Humanitarne akcije u Aziji

U Aziji su u toku dve humanitarne akcije koje bi trebalo da pomognu žrtvama razornog ciklona Nargis u Mjanmaru i katastrofalnog zemljotresa u Kini.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 15.05.2008.

11:34

Default images

Prema najnovijem internom izveštaju UN, između 1,6 milion i 2,5 milion osoba je ozbiljno ugroženo zbog ciklona, a od toga broja 550.000 osoba imalo je koristi od privremenih skloništa u delti reke Iravadi, na jugozapadu zemlje, koja je nateže pogođena ciklonom.

U izveštaju UN se dodaje da stanovništvo napušta najugroženije zone pokušavajući da dobiju osnovnu pomoć, odnosno vodu za piće, hranu, lekove i krov nad glavom.

Svetski program hrane (WFP) saopštio je da je do sada dostavio pomoć za 50.400 osoba od ukupno 750.000 kojima preti glad.

Iako avioni sa humanitarnom pomoći stižu u velikom broju u Mjanmar, vojna hunta nastavlja da ograničava upućivanje humanitarnih radnika u zone najteže pogođene ciklonom "Nargis". Pomoć stiže iz susednih zemalja, ali i od Ujedinjenih nacija. Procenjena šteta od zemljotresa u Kini po svoj prilici biće veća od 20 milijardi dolara, saopštila je vodeća svetska firma za procene šteta, AIR vorldvajd.

Iz Tajvana je u Kinu stigla prva tura pomoći u vidu hrane, vode, lekova, odeće, prenose kineski mediji.

Tajvan, koji se često suočava sa zemljotresima, ima razvijene mehanizme odbrane od ovih prirodnih nepogoda, a kineska televizija prikazala je avione koji su sa humanitarnom pošiljkom poleteli sa aerodroma u Tajpeju.

Najveći problem ugroženima preti zbog mogućnosti da ostanu bez pijaće vode.

"Voda je došla do vrha brane, a mnogi bedemi su i uništeni, urgiraću kod odgovornih i učiniti što je neizbežno. Ali, obećavam ljudima da ćemo održati situaciju pod kontrolom", rekao je ministar vodoprivrede Kine Jian Jong.

Ujedinjene nacije su povećale svoju procenu broja ljudi ugroženih posla razornog udara Nargisa u Mjanmaru i još jednom pozvale vlasti te zemlje da ukinu sva ograničenja za dopremanje humanitarne pomoći.
Pomoæ stiže u Mjanmar (Beta)
Evropska unija pozvala je mjanmarske vlasti da omoguće dostavljanje međunarodne humanitarne pomoći, jer će u suprotnom učiniti zločin protiv čovečnosti.

Brisel je najavio da će povećati pomoć koja sada iznosi 30 milion aevra čim ekspertima bude dozvoljeno da procene štetu. Mjanmarske vlasti to su prihvatile, ali samo pod uslovom da one budu odgovorne za njenu distribuciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: