Utorak, 08.12.2009.

01:57

NVO i mediji: Zaštitite novinare

List "Politika" i agencija Tanjug, kao i grupa nevladinih organizacija pozivale su nadležne da otkriju ko preti novinarki B92 Brankici Stanković.

Izvor: Beta, Politika

Default images

Grupa nevladinih organizacija pozvala je državne organe da pređu "sa reči na dela" i zaštite novinarku TV B92 Brankicu Stanović i ekipu emisije "Insajder". Uređivački kolegijumi lista "Politika" i agencije Tanjug podržale su autore "Insajdera" pozivale vlasi da zaštite novinare.

U zajedničkom saopštenju grupe nevladinih organizacija ističe se da "reakcija države treba da bude jasna i nedvosmislena".

"Aktivnosti takozvanih navijačkih grupa predstavljaju flagrantno kršenje zakona Srbije i osnovnih ljudskih prava građana", navodi se u saopštenju i ukazuje da njihova retorika "zasnovana na govoru mržnje i toleranciji".

Podseća se da je sloboda javne reči temelj svakog demokrtskog društva i naglašava potreba kordinirane akcije policije, tužilaštva i sudskih organa na pronalaženju i sankcionisanju onih koje iznose teške pretnje i uvrede.

"Prvovremena i efikasna reakcija državnih organa, usmerena na otklanjanje opasnosti ne sme biti dovedena u pitanja", navode nevladine organizacije.

Podršku ekipu "Insajdera" dali su Žene u crnom", Beogradski centar za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Fond za humanitrano pravo, Građanske inicijative, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava i Komitet pravnika za ljudska prava.

Politika i Tanjug: Osuda pretnji novinarima

Uređivački kolegijum lista "Politika" navodi da nije prvi put da u Srbiji novinari i mediji budu izloženi pretnjama smrću zbog onoga što su napisali, ali upozorava da je prvi put da "nasilničke grupe, među kojima i one koje se javno hvale da su ubile Francuza Brisa Tatona, kreću u otvoren lov na njih, ne prezajući ni od koga" .

"Ako vlast i javnost dozvole da u tom obračunu pobedi ideologija nasilja i smrti, demokratske i slobodarske tekovine u Srbiji biće ozbiljno dovedene u pitanje. Podsećamo, takođe, da još nisu rešena ubistva novinara u Srbiji koja su se dogodila minulih godina, kao ni svi napadi na novinare i pokušaji njihove likvidacije", kaže se u saopštenju kolegijuma lista "Politika".

Brankica Stanković kaže za "Politiku” da pretnje ne jenjavaju i da postaju sve morbidnije.

"Poručili su mi da kupim sanduk i krst. Ovo samo pokazuje da se oni koji prete ili osećaju potpuno zaštićeno, ili znaju da im niko ništa ne može. To pokazuje koliko je država nemoćna. Predstavnici države jesu reagovali javno, ali to nije nikakvo rešenje, kao ni policijsko obezbeđenje koje su mi omogućili. Grozno mi je da u 2009. godini radim svoj posao sa policijskim obezbeđenjem", rekla je Stankovićeva.

Autorka "Insajdera” kaže da je ekipa ove emisije bila spremna na svakakve reakcije, jer su zastrašivanja počela da stižu još uoči emitovanja. Ipak, kako kaže, nije očekivala pretnje da će biti zaklana, ubijena, silovana…

"Do sada smo radili toliko emisija i otkrili sve i svašta, ali ovo je prvi put da se suočavam s tim da imam policijsko obezbeđenje. Ipak, mi nastavljamo da radimo i sledeća emisija je u četvrtak ", kaže Stankovićeva.

Uređivački kolegijum agencije Tanjug osuđuje sve pretnje novinarima u Srbiji, a ovoga puta to čini sa posebnom zabrinutošću, jer bezobrazna smelost onih koji ne prezaju od otvorenih pretnji sužava prostor slobode i demokratije.

Ono što pretnje autorki emisije TV B92 "Insajder", Brankici Stanković razlikuje od običnih anonimnih pretnji jeste činjenica da se one iznose otvoreno, posredstvom Interneta i na tribinama stadiona.

Uređivački kolegijum agencije Tanjug smatra da takozvane navijačke grupe, koje već godinama deluju kao organizovane kriminalne skupine, a ne kao udruženja ljubitelja sporta, moraju da budu sprečene u nameri da nasilje nametnu kao prihvatljiv model ponašanja.

"Pretnje smrću novinarima nisu napad na jedan esnaf, već na sve one koji žele da vladavina prava, pristojnost i red budu najviše vrednosti u Srbiji. Pretnje Brankici Stanković su, dakle, napad na same temelje našeg društva, a nadležne institucije hitno se moraju postarati da nasilje, primitivizam i ksenofobija ne pobede" saopštio je Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: