, koja, po njegovim rečima, predstavlja pravu ekološku bombu za građane Kostolca. On će sa štrajkačima, kako je rekao, obići i takozvane separatore na "Površinskim kopovima" za koje tvrde da su u vlašništvu pojedinih direktora ovog preduzeća, na osnovu kojih ostvaruju visoke zarade.

Štrajkači pet kostolačkih preduzeća, koji treba da programom restrukturiranja budu izdvojeni iz EPS-a, u petak su čitavog dana protestovali zahtevajući prekid procesa restrukturiranja, izjednačavanje plata i smene direktora kostolačkih kopova i elektrana, što su najvažniji od ukupno 22 zahteva, javila je dopisnik B92 Radoslavka Despotović. Programom restrukturiranja u naredne 4 godine oni treba da se osamostale, ali zaposleni tvrde da ovaj proces ne prati adekvatan socijalni program.

Radnici su oduzeli pečate i ključeve sindikata kostolačkih kopova, a sindikat kopova je podržao zahteve, ali se nije priključio štrajku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: