POSKUPLJENJE HLEBA

Izvor: B92

Sreda, 26.07.2000.

11:45

Default images
Vlada Srbije odobrila je poskupljenje hleba, javila je Radio televizija Srbije. U kratkoj vesti objavljenoj na drzavnoj televiziji, navodi se da cena kilograma hleba moze biti samo za jedan dinar veca od otkupne cene kilograma psenice, koja je trenutno cetiri dinara. Cena najjevtinijeg hleba do sada je bila 2,5 dinara po vekni. Kako je Vlada obrazlozila, takva odluka je doneta kako se hleb ne bi koristio za stocnu ishranu.

Predsednik Unije privatnih pekara, Djordje Ilic je komentarisuci odluku Vlade Srbije za B2-92 ocenio da je ”ovo u sustini kozmeticka odluka o povecanju cene hleba i nema stvarnog uticaja na proizvodjace hleba”, i objasnio: “Mi imamo podatak da su samo troskovi proizvodnje vekne hleba negde oko tri dinara, da brasno za tu veknu hleba kosta cetiri dinara i sedamdeset i dve pare i da transport za tu veknu kosta tri dinara. Ta cena koju su oni dali je apsolutno nelegalna, smesna, nerazumna i pokazuje njihovo nerazmisljanje i nedostatak namere da stvarno rese problem”.

Direktor Zajednice vojvodjanskih mlinarsko pekarskih organizacije, Sima Matic, izjavio je za B2-92 da Drzavne pekare jos nisu dobile zvanicno odobrenje za povecanje cene hleba. On je istakao da je realna cena hleba 16 dinara po vekni, i dodao kako ocekuje da ce razliku do trenutno najavljene cene od 5 dinara po vekni nadoknadi drzava. “U suprotnom, hleb ce se zaista pretvoriti u stocnu hranu, jer je mnogo jevtiniji u odnosu na kukuruz, koji je dostigao cenu od 8 dinara po kg, ili u odnosu na seno, koje se vec prodaje po 7 dinara po kg”, ocenio je Matic. Poslednji put, hleb je poskupeo pre godinu dana, za 50 para.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: