Izmene izbornog zakona pred poslanicima Skupštine Srbije

Izvor: B92

Utorak, 05.11.2002.

08:40

Default images

Nakon četvoromesečne pauze, prva sednica Skupštine Srbije u utorak je nastavljena sa istim sastavom poslanika koji je imala i pre 12. juna, kada su poslanicima Demokratske stranke Srbije, zbog neredovnog učešća u radu, oduzeti poslanički mandati. 45 poslanika DSS, kao da im DOS i Administrativni odbor srpskog parlamenta nikada nisu ni oduzeli mandate, vratili su se u svoje poslaničke klupe i uzeli učešće u raspravi o izmenama Zakona o izboru predsednika Republike. Spor oko mandata poslanika DSS rešen je na sastanku lidera Vojislava Koštunice i Zorana Đinđića, održanom kasno u ponedeljak, a u kom su posredovali Dragoljub Mićunović, Goran Svilanović i Dušan Mihajlović. Odluka Administrativnog odbora o oduzimanju mandata, posle tog sastanka, bila je povučena, a svi učesnici u njenom donošenju, pa i predsednik Odbora Boško Ristić, uspeli su da ubede sve prisutne da odluka o oduzimanju mandata DSS nikada nije ni doneta. Tu svoju tvrdnju Ristić je obrazložio "nepostojanjem pisanog izveštaja" sa sednice odbora 12. juna. "Za ovu sednicu Odbor nije poslao izveštaj, uvažavajući činjenicu da je postignut politički dogovor koji ide u pravcu očuvanja državnih i nacionalnih interesa", rekao je on.

S druge strane, poslanici DSS smatraju da njima mandati nikada nisu ni bili oduzeti i da je potpuno normalno da nastave rad tamo gde su i stali sredinom juna. Potpredsednik DSS Dragan Maršićanin, koji je učestvovao u pregovorima o novim odnosima DSS i vladajuće koalicije, kaže da tema tih pregovora nisu ni bili mandati, već omogućavanje funkcionisanja Skupštine. On je rekao da DSS sporazumom nije obavezan da podržava zakonske predloge Vlade Srbije i naglasio da ostaje predsednik Vlade u senci. "Dogovoren je nastavak zajedničkog rada na Ustavnoj povelji, da se odmah pristupi donošenju novog Ustava, da će biti podržavano donošenje zakona koji proističu iz programa DSS i DOS i biti unapređivan rad Parlamenta. To je pokušaj da u red bude doveden Parlament", kaže Maršićanin.

O tome šta je, ustvari, dogovoreno na sastanku Koštunice i Đinđića i o kakvoj političkoj trgovini je reč, kada već nije reč o mandatima DSS, niko nije želeo da govori. Po principu "puj pike ne važi" sednica je nastavljena, a da, čak ni čelnim ljudima vladajuće koalicije, nije bilo jasno šta podrazumeva sporazum. Šef Poslaničkog kluba "DOS, reforme" Čedomir Jovanović kaže da "treba ceniti i ponudu DOS i našu spremnost da pređemo preko svega što je učinjeno u poslednjih nekoliko meseci, problematične odluke Saveznog ustavnog suda i da kažemo da smo spremni da DSS pružimo šansu". "Ako ovo stabilizuje Parlament nama će biti dragom, a ako je ovo još jedan uzaludan pokušaj, mislim da niko u javnosti neće u nama videti ljude koji ruše institucije i ljude koji nekome uzimaju nešto na šta nemaju pravo, već ljude koji pokušavaju da spasu ono što se spasti može", rekao je Jovanović.

Kako je Radiju B92 nezvanično rečeno u Parlamentu, Koštunica i Đinđić su osim dogovora oko načina na koji bi nastavili rad Skupštine i doneli izmenjen Zakon o izboru predsednika Republike sa smanjenim cenzusom u drugom krugu, postigli dogovor i oko održavanja izbora i podrške jednom predsedničkom kandidatu. Izvor B92 tvrdi da bi, ako dogovor bude poštovan, DOS na predstojećim izborima mogao da podrži kandidata DSS Vojislava Koštunicu. Međutim, Jovanović tu mogućnost prihvata s rezervom, ali ne odbacuje mogućnost zakazivanja izbora za 8. decembar, kako bi Srbija do 5. januara dobila naslednika Milana Milutinovića. "u ovom trenutku ne kogu da vam kaže ko će biti kandidat DOS, tako nešto nije bila tema naših razgovora, dogovorili smo se da do sledećeg sastanka izanaliziramo političke prilike u zemlji, da li postoji dovoljno dobar kandidat za DOS. Važan nam je program, nisu nam važni pojedinci. Jasno je da niko ne može biti izabran za predsednika Srbije, a da je njegov program program konflikta i sukoba. Ukoliko Koštunica želi našu podršku, on mora reći koji je njegov program", rekao je Jovanović.

Predsednica Parlamenta Nataša Mićić, međutim, nije precizirala datum zakazivanja izbora. "Posle usvajanja zakona i objavljivanja u 'Službenom listu' raspisaću predsedničke izbore", rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: