Prikupljanje pomoći za Gazu

Dve islamske zajednice i jedna humanitarna organizacija iz Novog Pazara organizuju prikupljanje pomoći narodu Gaze i najavljuju proteste protiv rata.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 08.01.2009.

13:52

Default images

Udruženje uleme (sveštenstva) Islamske zajednice u Srbiji, na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić, pozvalo je građane Novog Pazara na sutrašnji protest protiv rata u Gazi i zajedničku dovu (molitvu) za Palestinu.

"Pozivamo građane da na miran i dostojanstven način izraze neslaganje i ogorčenje sa zločinima nad nedužnim stanovništvom u Gazi", navodi se u saopštenju Mešihata Islamske zajednice u Srbiji. Najavljeno je i učešće najviših verskih autoriteta te zajednice i palestinskog ambasadora u Beogradu.

Mešihat će sutra, nakon podnevne molitve, u svim džamijama u Srbiji organizovati i prikupljanje humanitarne pomoći stanovništvu Gaze.

"Kroz ovu akciju pripadnici Islamske zajednice će izraziti solidarnost sa napaćenim palestinskim narodom", navodi se u saopštenju.

Protestni skup počinje sutra u 13 sati, na Gradskom trgu.

U 13.30 protestnu šetnju centrom grada u znak solidarnosti sa Palestincima najavila je i do sada malo poznata humanitarna organizacija "Bereket" iz Novog Pazara.

Rijaset Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu reis Adem Zilkić najavio je takođe prikupljanja humanitarne pomoći stanovništvu Gaze.

"Već smo kontaktirali ovdašnje privatne preduzetnike koji će stanovništvu Gaze donirati namirnice, garderobu i lekove. Prikupljenu pomoć predaćemo predstavnicima palestinske ambasade u Beogradu", rečeno je Radiju Sto plus u Rijasetu.

Protest organizacije Žene u crnom

Članovi nevladine organizacije Žene u crnom protestovali su danas na beogradskom Trgu Republike zbog izraelske vojne intervencije u Gazi i apelovali da se obustavi stradanje civila u tom regionu.

"Izražavamo solidarnost sa žrtvama izraelske agresije, ogromno je stradanje civila i nama to izgleda kao rat protiv civilnog stanovništva. Osuđujemo i napade Hamasa, međutim, smatramo Izrael odgovornim jer se situacija na Zapadnoj obali i u Gazi ne rešava", rekla je novinarima predstavnica Žena u crnom Vera Marković.

Ona je ocenila da Izrael ne poštuje rezulucije UN i ljudska prava civila zbog čega preti humanitarna katastrofa ali i jačanje Hamasa.

Vera Marković je navela da osuda Izraela ne znači izražavanje antisemitizma kao što ni osuda Hamasa ne znači protivljenje Islamu.

Učesnici skupa su držali transparente na kojima je pisalo "Žene u crnom protiv rata", "Stop ubijanju na Bliskom istoku", "Stop izraelskoj agresiji na Gazu", "Žene za mir" i "Sloboda za Gazu".

Skup na Trgu Republike, u kojem je učestvovalo 15 pripadnica i pripadnika Žena u crnom, obezbeđivalo je oko 30 policajaca koji su bili raspoređeni na trgu i ispred Narodnog muzeja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: