Reakcije na ostavku Rade Trajković

Izvor: B92

Utorak, 31.12.2002.

10:40

Default images

Posle sastanka poslanika koalicije Povratak na kome je ocenjeno da je ukupan rad poslaničke grupe i njenog šefa nezadovoljavajući, Rada Trajković podnela je ostavku u ponedeljak. Ona je obrazlažući odluku da više ne bude šef poslaničkog kluba istakla da je to učinila zbog sukoba među kosovskim Srbima. Rada Trajković je kazala da je jednoj strani stalo do jedinstva Srba u pokrajini, dok druga "deli Srbe na poslušnike Beograda i one koji dele sudbinu naroda na Kosovu." "Odlučila sam se za opciju ujedinjenja u šta spada i sastanak u Gračanici," rekla je Trajkovićeva. Reakcije na ovaj događaj predstavnika Srba sa severa Kosova prenosi dopisnik Radija B92 Mirjana Milutinović.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosmeta Milan Ivanović rekao je da je ostavka Rade Trajković rezultat pritiska vlasti: "Ova odluka je posledica njenog nacionalnog stava i nacionalne politike i odluke o napuštanju pokrajinske skupštine kao institucije koja inkriminiše Srbe i koja vodi ka stvaranju nezavisne države." Ivanović misli da je ovakav potez nastao u nezgodnom trenutku jer su "SNV centralnog i severnog Kosova postigli puno jedinstvo."

Poslanik u skupštini Srbije Marko Jakšić kaže da ostavka produbljuje razdor među Srbima. "Na žalost, to se sve dešava u režiji predsednika Koordinacionog centra Nebojše Čovića. Mislim da to nije put za opstanak Srba, put konflikata, put podela, put unutrašnjih sukoba," kaže Jakšić i dodaje da je ovo još jedan pokušaj da se kazne svi oni "koji malo više misle srpski."

Sa druge strane, predsednik koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izjavio je na konferenciji za novinare da on nema nikakve veze sa ovom ostavkom. Odgovarajući na optužbe da je on izdejstvovao smenu Rade Trajković, Čović je istakao: "Kada imate državni organ koji se bavi najvećim problemom u ovoj zemlji, a to je Koordinacioni centar, vezan za prostor Kosova i Metohije, onda kako kome padne pamet, on krene da nas optužuje. Moj kabinet nema nikakve veze niti sa postavljanjem niti sa ostavkom Rade Trajković. Jednostavno, niti sam želeo niti sam znao, niti hoću da se mešam u odnose koji su u okviru koalicije Povratak. To je njihov posao i neka rade svoj posao. Drage volje bih prihvatio da sam kriv ako bi nekome bio lakše, ali, žao mi je, ne mogu da prihvatim."

Starešina manastira Dečani protosinđel Sava Janjić ocenio je da je ostavka Rade Trajković "visoko moralni čin" koji čuva jedinstvo Koalicije. Otac Sava ocenjuje da se položaj Srba u Pokrajini u mnogo čemu dodatno pogoršao od kako je Koalicija Povratak ušla u Skupštinu Kosova. Novi šef srpske poslaničke grupe u Skupštini Kosova je Dragiša Krstović iz Leposavića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: