Silajdžić osudio Jeremićeve stavove

Bošnjački član u Predsedništvu BiH Haris Silajdžić osudio je stavove o BiH, koje je u intervjuu “Vašington tajmsu“ izneo šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić.

Izvor: B92

Petak, 24.04.2009.

21:51

Default images

"Izjava ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Jeremića da Bosna i Hercegovina 'nije država nego protektorat' predstavlja nedopustivo mešanje u unutrašnje stvari BiH", saopšteno je iz Silajdžićevog kabineta.

Pokušaji Jeremića, stoji u saopštenju, da tokom susreta sa zvaničnicima SAD problematizuje pitanja koja se tiču BiH predstavlja nastavak pokušaja Srbije da utiče na sudbinu Bosne i Hercegovine.

"Gospodin Jeremić poziva na ukidanje Ureda visokog predstavnika (OHR), istovremeno ignorišući činjenicu da je OHR osnovan upravo kao posledica agresije koju je Srbija izvršila na BiH", tvrdi Silajdžić.

"Svakako je korisno što su visoki zvaničnici Stejt Departmenta ukazali da nova američka administracija ne prihvata Jeremićeve teze, te da je BiH u fokusu balkanske politike te administracije", smatra Silajdžić i izražava nadu da će taj fokus uključiti aktivan anganžman na kreiranju funkcionalnog i održivog sistema u BiH.

"U suprotnom BiH će i dalje biti osporavana od strane Srbije i nekih domaćih političkih faktora koji žele marginalizovati ulogu međunarodne zajednice s ciljem stvaranja "momentuma" za otcepljenje kako je to juče istakao Milorad Dodik", navodi Silajdžić.

On dodaje da bez obzira na sve izazove, Bosna i Hercegovina neće dopustiti Srbiji da sa Miloševićeve retorike pređe na Miloševićeva dela.

Navodi da je BiH opredeljena da uspešno privede kraju svoju kandidaturu za nestalno članstvo u Savetu bezbednosti UN i da , kako kaže, osporavanje te kandidature od strane Vuka Jeremića samo dodatno pojačava opredeljnost BiH u tom pravcu.

Ministar spoljnih poslova BiH Sven Alkalaj je juče, u telefonskom razgovoru sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremicem, izrazio oštro negodovanje povodom njegovih stavova iznesenih u intervjuu "Vašington tajmsu" .

Alkalaj je iskazao nezadovoljstvo zbog "neprimerenog mešanja srpskog šefa diplomatije u unutrašnje stvari BiH.

Jeremić je, kako ga citira "Vašiington tajms", rekao da je možda došlo vreme za promenu strukture vlasti u Bosni, utvrđene Dejtonskim mirovnim sporazumom, kako bi ta zemlja mogla da postane samostalna država, umesto da bude protektorat kojim upravlja administrator UN.

On je rekao da je "bizarno" i "nelogicno" da protektorat UN u januaru postane clanica Saveta bezbednosti UN.

Jeremić je za vašingtonski list rekao da situacija u Bosni nije toliko opasna koliko neke zapadne zemlje tvrde poslednjih meseci i dodao da nije tacno da se ta zemlja nalazi na ivici raspada duž etničkih linija razgraničenja.

"Moramo odlučiti da li ćemo dozvoliti da se u Bosni postepeno uspostavi demokratija ili možemo reći: ' Ovo nije zemlja, vec protektorat, i mi ćemo dovesti visokog predstavnika sa ogromnim ovlašćenjima poput indijskog vicekralja'. Možda nam je to potrebno, ali onda treba da prestanemo da se pretvaramo da je to država", rekao je šef srpske diplomatije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: