Beograd još bez dogovora

Mogućnost da se koalicija oko SPS-a povuče iz pregovora sa radikalima i narodnjacima na republičkom nivou neće ugroziti dogovor o formiraju vlast u Beogradu, kažu u SPS-u.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.05.2008.

17:50

Default images

Pred početak konsultacija sa predsednikom Srbije, šef beogradskih socijalista Aleksandar Antić rekao je za B92 da koalicioni sporazum za Beograd nije u vezi sa pregovorima o vladi. Demokratska stranaka i dalje saradnju sa SPS-om uslovljava formiranjem većine i na nivou grada i na nivou Srbije.

Posle velike prašine koju je juče podigao Dragan Marković Palma, zapretivši da će se koalicija oko SPS-a povući iz pregovora sa radikalima i narodnjacima, socijalisti o tome danas ne pričaju.

Ipak, u razgovoru za B92 predsednik Gradskog odbora SPS-a Aleksandar Antić objasnio je da eventualni prekid pregovora o vladi sa strankama Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunice neće ugroziti njihove razgovore o Beogradu.

"Ja očekujem da ćemo do kraja ove nedelje potpisati koalicioni sporazum. Taj koalicioni sporazum nije u direktnoj vezi sa pregovorima oko republičke vlade, tako da ja ne očekujem da bilo šta u ovom trenutku može da ugrozi potpisivanje koalicionog sporazuma", kaže on.

Demokratska stranka ne odustaje od apelovanja na socijaliste, a argumente iznosi potpredsednik demokrata Bojan Pajtić.

"Mi ne možemo da posmatramo odvojeno problem Beograda i problem Vlade Srbije. Beograd je glavni grad i to ko će biti gradonačelnik Beograda i ko će biti većina u Beogradu od najvećeg je nacionalnog značaja", kaže on.

"I Republika i grad Beograd moraju biti deo jedinstvenog dogovora i teško je zaista zamisliti situaciju u kojoj imate proevropsku vladu, a u kojoj je Vučić gradonačelnik Beograda", kaže Pajtić.

Aleksandar Antić, iz SPS-a, ovakve stavove tumači kao ucenu, a kaže i da ne vidi po kojoj bi to matematici socijalisti sa DS-om uopšte mogli da formiraju većinu u Beogradu.

"U Socijalističkoj partiji Srbije smatramo da ne postoji formiranje gradske vlasti na drugu stranu zbog naše principijelne odluke da nema saradnje sa Liberalno-demokratskom partijom, koja bi bila neophodni uslov bilo kakvih razgovora sa Demokratskom strankom", kaže on.

Nasuprotv tvrdom stavu koalicije oko SPS-a, iz LDP-a stiže predlog za kompromisno rešenje. Lider te partije Čedomir Jovanović kaže da je LDP spreman da podrži kombinaciju DS-a i socijalista na svim nivoima.

"Ne vidimo prostor za LDP u jednoj takvoj koaliciji, ali vidimo puno prostora za podršku i saradnju sa DS kako bi takva koalicija bila ostvarena. To praktično znači da mi moramo pokazati dovoljno razumevanja za položaj Demokratske stranke i u Beogradu i u Republici", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: