DJINDJIC I DJUKANOVIC O RAZGOVORIMA SA SIRAKOM

Izvor: B92

Petak, 07.12.2001.

18:00

Default images
Premijer Srbije Zoran Djindjic rekao je u petak da je od francuskog predsednika Zaka Siraka dobio podrsku za reforme, kao i obecanje da ce Pariz podrzati zahtev da Jugoslavija dobije status kandidata za Evropsku uniju 2004. "Od predsednika Francuske smo zatrazili da ohrabri francuske investitore da ulazu u Jugoslaviju", rekao je srpski premijer. Upitan da li je tokom razgovora bilo reci o politickoj stabilnosti u Srbiji kao uslovu za dolazak stranih investitora, Djindjic je odgovorio: "Sirak je pitao da li koalicija za reforme stabilna, a mi smo ga uverili da jeste stabilna. On je rekao 'u svim poljima kojima se bavite imate odlicne ocene sa nase strane, a nasa jedina mala briga je stabilnost reformske koalicije u Srbiji, da li je ona dovoljno stabilna da sprovede reforme'? Mi smo rekli da postoji kriticna masa za reforme na planu politickih stranaka, Parlamenta i gradjana. Na politickom planu, koaliciju za reforme cini 17 clanica DOS koje glasaju zajedno i imaju zajednicko vidjenje prioriteta. Ocekujemo da i 18. stranka definise da li pripada nasem ili nekom drugom bloku, sto se Parlamenta tice, to je parlamentarna vecina, a sto se naroda tice, to je 75 odsto ljudi koji uprkos teskocama i nezadovljstvu standardom jos veruje da su jedini izlaz iz toga reforme i ukljucenje u EU", rekao je Djindjic.

Sto se tice saradnje s Haskim tribunalom, Sirak je, prema recima Djindjica, podrzao koncept saradnje na vise nivoa, koja "podrazumeva istrazivanje, razmenu informacija i transfer pojedinih lica koja su optuzena pred Tribunalom".

Povodom pitanja odnosa Srbije i Crne Gore, Djindjic je istakao da je vazno da zajednicka drzava ima institucije kao i EU. Sirak je, prema njegovim recima, izrazio razumevanje za predlog srpske vlade da "neke od tih institucija budu carina, inspekcijska sluzba i porezi". "Ako je Djukanovic spreman za to, mi smo sutra spremni da potpisemo takav sporazum", rekao je Djindjic.

Crnogorski predsednik Milo Djukanovic novinarima je rekao da mu je Sirak "preneo upozorenja EU" da bi resenje odnosa u Federaciji ipak trebalo traziti i u "razlabavljenoj zajednici" Srbije i Crne Gore.

Djukanovic je rekao da je francuskom predsedniku "predocio razloge da Crna Gora predlozi Srbiji savez dve medjunarodno priznate drzave".

"Obavestio sam ga i o tome da smo Solanu obavestili o tome da smo prihvatili njegovu inicijativu da nastavimo razgovore sa Srbijom o svim mogucim opcijama nasih buducih odnosa, o posledicama eventualne nezavisnosti, o resavanju odredjenih pitanja koja ce sutra biti otvorena u odnosima dve nezavisne drzave i da cemo te razgovore verovatno nastaviti tokom decembra i okoncati ih demokratskim epilogom. Verujem da cemo se o referendumu dogovoriti prvih meseci naredne godine", rekao je Djukanovic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: