SVEDOCENJEM HALILA MORINE NASTAVLJENO SUDJENJE MILOSEVICU

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.02.2002.

19:00

Default images
Sudjenje Slobodanu Milosevicu u Haskom tribunalu nastavljeno je izvodjenjem dokaza optuzbe. Peti svedok optuzbe Halil Morina nastavio je svoj iskaz koji je poceo proslog cetvrtka. Kako javlja specijalni izvestac B92, Morina je treci neposredan svedok cijim iskazom sudija pokusava da dokaze prvu tacku optuznice, koja Milosevica tereti za deportaciju. Morina je svedocio o postupanju jugoslovenske vojske i policije u martu 1999. na Kosovu, a ispitivao ga je i Milosevic.

Kako je najavljeno iz Tribunala, i sledecu nedelju sudjenja obelezice iskazi svedoka, ali i dalje ostaje nepoznat njihov identitet, izmedju ostalog, i zato sto se od pocetka sudjenja lista svedoka menja i povecava. Predstavnici Tuzilastva najavljuju da ce najveci broj njihovih svedoka biti Albanci sa Kosova koji su preziveli "strahote Milosevicevog rezima", ali i eksperti koji su pratili razvoj dogadjaja na Kosovu 1999.

Milosevicevi pravni savetnici najavljuju da vec imaju 1.400 ljudi koji zele da svedoce u korist bivseg jugoslovenskog predsednika.

U nastavku sudjenja Slobodanu Milosevicu u Haskom tribunalu, optuzba je u ponedeljak izvela svog sestog svedoka, Agrona Berisu iz Suve Reke.

Milosevic je, na kraju ispitivanja, rekao da Tuzilastvo izvodi "lazne svedoke" i da on, suprotno pravnoj proceduri, mora da dokazuje da je nevin. "Vi ovakve svedoke dovodite samo da biste me maltretirali. Ovo su lazni svedoci i sluze da vade kockice iz mozaika ratova u Jugoslaviji", rekao je Milosevic. Predsedavajuci sudija Ricard Mej odgovorio mu je da ne mora da dokazuje svoju nevinost i da ce imati prilike da da svoje komentare i pobija iskaze svedoka kada za to dodje vreme.

Svedok Agron Berisa govorio je, pre popodnevne pauze, o napetoj situaciji u Suvoj Reci koju je zatekao u junu 1999, kada se vratio iz Beograda, gde je diplomirao na Medicinskom fakultetu. On je rekao da je video vojnike i policajce naoruzane automatskim oruzjem, vojne tenkove i oklopne transportere i da se stanovnistvo plasilo "policijskog nasilja".

Berisa je rekao da je, u to vreme, 7-8 policajaca kod Suve Reke zaustavilo autobus u kom je bio i pretuklo sve putnike. On je dodao da je iz obliznje policijske stanice dvaput pucano na njegovu kucu i kucu njegovog komsije, ali da niko nije bio povredjen. Svedok je rekao da je u to vreme cuo izjavu lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Seselja: "Isteracemo sve Albance preko Prokletija". Berisa je dodao i da je cuo izjavu tadasnjeg predsednika Makedonije Kire Gligorova o "koridoru prema Albaniji, putevima kojima bi Albanci trebalo da budu proterani". Prema njegovim recima, situacija se znatno popravila po dolasku Kosovske verifikacione misije OEBS, u leto 1998, ali je, kada je ona povucena nakon 6-7 meseci, postalo gore nego ranije. Svedok je rekao da u Suvoj Reci nije video pripadnike OVK i da nije bio povezan s njima. Na pitanje tuzioca kako se osecao kada je pocelo bombardovanje NATO, Berisa je odgovorio: "Bili smo srecni i strahovali smo. Bili smo srecni, jer smo se nadali da ce nam bombe NATO doneti slobodu. Plasili smo se da ce srpska vojska sprovesti odmazdu nad nevinim civilima, sto se pokazalo tacnim". On je rekao da je u Suvoj Reci bio do 27. marta 1999. i da do tada "nijedna bomba NATO nije pala".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: