PONOVO RESTRIKCIJE STRUJE

Izvor: B92

Četvrtak, 27.12.2001.

18:00

Default images
Elektroprivreda Srbije je u cetvrtak od podneva uvela redukcije struje u trajanju od cetiri sata po jednoj grupi potrosaca usled povecane potrosnje i ispada iz pogona 600 megavata i najave ispada iz pogona jos 300 megavata. Povodom trenutne situacije u snabdevanju strujom u Vladi Srbije odrzana je vanredna konferencija za novinare, na kojoj je ministar za energetiku Goran Novakovic obrazlozio recima da "elektroenergetski sistem Srbije ne moze ni da proizvede ni da uveze koliko gradjani trose".

Novakovic je skrenuo paznju na lose energetsko stanje u regionu zbog cega nije moguce uvoziti struju kao sto smo to radili prethodnih godina.

Novakovic je rekao da je u sredu bila 'katastrofalno velika potrosnja u Srbiji". "Na plus 4 do 5 stepeni C potroseno je 142 miliona kilovat sati elektricne energije, koliko bi trebalo biti potroseno na – 8 stepeni C.

Ne mozemo toliko da proizvedemo, niti da uvezemo. Nemamo vise odakle da kupimo struju. Ceo region se nalazi u nekoj vrsti energetske krize. Kada bismo uspeli da ustedimo tih 10 odsto ne bi vise bilo restrikcija.

Jednostavno, imamo automobil koji ide 200 km, ali ne mozemo tri dana da vozimo 200 km: to je maksimalna brzina, nije optimalna brzina kojom treba da idemo", rekao je Novakovic, apelujuci na gradjane da stede struju. Novakovic je rekao da je bilo ocekivano da ce se stanje u elektroenergetskom sistemu oporaviti do 10. januara, kada ce Srbiju zahvatiti jos jedan talas izuzetno niskih temeperatura, medjutim da se suprotno ocekivanjima, potrosnja povecala. Novakovic je istakao da sada sve zavisi od potrosnje. "Cim dodje do malog smanjenja potrosnje, vec u petak, mi mozemo izaci iz restrikcija najkasnije u subotu", rekao je Novakovic, ipak naglasavajuci da ce "restrikcije ce biti obustavljene kada potrosnja bude smanjena". On je rekao da su iskljucena struje uvedena i da bi tokom novogodisnjih i bozicnih praznika bilo struje.

Ministar za energetiku je takodje rekao da je od cetvrtka najstroze zabranjena upotreba grejalica u ministarstvima, EPS i NIS.

Ministar za rad Dragan Milovanovic izjavio je da ce vlada preporuciti preduzecima u Srbiji da ne rade 3. i 4. januara kako bi se obezbedilo sto vise struje zta domacinstva tokom praznika.

Momcilo Cebalovic iz Direkcije za odnose s javnoscu EPS, rekao je za B92: "Potrosnja elektricne energije raste preko svih ocekivanja i u sredu je dostigla neverovatnih 142 miliona kilovat-casova, na prosecnoj dnevnoj temperaturi od cak 5 stepeni. Proizvodnja iz elektrana EPS i dogovoren uvoz nisu bili dovoljni da pokriju toliku potrosnju, pa je EPS morao da pozajmi dodatne kolicine struje iz drugih sistema. U cetvrtak ni to nije dovoljno, buduci da je van pogona u elektranama oko 600 megavata, a zbog problema u radu iz pogona ce izaci jos 400 megavata.

Posto potrosnja, i pored apela, nije smanjena, EPS je morao da pribegne redukcijama da bi zastitio stabilnost rada elektro-energetskog sistema.

Sada snimamo stanje i sagledavamo kvarove i tesko je u ovom trenutku reci da li ce to trajati dan-dva ili duze", rekao je Cebalovic.

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Ljubomir Geric kaze za B92 da EPS cini sve kako bi redukcije potrajale samo 48 sati: "Konkretnije cemo sve znati u petak uvece kada vidimo kakva su ostecena na jedinicama koje su ispale i koliko ih brzo mozemo sanirati, a nasa je zelja da u subotu tokom obdanice prekinemo redukciju. Cinimo sve da ne budemo u mraku za Novu godinu". Vlada Srbije apelovala je na sve potrosace da hitno smanje potrosnju. Privredi je upucena preporuka da 3. i 4. januar budu neradni dani, kao i da se narednih nekoliko dana tehnoloski procesi svedu na najmanju mogucu meru. Svim ustanovama vlade i javnim preduzecima zabranjeno je dogrevanje grejalicama na struju, a ista poruka upucena je i drugim privrednim i javnim ustanovama.

U Beogradu je od 16 casova bez struje prva grupa potrosaca. Druga grupa potrosaca nece imati struju od 20 casova do ponoci, a od ponoci do cetiri casa ujutru bice iskljucena treca grupa potrosaca. Za informacije o iskljucenjima elektricne energije, gradjani Beograda mogu se javiti na telefone: 558-583, 456-398, 550-387 i 457-576.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: