Potkomisija i dalje bez dogovora

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2002.

17:17

Default images

Potkomisija Ustavne komisije završila je rad na čitanju teksta ustavne povelje, ali konačna verzija nije definisana. Od 120 razmotrenih amandmana na osnovni tekst Ustavne povelje, sporna su ostala četiri. To su način izbora poslanika za buduću skupštinu Srbije i Crne Gore, formulacija da li će zajednica imati budžet ili troškovnik, problem u vezi sa hijerarhijom normi, kao i pitanje državljanstva. Jedan od kopredesedavajućih Boško Ristić izjavio je, posle sastanka, da sporni član o izboru poslanika u parlamentu buduće zajednice Srbije i Crne Gore neće biti pitanje kojim će se baviti Ustavna povelja. "Tim pitanjem će se baviti Zakon za sprovođenje Povelje, koji će naknadno biti usvojen", rekao je Ristić: "Ono što se čulo zadnjih par dana od pojedinih političkih subjekata u smislu kritike ovog teksta, da se radi o falsifikatu, podmetačini, treba gledati iz ugla pojedinih političara koji će zbog poslednjih izbora ostati bez fotelje i neće biti na listi delegacija država članica. S druge strane, ja očekujem opstrukciju upravo od stranaka koje prestavljaju saveznu vlast, kao recimo gospodin Mićunović, koji do sada nije imao ni jedan jedini amandman, a kritikovao je svaki tekst koji se pojavio na Ustavnoj komisiji".

S druge strane, predstavnik Srpske narodne stranke Crne Gore Ranko Kadić smatra da bez rešenja za izbor poslanika i pravne hijerarhije ne postoji osnov za postojanje zajedničke države.

Predsednik Veća građana Saveznog parlamenta i kopredsedavajući Ustavne komisije, Dragoljub Mićunović, povodom problema u izradi ustavne povelje izjavio je u Subotici sledeće: "Ja hoću normalnu državu. Ne može ta država da nema budžet, da nema Narodnu banku, da nema skupštinu koju narod bira. Nigde na svetu ne postoji jednodomni parlament koga narod nije izabrao. Neću da pristanem na nešto što je nedemokratski, što je neracionalno".

Član Komisije za izradu Ustavne povelje državne zajednice Srbije i Crne Gore Esad Džudžević najavio je da neće učestvovati u njenom radu ukoliko pri izradi povelje ne budu uzeti u obzir interesi građana Sandžaka. Džudžević, koji je savezni poslanik DOS-a i funkcioner Koalicije "Lista za Sandžak - Sulejman Ugljanin", saopštio je u četvrtak da je pristao da učestvuje u radu Komisije verujući "da će se po prvi put na ovim prostorima stvoriti državna struktura koja će biti utemeljena na volji i legitimnim interesima svih njenih građana i svih segmenata u društvu". "Ako ovakav trend i politička volja dve vlade budu preglasavanjem dobili podršku na zakazanoj sednici Ustavne komisije, 1. novembra, biću primoran da napustim rad u ovoj komisiji da ne bih svojim učešćem legitimisao tekst Ustavne povelje koji ni na koji način ne bi uvažavao ono što predstavlja političku volju i interes građana koje zastupam", navodi se u saopštenju.

Za petak je najavljena sednica članova Ustavne Komisije u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: