Ostavke u Komisiji za pisanje Ustavne povelje

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.11.2002.

09:35

Default images

Sednicu Komisije za pisanje Ustavne povelje u nedelju su napustila 2 člana, predstavnik albanskih nacionalnih partija u Crnoj Gori Ferhat Dinoša i Esad Džudžević, savezni poslanik DOS iz koalicije “Lista za Sandžak”. Dinoša je podneo ostavku pošto je Komisija usvojila Preambulu u kojoj je definisano da u sastav Srbije ulaze autonomne pokrajine Vojvodina i Kosovo i Metohija. On je tekst Preambule ocenio nedemokratskim i nakaradnim i rekao da je to "direktan atak na rezoluciju Saveta bezbednosti 1244". "To je direktan atak na prisustvo međunarodne zajednice na Kosovu, na legitimne i legalne predstavnike Kosova, bez čijeg prisustva ne može više biti reči o statusu Kosova. Zadatak Komisije nije bio da definiše status Kosova, nego odnose Srbije i Crne Gore, a da se potom vidi kako će u nekom narednom periodu biti definisan status Kosova i odnos Srbije prema tom pitanju", rekao je Dinoša.

Član Komisije Esad Džudžević obrazložio je svoju ostavku rekavši kako ne može da pristane da sandžačka regija, koja egzistira sa obe strane granice, bude podeljena na 2 dela. “Moje dalje učešće u radu Komisije, umesto na transformaciji, bilo bi jednako saučesništvu u razbijanju sadašnje države”, rekao je Džudžević.

Komentarišući ostavke Dinoše i Džudževića, član Komisije Mujo Muković, potpredsednik Sandžačke demokratske partije i narodni poslanik u Skupštini Srbije, za Radio B92 kaže da "ukoliko vojvođanske stranke insistiraju da bude pomenuta Vojvodina, onda mora biti pomenuto i Kosovo i Metohija". "Pogotovo što se i tu pominje da je po rezoluciji UN trenutno stanje na Kosovu i Metohiji praktično pod ingerencijom međunarodne zajednice. Džudžević je u startu dao nekoliko neprihvatljivih predloga za većinu članova Komisije. On je predlagao da budući parlament bude trodoman, da Novi Pazar bude sedište određenih državnih institucija, a da Bošnjaci budu konstitutivan narod, pri čemu ne uzima u obzir da se u preambuli ne spominju ni srpski, ni crnogorski narod kao većinski narodi. Čini mi se da je on imao za cilj da unapred napusti rad Komisije, u cilju sticanja jeftinih političkih poena", rekao je Muković.

Predstavnici Srpskog nacionalnog veća severnog i centralnog Kosova zatražili su od državnih organa da Povelja ne bude usvajana bez pominjanja Kosova i Metohije kao sastavnog dela Srbije i Jugoslavije. Predsednik Veća severnog Kosova Milan Ivanović taj zahtev je za B92 obrazložio navodeći da pominjanje Kosova i Metohije znači veću sigurnost za Srbe i srpski narod na Kosovu i Metohiji u slučaju razlaza, u slučaju da Crna Gora na referendumu jednog dana proglasi nezavisnost. "U svakom slučaju, Kosovo i Metohija je deo Srbije, a to znači dosta na planu sigurnosti", istakao je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: