Dinkić: Manje plate poslanicima

Vladinim merama štednje biće smanjene i plate poslanika, a dok traje kriza biće im ukinuti dnevnice i bonusi, rekao je za B92 ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Izvor: B92

Petak, 10.04.2009.

00:06

Default images

Prema njegovim rečima, biće ukinute ekonomske i sve ostale tablice za automobile koje nisu srpske, od čega se očekuje više milijardi dinara prihoda. Ministar Dinkić rekao je u Poligrafu B92 da poslanici, kao i svi ostali, podležu Vladinim merema štednje.

”Smanjuju se plate predsedniku republike, dakle u predsedništvu, smanjuju se plate poslanika, smanjuju se plate u NBS, u Privrednoj komori i u svim javnim preduzećima, kako republičkim tako i lokalnim.

B92: "Da li se smanjuju bonusi, dnevnice i sve ono od čega oni žive bolje nego od plate"?

"Bonusi su apsolutno zabranjeni u ovoj godini. Što se tiče dnevnica poslanika, juče smo održali sastanak koalicije Za evropsku Srbiju i odlučili da predložimo da dok traje kriza se ukinu dnevnice poslanicima”, kaže Dinkić.

On je najavio da će za građane Srbije biti ukinute ekonomske tablice i sve druge registarske oznake za motorna vozila, osim srpskih. On je objasnio da će na ta vozila morati da se plati carina i porez na dodatu vrednost.

“Biće svima dat rok od tri meseca da preregistruju svoje automobile sa crnogorskim, bugarskim i drugim tablicama, da plate punu carinu koja danas iznosi 10 odsto i PDV koji iznosi 18 odsto na sadašnju tržišnu vrednost vozila”, kaže Dinkić.

On očekuje da će se ostvariti prihod, između pet i sedam milijardi dinara, samo od preregistracije automobila.

Vlada očekuje i oko pet milijardi dinara od povećanja akciza na gorivo. Ministar ekonomije je rekao da je takva odluka bila nužno zlo.

“Bolje da povećamo za dva dinara cenu goriva ili za četiri dinara dizela, nego da smo morali da smanjimo penzije. Dakle, to je bilo nužno zlo, mi smo morali da napravimo uštedu od preko 100 milijardi dinara”, napominje Dinkić.

On je, kao neosnovane, odbacio navode da je Srbija pred bankrotstvom, ocenjujući da je država u problemima zbog krize koja je izazvana spolja i da vlada zato donosi mere da bi ih ublažila. Možete pogledati gostovanje Mlađana Dinkića u emisiji "Poligraf".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: