H1N1 u Srbiji potvrđen kod petoro

U Srbiji trenutno kod pet osoba potvrđen virus H1N1, a zabeležen je i prvi slučaj prenosa novog gripa sa osobe na osobu.

Izvor: B92, Beta

Subota, 27.06.2009.

00:29

Default images

Kod devojke koje je bila u kontaktu sa obolelim mladićem iz Crne Gore ustanovljen je virus tipa H1N1. Bolest je registrovana i kod majke i četvorogodišnjeg deteta koji su 22. juna doputovali iz Londona. Klinička slika kod tri nova pacijenta je znatno blaža od one kod prvih obolelih od novog gripa u Srbiji, zbog čega su poslati na kućno lečenje.

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je za B92 da su novi pacijenti dobrog opšteg stanja i da za sada nisu smešteni u karantin.

“Ispitivaćemo dalje kontakte, pratićemo njihovo stanje i uključiti potrebne lekare koji će pratiti stanje i odlučiti se da li je uopšte neophodna izolacija u smislu hospitalizacije ili to može da se sprovodi dalje kod kuće. Ne možemo oko svakog slučaja da se do detalja odlučujemo da li će biti u bolnici ili kod kuće. Vrlo brzo moramo da se naviknemo da je to moguće lečiti i kod kuće u izolaciji i to će najverovatnije biti dominantan način lečenja ubuduće”, kaže Kon.

Kon naglašava da je klinička slika novoobolelih blaža od prva dva slučaja novog gripa. Kon veruje da će tri osobe kod kojih je registrovan grip najverovatnije ostati na kućnom lečenju i da je moguće da tako bude i sa potencijalno novim pacijentima, jer se očekuje da njihov broj poraste.

Zdravstveno stanje prethodno obolelih osoba je stabilno. Oni su i dalje u karantinu na infektivnim klinikama u Beogradu i Somboru. Kako je prvi pacijent s novim gripom bio u kontaktu i sa građanima zemalja u regionu, Ministarstvo zdravlja je u kontaktu s tamošnjim institucijama.

Količina antivirusnog leka za jedan odsto populacije sasvim je dovoljna da pokrije prvi udar epidemije ako do nje dođe, a i uvek je moguće kupiti nove količine.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, novi grip zvanično je prijavljen u 110 zemalja u kojima je virus registrovan kod više od 55 000 ljudi. Zdravstvena organizacija je 11. juna proglasila pandemiju novog gripa, i to u trenutku kada je širom sveta virus registrovan kod 44.000 pacijenata, od kojih je njih 180 umrlo.

U Vojvodini nema novih slučajeva

U Vojvodini nema novih obolelih od meksičkog gripa, tako da je i dalje samo jedna osoba, četvorogodišnja devojčica iz Sombora, zaražena virusom H1N1, izjavio je u Novom Sadu pokrajinski sekretar za zdravstvo Atila Čengeri.

"Majka obolele devojčice, koja se sa kćerkom nedavno vratila iz Australije, nema nikakve simptome bolesti, a još tri sumnjiva slučaja su bila negativna", dodao je on nakon posete Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodina.

Prema njegovim rečima, pored pomenute klinike, oboleli od novog gripa će biti lečeni i u Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, oni lakši u infektivnim odeljenjima gradskih bolnica širom pokrajine, a najblaži slučajevi u kućnim uslovima.

"I dosadašnje aktivnosti ukazuju da sistem otkrivanja i zbrinjavanja obolelih funkcioniše i da je vojvođansko zdravstvo spremno na epidemiju širih razmera. Imamo i dovoljne količine leka 'tamiflu', kao i drugog medikamenta namenjenog deci, ali ne preporučujem da se on samoinicijativno kupuje i koristi", kazao je Čengeri.

Upravnik Klinike za infektivne bolesti Jovan Vukadinov je rekao da posebno izolaciono odeljenje može da primi 18 odraslih pacijenata i četvoro dece.

"Svaki krevet je povezan sa aparatima za reanimaciju i veštačku ventilaciju, imamo dva respiratora, dva monitora i jedan rentgen uređaj. Ovde će dolaziti najteži slučajevi, ali ukoliko dođe do pandemije, koju trenutno ne očekujemo, kapaciteti naše klinike neće biti dovoljni za sve", ukazao je Vukadinov.

U Crnoj Gori još pet osoba pod nadzorom

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša izjavio je večeras da je u Klinički centar u Podgorici smješteno pet osoba za koje postoji izvesna sumnja da bi mogle imati virus gripa H1N1, ali, kako je objasnio, verovatnoća je mala.

To su osobe "iz kontakta", rekao je Mugoša na programu Televizije Crne Gore i kazao da su te osobe pod nadzorom samo zato što su to "prvi slučajevi", ali da, inače, ne bi trebalo da budu u bolnici.

Prema rečima Mugose, nalazi za te osobe čekaju se od Instituta "Torlak" u Beogradu.

Mugoša je, takođe, rekao da će mladić iz Bara koji je nedavno, sa simptomima "meksičkog gripa", hospitalizovan u Kliničkom centru Crne Gore. biti večeras otpušten kući, kao i da se još dve zaražene osobe koje se leče u bolnici u Pljevljima dobro osećaju.

Mugoša je kazao da nema nikakvog razloga za paniku, pa je medije zamolio da imaju razumevanja za praksu lekara koji bi informacije u vezi sa novim gripom trebalo da saopštavaju samo kad raspolažu potpunim dokazima da je neko oboleo.

Prema rečima Mugoše, ako bude novih slučajeva oboljenja od gripa, oboleli će se, uglavnom, lečiti kod kuće, a u bolnici samo oni pacijenti sa težom kliničkom slikom oboljenja.

Prvi slučaj i u Makedoniji?

Na infektivnoj klinici u Skoplju hospitalizirana je četvorogodišnja devojčica iz Prilepa, sa simptomima za koje se sumnja da su posledica virusa novog gripa H1N1.

Još traju laboratorijska ispitivanja da bi se utvrdilo da li je reč o tom virusu, ili nije.

Prema podacima bolnice, dete, koji je pre sedam dana doputovao iz Australije, nekoliko dana je imala povišenu temperaturu, zbog čega je primljena na kliniku u Skoplju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: