DRECUN ODUSTAO, VIDOJKOVIC PETI KANDIDAT ZA PREDSEDNIKA

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.09.2000.

15:15

Default images
Rok za prijavljivanje kandidata za izbor predsednika Jugoslavije istekao je u nedelju, a Saveznoj izbornoj komisiji je, prema poslednjim podacima, predato pet kandidatura za funkciju sefa drzave. Predate su kandidature sadasnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Milosevica, zatim kandidata Demokratske opozicije Srbije Vojislava Kostunice, Srpskog pokreta obnove Vojislava Mihailovica, Srpske radikalne stranke, Tomislava Nikolica i advokata Miodraga Vidojkovica, koga je podrzala grupa gradjana. Na listi kandidata koji ce se boriti za mesto predsednika Jugoslavije nalazi se i relativno nepoznat Miodrag Vidojkovic koji je na iznenadjenje svih uspeo da skupi 25.000 potpisa. Advokat Vidojkovic, koga podrzava, siroj javnosti nepoznata »Afirmativna stranka«, suoci ce se 24. septembra sa Milosevicem, Kostunicom, Mihailovicem i Nikolicem. On se pre 3 godine pojavio, ispred grupe gradjana, kao kandidat za predsednika Srbije, kada je osvojio oko 30.000 glasova. Bio je i predsednik opstine Rakovica, 1989. godine, a za sebe kaze da ce Jugoslaviju uvesti u istinske promene. »U vremenu desetogodisnjeg propadanja srpskog naroda javila se ideja gradjana da oformi stranka koja nece doci na vlast zbog vlasti, vec koja bi bila antipoliticka stranka«, rekao je Vidojkovic u izjavi za B2-92 i dodao da on zeli da afirmise vrednosti srpskog naroda. Miodrag Vidojkovic je dodao da ce za njega glasati razumni ljudi koji su pogodjeni nemastinom. On nije hteo da precizira za B2-92koga ce »Afirmativna stranka« podrzati ukoliko ne prodje u drugi krug predsednickih izbora.

Iako je najavljivao svoju kandidaturu za predsednika Jugoslavije, a u nedelju u izjavi za Nocnik B2-92 i potvrdio da ce je nekoliko minuta pre ponoci predati Izbornoj komisiji, nekadasnji novinar RTSa, sada predsednik partije Preporod Milovan Drecun to nije ucinio. Ovu odluku za B2-92 Drecun objasnjava sledecim recima: "Mi smo skupili 30.000 potpisa i svu potrebnu dokumentaciju, medjutim, nasa najnovija saznanja su nas uputila na zakljucak da predsednik Jugoslavije ne da ne razmislja, nego je jednostavno dao direktivu svom izbornom stabu da apsolutno dobiju 2,5 miliona glasova u prvom izbornom krugu sto onda postavlja sasvim drugaciju situaciju i mislimo da bi opozicija trebalo da stane iza jedinstvenog kandidata koji po anketama i raspolozenju gradjana ima najvise sanse da aktuelnog jugoslovenskog predsednika porazi u prvom krugu. Mi cemo upititi poziv gradjanima da glasaju protiv Milosevica, a po nama je najjaci g. Kostunica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: