Iran: Do sada oko 140 uhapšenih

Policija je uhapsila oko 140 iranskih političara, univerzitetskih profesora, studenata i novinara od početka protesta zbog rezultata predsedničkih izbora.

Izvor: B92

Četvrtak, 25.06.2009.

10:25

Default images

Dnevnik "Etemad", koji je blizak reformskim snagama, danas je objavio spisak na kojem su imena 71 novinara i zvaničnika koji su učestvovali u kampanji opozicionog kandidata Mir-Hoseina Musavija. Na sajtu Musavija se navodi da je 70 univerzitetskih profesora i članova islamskih udruženja studenata uhapšeno nakon jučerašnjeg sastanka sa tim opozicionim liderom.

Iranske vlasti su saopštile da su uhapšena dva strana novinara koji su radili za američke medije.

U Iranu su 12. juna održani predsednički izbori, na kojima je ponovo izabran Ahmadinežad. Musavi je optužio Ahmadinežada da je pokrao izbore i zatražio ponovno glasanje.

Iranska opozicija dve nedelje održava proteste zahtevajući nove izbore. Tokom tih protesta 17 ljudi je poginulo u sukobima sa policijom.

Vrhovni iranski verski vođa Ali Hamnei izjavio je juče da vlasti neće popustiti pred pritiscima da se ponove predsednički izbori u toj zemlji.

Musavi: Izboriću se za prava Iranaca

Lider opozicije u Iranu Mir Husein Musavi danas je rekao da ga pretnje neće sprečiti da se izbori za prava Iranaca.

"Ništa me neće sprečiti da ostvarim prava za iranski narod... bilo da je reč o ličnim interesima ili strahu od pretnji", naveo je Musavi u izjavi objavljenoj na sajtu njegovog lista "Kalemeh".

On je rekao da je spreman da dokaže da su se "izborni prestupnici pridružili podstrekačima nedavnih nemira i prolili krv".

Bivši premijer i umereni konzervativac je rekao ranije danas da je "pod pritiskom" vlasti da povuče zahtev o poništavanju predsedničkih izbora, održanih 12. juna, na kojima je pobedio predsednik Mahmud Ahmadinežad.

Musavi je ponovo pozvao građana Irana da nastave da osporavaju izbore mirnim putem, "u skladu sa zakonom i principima islamske revolucije".

Otkazan skup sećanja na nastradale

Kandidat reformskih snaga na predsedničkim izborima u Iranu, Mehdi Karubi, otkazao je za danas zakazanu manifestaciju u znak sećanja na nastradale tokom postizbornih protesta.

Na sajtu opozicionog predsedničkog kandidata navodi se da je ministarstvo unutrašnjih poslova Irana zabranilo sva okupljanja.

"Za žaljenje je odluka da u ovoj situaciji politički lideri ne mogu ni na jednom mestu da održe skup na sećanje na žrtve, čak ni u džamiji", kaže se u Karubijevoj poruci i navodi da je ceremonija odložena za iduću nedelju i da će se održati na groblju ili na teheranskom univerzitetu.

Iranski disident ajatolah Hosein ali Montazeri upozorio je danas da bi gušenje mirnih protesta u Iranu moglo da dovede do pada vlade.

"Ako iranski narod ne može da traži svoja prava na mirnim protestima i ako je u tome sprečen... frustracije (naroda) mogle bi da sruše temelje bilo koje vlade", upozorio je Montazeri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: