Iz budžeta održivo zdravstvo

Raspodelom budžeta za 2009. godinu omogućen je održiv zdravstveni sistem sa 12,3 milijardi dinara, kazao je ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.12.2008.

11:14

Default images

Za sektor zdravlja za narednu godinu sa 12,3 milijardi dinara omogućeno je nesmetano sprovođenje većine planiranih aktivnosti i projekata, kazao je Milosavljević, gostujući u emisiji B92 Kažiprst. On kaže da država nema 8,4 milijardi dinara, koliko bi trebalo izdvojiti za tople obroke i regrese zaposlenima u zdravstvu, a koje je predviđao Opšti kolektivni ugovor.

Prema Milosavljevićevim rečima, sredstva iz budžeta biće dovoljna da se u 2009. godini obezbede najugroženiji građani, kojih u Srbiji ima oko 700.000.

"Što se potrošnje za zdravlje tiče, Srbija nije rasipnik nego po procentu troši slično kao druge centralnoevropske i južnoevropske zemlje, ali je naša osnovica mala i zbog toga mi imamo najmanje od Atlantika do Kavkaza, izuzimajući Albaniju", kaže on.

"Tim uslovima građani mogu biti sigurni da ovakav budžet i ovakav finansijski plan Fonda napravljen je tako da oni 2009. godine ne trpe i da čak zaštitimo još značajnije one koji su najugroženiji ukidanjem participacije od početka 2009. godine", rekao je ministar zdravlja.

Milosavljević kaže da, uprkos najavljenim protestima zdravstvenih radnika, neće biti isplaćeni topli obrok i regres u 2009. godini. "Nije realno u 2009. godini očekivati da bude primenjeno ovo prošireno dejstvo Kolektivnog ugovora zbog toga što jednostavno novca neće biti za to“, kaže on.

"Ja nisam nigde nikad nikom obećao da ću se zalagati za vraćanje toplog obroka i regresa. Inače, mislim da je to jedna mera koja lepo zvuči, ali mislim da je mnogo važnije da budu dostojanstveno plaćeni za svoj rad, što mislim da sada jesu mnogo više nego ranije", dodao je Milosavljević
Naredne godine bi, prema rečima ministra, mogla da bude ukinuta participacija u zdravstvu za socijalno najugroženije građane, ali bi mogla biti povećana za zaposlene sa sadašnjih 20 dinara na 50.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: