Usvojen Zakon o Narodnoj skupštini

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o Narodnoj skupštini. Samostalno finansiranje, intoniranje himne i počasna garda, neke su od novina.

Izvor: B92, FoNet

Petak, 26.02.2010.

11:03

Default images

Novim zakonom je, između ostalog, predviđeno da se najviše zakonodavno telo prvi put finansira iz sopstvenog budžeta. Sredstva za rad parlamenta biće obezbeđena u budžetu Republike, a parlament će imati svoj račun i samostalno će raspolagati sredstvima za rad.

Zakon predviđa i niz drugih novina u radu republičkog parlamenta, među kojima su i intoniranje himne i raspoređivanje posebne jedinice Vojske Srbije na početku i završetku redovnih zasedanja, kao i obavezu poslanika da polažu zakletvu.

Podsetimo, na predlog Odbora za pravosuđe, izmenjen je poslednji član zakona kojim su određeni rokovi za njegovo stupanje na snagu.

Taj član prvobitno je propisivao da zakon stupa na snagu osam dana po objavljivanju u Službenom glasniku, dok sada stupa na snagu dan pošto bude objavljen.

Time je omogućeno da poslanike, umesto na jesen, već u utorak, kada počinje redovno prolećno zasedanje, pred Domom Narodne skupštine premijerno dočeka garda.

Prethodno su poslanici završili raspravu o amandmanima na Zakon o Narodnoj skupštini.

Predstavnica predlagača zakona Nada Kolundžija prihvatila je amandman LDP-a kojim se ukida bilo kakva podloga za tzv. blanko ostavke.

Kako je saopšteno iz LDP-a, usvajanjem pomenutog amandmana, ta stranka se izborila za praktično priznanje da je ustavna odredba koja dozvoljava blanko ostavke nedemokratska i loša i da su oni koji su pisali takav Ustav uneli odredbu koja ne postoji nigde u svetu, zbog koje nas, kako se navodi u saopštenju liberala, kritikuju i EU i Venecijanska komisija.

Šef Poslaničke grupe LDP-a Čedomir Jovanović rekao je, obrazlažući amandman, da Zakon o izboru poslanika nije regulisao pitanje mandata i kontrole mandata, kao i da se vladajuća većina poziva na rešenje koje ne postoji.

Jovanović je rekao da je Srbija jedina zemlja koja otvoreno sumnja u kredibilitet i sposobnost poslanika i dodao da smo se kandidovali za članstvo u Evropskoj uniji, što nas obavezuje na drugačije ponašanje.

Poslanička grupa Napred Srbijo predložila je da se član 26 zakona kojim je predloženo formiranje Kolegijuma Narodne skupštine briše.

Šef Poslaničke grupe Napred Srbijo Tomislav Nikolić ocenio je da je ovo ponižavajuća odredba za opoziciju.

On je objasnio da je ponižavajuće za predstavnike opozicije da učestvuju u radu skupštinskog tela koje će pomagati predsedniku parlamenta da radi svoj posao, odnosno da predstavlja Skupštinu.

Nikolić je poručio vladajućoj većini da će uskoro imati prilike da budu opozicija i pitao ih da li bi bili spremni da se povinuju i pomažu predsedniku Skupštine koji je naprednjak.

Poslanik LDP-a Ivan Andrić rekao je da su amandmanom predložili da sastanci Kolegijuma budu redovni, čime bi se ustanovilo pravilo koje bi svi poštovali i kada se promeni vlast, a konsultacije bi dobile institucionalni karakter.

Ovim bi se, kako je Andrić ocenio, unapredio rad Skupštine, šefovi poslaničkih grupa imali bi plan rada za nekoliko meseci, rasprava na sednicama bi bila kvalitetnija, bio bi određen raspored i zasedanja odbora i drugih skupštinskih tela.

Poslanik Srpske radikalne stranke Dragan Stevanović predložio je da se u zakon doda da sednicama odbora obavezno prisustvuju članovi Vlade, odnosno ovlašćeni predstavnici, čime bi se, kako on navodi, unapredila kontrolna funkcija parlamenta.

Ovim bi se stvorili uslovi da se u nov Poslovnik o radu parlamenta uvrsti obaveza predstavnika izvršne vlasti da “na neki način” polažu račune parlamentu.

Šefica Poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić predložila je da se briše odredba koja predviđa da članovi odbora imaju i zamenike i ocenila da uvođenje zamenika članova odbora neće doprineti da se pojača kapacitet skupštinskih odbora.

Ovaj predlog podržali su i poslanici Demokratske stranke Srbije i Napred Srbijo.

Poslanik LDP-a Ivan Andrić predložio je da se u član 46 doda stav tri u kome se navodi da poslanik ne može snositi nikakve štetne posledice zbog činjenice da nije učestvovao u obezbeđivanju kvoruma, što je podržao DSS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: