Tadić naredio ministrima da ćute

Predsednik Srbije Boris Tadić naložio je državnim zvaničnicima da u javnosti ne saopštavaju prognoze kojima bi "iritirali" Holandiju, saznaje "Danas".

Izvor: B92

Petak, 27.11.2009.

01:04

Default images

Kako je listu objasnio sagovornik iz Vlade Srbije, predsednik Republike Boris Tadić ovih dana je striktno naložio svim predstavnicima države koji se bave poslom evropskih integracija da u javnosti ne saopštavaju stavove koji bi na bilo kakav način mogli da "iziritiraju" Holandiju.

Holandski zvaničnici su izuzetno osetljivi na javne istupe i evropskih i srpskih političara kojima se donekle najavljuje zaokret pozicije Holandije prema zvaničnom Beogradu, jer ne žele da se u njihovoj javnosti, ali i onoj međunarodnoj, stvori utisak da su "popustili pod pritiscima“ i da je bilo ko sa strane "stvorio atmosferu“ (izraz koji koriste neki beogradski mediji) za promenu politike o kojoj imaju pravo da suvereno odlučuju.

Zbog toga je neophodno da predstavnici srpskih vlasti, ali i onih u zemljama članicama EU naklonjenim Srbiji, ne objavljuju u medijim najave o holandskom "popuštanju" i deblokadi Prelaznog sporazuma kao već obavljenom poslu, upozoravaju sagovornici lista.

Prognoze, optimistične najave, uverenost da je "stvar rešena" i da sledi kandidatura za članstvo u EU izričito su zabranjeni odlukom predsednika Tadića i ovakva instrukcija će biti na snazi sve do zasedanja Saveta ministara spoljnih poslova 7-8. decembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: