Skupština Srbije o budžetu: Kolač ne može da se naduva

Izvor: B92

Četvrtak, 12.12.2002.

17:14

Default images

Poslanici Skupštine Srbije započeli su u četvrtak kasno popodne raspravu o budžetu za 2003. godinu. Ta rasprava, kako je dogovoreno, neće biti prekidana, dok sve poslaničke grupe ne budu o njemu iznele svoje mišljenje.

Pred poslanicima republičkog parlamenta budžet je, pored ministra finansija, obrazlagao i sam premijer Zoran Đinđić. O tome kakav je budžet za narednu godinu, Đinđić kaže: "Naš budžet je budžet zemlje sa socijalnim problemima, zemlje čiji stanovnici koja svoja prava u uspešnim zemljama tržišne ekonomije ostvaruju van budžeta mogu da ostvare samo uz pomoć budžeta. To su, pre svega, penzioneri i socijalno ugrožene porodice. Da li bi trebalo uložiti malo više u puteve ili malo više u bolnice ili škole, u zgrade ili podsticaj poljoprivredi, ali moramo da znamo da u tom slučaju taj iznos koji smo opredelili za ove potrebe nemamo na raspolaganju. Znači, kolač je takav kakav jeste, mi možemo da ga delimo unutar njega, ali ne možemo da ga naduvamo i da ga na silu povećamo". Naš budžet je budžet zemlje sa socijalnim problemima i vlada je odlučila da se stečena socijalna prava zadrže, rekao je Đinđić pred poslanicima Skupstine Srbije i pojasnio da jedna trećina budžeta ide u te svrhe. U večerašnjem obraćanju poslanicima, kojim je odgovorio na brojne primedbe opozicije i DSS-a na račun predloga budžeta, premijer je rekao: "Postoje dve moguće pozicije koje su načelno suprotne. Jedna je da kažemo najmanji mogući porezi. Kao ribnjak; imate ribnjak, gde imate jako malo ribe i nemojte da pecate, pustite godinu, dve da se riba umnoži i onda ćete moći da je hvatate mrežom. Onda možemo da se pitamo a šta će biti za te dve, tri godine dok vi ne pecate ribu, šta će biti sa ljudima koji od toga treba da žive. Neki kažu da oni koji ne mogu da prežive, oni će izumreti prirodno. Šta da radimo, to je Darvinova teorija u prirodnoj selekciji. Druga koncepcija je društvo koje ima odgovornost prema svojim članovima i mi ne možemo da pustimo zakonima tržišta da upravljaju jednom zemljom. Vi ne možete istovremeno da imate i jednu i drugu. Morate da se opredelite za jednu ili za drugu", dodao je Đinđić.

Ipak, Demokratska stranka Srbije nastavila je da kritikuje predloženi budžet, ostavljajući novinare, još uvek, bez odgovora na pitanje kako će se o njemu izjasniti tokom glasanja. Pre premijerovog obrazlaganja, šef poslaničke grupe DSS-a u Skupštini Srbije Dejan Mihajlov o budžetu za 2003. godinu je rekao: "Budžet ne daje odgovore na mnoga pitanja. On je po nekim delovima i gori od budžeta za 2002. godinu s obzirom na nameru vlade da se diriguje privredom što ne stvara uslove za tržišnu ekonomiju, već je za komandnu privredu i DSS ima mnogo pitanja, ima amandmana i u skladu sa tim ćemo se opredeljivati".

O kritikama koje su iznošene na račun budžeta iza kojeg stoji Vlada na čijem se čelu nalazi, Đinđić je pred poslanicima rekao sledeće: "Neki poslanici koji su diskutovali o ovome su delimično imali razumevanje za ovu koncepciju, samo su rekli – a zašto vlada ne doprinese tome da bude više investicija i zašto se privreda brže ne oporavlja. Uglavnom su bili to oni čija stranka je odgovorna zbog stanja koje imamo danas. Ako govorimo o tome da u našoj zemlji kod građana postoji oko 4 milijarde evra promenjenih od početka ove godine, postavlja se pitanje zašto naši građani nemaju poverenje u našu ekonomiju i zašto taj novac drže radije u sivoj ekonomiji ili privatno, a ne ulažu ga tamo gde mi objašnjavamo da je najisplativije, a to znači kroz poslove, kroz privatizaciju preduzeća, kroz formiranje novih preduzeća? Zato što nemaju poverenje. I ako neko sada kaže zašto se tu poverenje ne uspostavlja brže, ja mogu da vam kažem - krivi su oni koji su upropastili to poverenje tokom desetak godina. Gospodo, ako je bunar trovan deset godina i onda se čisti godinu ili dve, pa ne možete baš da kažete – hoću izvorsku vodu posle dve godine".

Kako je potvrđeno Radiju B92 u parlamentu, poslanici će se o budžetu izjasniti u petak, za kada bi predsednica parlamenta trebalo da zakaže dan za glasanje. Kako smo nezvanično saznali, budžet će da podrži i poslanička grupa Nove Srbije. Takva odluka doneta je jednoglasno na sastanku poslanika te stranke sa ministrom finansija Božidarom Đelićem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: