Čaves: Nagrada za lepe želje

Predsednik Venecuele Ugo Čaves ocenio je da predsednik SAD Barak Obama nije ništa učinio, sem što je izneo lepe želje, da bi zaslužio Nobelovu nagradu za mir.

Izvor: B92

Nedelja, 11.10.2009.

19:54

Default images

Čaves je rekao da je mislio da je greška kada je pročitao da je Obama dobio ovu nagradu. "Šta je Obama učinio da zasluži ovu nagradu? Komisija je istakla njegovu nadu za svet oslobođen od nuklearnog oružja, zaboravivši ulogu koju ima u stalnom držanju njegovih bataljona u Iraku i Avganistanu, kao i odluku da uspostavi novu vojnu bazu u Kolumbiji", naveo je on.

Čaves je kazao da smo prvi put svedoci da je nagradu dobio neko ko ništa nije učinio da je zasluži.

"Nagraditi nekoga samo zbog želje je veoma daleko od realnosti", ocenio je predsednik Venecuele.

Čaves je rekao da je to što je Obama dobio nagradu isto kao da je bacač u bejzbolu nagrađen samo zato što je rekao da će pobediti u 50 utakmica i imati 500 udaraca.

Prema obrazloženju norveškog Nobelovog komiteta, Obama je nagradu za mir dobio zato što je svojim zalaganjem za mir i apelima da se smanje nuklearni arsenali svetu pružio nadu u bolju budućnost, kao i zbog "izuzetnih napora koje ulaže u jačanje međunarodne diplomatije i saradnje među narodima".

Obama je četvrti američki predsednik kome je dodeljena ova nagrada - pre njega su je dobili Džimi Karter, Vudro Vilson i Teodor Ruzvelt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: