Ustavna povelja stigla u parlamente Srbije i Crne Gore

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.01.2003.

13:08

Default images

Ustavna povelja buduće zajednice Srbije i Crne Gore dostavljena je u ponedeljak republičkim parlamentima. Kako Radio B92 saznaje sednica Skupštine Srbije neće biti održana dok Ustavna komisija ne završi započeti posao na donošenju Zakona za sprovođenje povelje. Ako taj zakon bude usvojen do kraja nedelje, sednica republičkog parlamenta biće zakazana za sledeći utorak, 21. januar, rekao je našem radiju dobro obavešten izvor iz republičkog parlamenta.

Kako saznajemo, ukoliko Ustava komisija ne usvoji Zakon o sprovođenju povelje, DOS i DPS će alternativnim načinom usvojiti taj akt. Kako nam je rekao izvor blizak DOS-u, ukoliko zbog blokade rada komisije od strane DSS-a i crnogorske opozicije, Zakon ne bude formulisan, vladajuće koalicije u Srbiji i Crnoj Gori same će sastaviti Zakon o sprovođenju povelje i uputiti ga skupštinama na usvajanje.

Predsedavajući naredne sednice Ustavne komisije Boško Ristić, rekao je Radiju B92 da je sednicu zakazao za sredu i dodao da očekuje da će rad na donošenju ustavnog zakona tog dana, konačno, biti i završen. Ristić je, međutim, ostao pri tvrdnji da su republički parlamenti imali pravo da raspravljaju o tekstu povelje bez pratećeg ustavnog zakona. "Nije bilo namere da se procedura utvrđena poveljom i poslovnikom prekorači, već naprotiv, da se javnosti prikaže i pokaže da je Ustavna komisija uspešno obavila najveći deo posla usvajanjem poelje, i da smo blizu rešenja oko usvajanja ustavnog zakona, ali da je došlo do zastoja na osnovu dogovora o organozovanoj opstrukciji određenog dela Ustavne komisije", rekao je Ristić.

Šef poslaničke grupe DSS-a u Skupštini Srbije Dejan Mihajlov izjavio je da je zadovoljan odlukom vladajuće koalicije da će se o Ustavnoj povelji u pralamentu raspravljati tek kada Ustavna komisija usvoji prateći zakon. Mihajlov je ocenio da je takva odluka “posledica realnosti” i pravi put ka stvaranju države koja “neće biti samo mrtvo slovo na papiru”. "Poslanici DSS-a nakon usvajanja i usklađivanja Zakona o sprovođenju Ustavne povelje na samoj komisiji za izradu teksta Ustavne povelje, naravno da nema razloga da takav tekst i takav zakon i podrže u skupštini Srbije, kao što će to biti i sa poveljom, pošto smo povelju izglasali i glasovima DSS-a na sednici Ustavne komisije", rekao je Mihajlov. Pre nego što se povelja nađe pred narodnim poslanicima, mišljenje o njenom tekstu trebalo bi da da nadležni Odbor za ustavna pitanja. Sednica tog odbora, kako saznajemo, još uvek nije zakazana. Posle načelnog razmatranja teksta povelje na ustavnom odboru, republički poslanici moći će da se izjasne o ponuđenom dokumentu nove državne zajednice. Za usvajanje Ustavne povelje, kako je za Radio B92 objasnio član Ustavnog i predsednik Zakonodavnog odbora Skupštine Srbije Bojan Pajtić, nije potrebna dvotrećinska većina od 250 narodnih poslanika. "Parlament se o ovom dokumentu izjašnjava prostom većinom, a ne kvalifikovanom većinom kao što smo imali prilike da čujemo u nekim tumačenjima pretodnih dana, zbog toga što se ne može povući analogija između ovog dokumenta i republičkog ustava, za koga je predviđena dvotrećinska većina, zbog toga što je ovo dokument ustavnog karaktera, ali odnosi se na zajednicu država, na saveznu državu, a sa druge strane, procedura usvajanja republičkog ustava je daleko složenija nego ova procedura, dakle podrazumeva ne samo dvotrećinsku većinu, nego i referendumsko izjašnjavanje građana i ponovno potvrđivanje tog dokumenta pred parlamentu", rekao je Pajtić. Ni Skupština Crne Gore neće raspravljati o ustavnoj povelji sve dok Ustavna komisija ne bude usvojila i zakon o sprovođenju tog dokumenta. Kopredsedavajući komisije i funkcioner Demokratske partije socijalista Dragan Kujović izjavio je da je Skupština Crne Gore u ponedeljak dobila tekst Ustavne povelje i da je stvar procedure kada će biti stavljena na dnevni red.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: