Premijer: Otimači traže da odobrimo

Srbija ne treba da uđe u Evrosku uniju nedostojnom trgovinom, poručio Vojislav Koštunica sa proslave Dana državnosti.

Izvor: B92, Beta

Petak, 15.02.2008.

12:48

Default images

Predsednik Vlade Srbije poručio je sa proslave Dana državnosti da boreći se za Kosovo, Srbija brani pravni poredak i budućnost sveta. Na proslavi u Orašcu, gde je pre 204 godine podignut Prvi srpski ustanak, premijer je rekao da "ne razume računicu“ po kojoj bi Srbija danas trebalo se pridruži Evropskoj uniji "kao jedina država koja je stolicu za evropskim stolom dobila nedostojnom trgovinom“.

"Došli smo u Orašac da se posavetujemo sa Karađorđem,“... rekao je premijer Koštunica na proslavi Dana državnosti Srbije. Potom je podsetio na prelomne trenutke srpske istorije kada, kako je rekao, borba za slobodu nije imala alternativu. Današnja generacija, rekao je Koštunica, stavljena je pred drugačiju dilemu.

"U našoj istoriji, ovo je prvi put da otimači od nas traže da se složimo, da odobrimo i prihvatimo, da ropski pozdravimo otimanje Kosova. Da potpišemo da nije naše – ono što vekovima jeste naše. Da priznamo kako nismo sa Kosova, odakle jesmo", poručio je Koštunica.

Koštinica je rekao da je ovo vek sile, a ne pravde, ali da bi današnjim odricanjem od Kosova neke buduće generacije bile lišene mogućnosti da u drugačijim „ vrememima pravde pobede“.

On je pozvao na jedinstvo svih državnih insitucija i građana u odgovoru na težak zahtev koji je postavljen Srbiji, ocenjujući da ako zaboravimo Kosovo, svetinje i pretke, nećemo imati ni odgovor na pitanje ko smo mi Srbi. “Dok na Kosovu ima svetinja, ko je taj među nama koji može da se ogluši na vekovni zavet i da bude prvi Srbin koji će izgovoriti ono što niko njegov nikada nije? Koji je taj među nama, pitam, što će sebe uneti u istoriju poništivši istoriju svih nas? Ko će steći ime, uzevši nam svima naše srpsko ime?", upitao je premijer.

Srbija je već dva veka deo Evrope, rekao je premijer i ponovio da Srbija treba da uđe u Evropsku uniju, ali cela, onako kako su u taj savez ušle i sve druge članice, a ne uvažavajući zahtev da se odrekne dela svoje teritorije.

"Svet nas pita – koliko košta to što vi Srbi jeste? Koliko košta vaše sećanje? Pošto je vaša istorija? Koliko kvadratnih metara imaju vaši manastiri, pa da vas obeštetimo. Bolje je da vam platimo da budete nešto drugo. Isplati vam se da budete nešto drugo, a ne ono što jeste“, naveo je Koštunica.

"I još više, da potpišemo kako na sve to pristajemo. Da kaznimo i sami sebe. Da sednemo za sto evropske porodice kao jedina država koja je stolicu za evropskim stolom dobila nedostojnom trgovinom, samoodricanjem od sećanja i identiteta. Ima glasova i među nama da je tako lakše. Da nam se više isplati. Takvu računicu ne umem da izvedem“, kazao je premijer.

Na proslavi u Orašcu Koštunica je rekao da se na „nepravdi i otimačini“ ne može graditi država, a Srbima sa Kosova poručio da jedino mogu biti građani Srbije. Njegovo obraćanje prisutnima završeno je rečima - "Kosovo je Srbija!"

Đelić: Diplomatske i pravne mere

Potpredsednik vlade Božidar Đelić najavio je danas da će Srbija, ukoliko dođe do protivpravnog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, pribeći arsenalu diplomatskih i pravnih mera.

Đelić je naglasio da u interesu naših građana nije "nikakva forma sile i nasilja" jer bi to konačno odvojilo Kosovo od Srbije. Mere koje bi preduzimali biće bilateralnog karaktera, rekao je Đelić, jer Evropska unija nije država i kao takva ne može priznati nezavisnost Kosova.

"Zbog toga možemo nastaviti kontakte sa Briselom i naš evropski put", kazao je Đelić.

On je najavio da će u nedelju, 17. februara, otići u Štrpce, kako bi dao podršku Srbima i drugim građanima koji Srbiju smatraju svojom domovinom da ostanu da žive na Kosovu.

Đelić je poručio da oni treba da znaju da ih Srbija nikada neće zaboraviti, niti će se ikada odreći Kosova.

"Srbija hoće Kosovo u Srbiji, a Srbiju u Evropi", naglasio je Đelić.

On je rekao da neki prave veštačku podelu, jer će samo jaka evropska Srbija biti u stanju da ekonomski i bezbednosno brani interese države na Kosovu.

Đelić je dodao da je to i platforma predsednika Srbije Borisa Tadića i zemlje u godinama koje dolaze.

Ministri i poslanici idu na Kosovo

Više ministara u Vladi Srbije biće u nedelju na Kosovu, rečeno je agenciji Beta u strankama vladajuće koalicije. Osim potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića koji je najavio posetu Štrpcu, u nedelju će u sredinama gde žive Srbi biti resorni ministar za KiM Slobodan Samardžić, ali i ministri prosvete Zoran Lončar, infrastrukture Velimir Ilić, trgovine Predrag Bubalo i energetike Aleksandar Popović.

Oni će obići Kosovsku Mitrovicu, Gračanicu, Štrpce i Ranilug.

Iz G17 plus je ranije danas najavio da će narodni poslanici iz te stranke Miloljub Albijanić, Branislav Jovanović i Stojanka Petković posetiti više mesta na Kosovu kao članovi državne delegacije.

Na Kosovo će u nedelju ići i saradnici ministara Dragana Đilasa čije ministarstvo za NIP finansira gradnju kuća za povratnike.

Kako je Beti rečeno, odlazak u južnu srpsku pokrajinu najavio je i predsednik Jedistvene Srbije Dragan Marković Palma čija je stranka deo narodnjačke koalicije.

DS: Skupština o Kosovu u ponedeljak

Šef poslaničkog kluba Demokratske stranke Nada Kolundžija izjavila je danas da će sednica Skupštine Srbije o Kosovu biti zakazana za ponedeljak ako kosovski Albanci 17. februara jednostrano proglase nezavisnost pokrajine.

"U zavisnosti od poteza privremenih institucija na Kosovu, dogovoreno je da parlament interventno reaguje. Očekujem da će u ponedeljak na sednici Skupštine biti usvojena odluka Vlade o poništenju kosovske deklaracije o nezavisnosti", rekla je Kolundžija novinarima u Domu Narodne skupštine.

Ona je dodala da ne bi trebalo da bude velike polemike u Skupštini Srbije o odluci Vlade jer taj dokument sadrži stavove koji su do sada već usaglašavani.

"U njemu nema ničega neprihvatljivog za bilo koga jer su to mere koje bi svaka normalna država u ovoj situaciji preduzela", rekla je Kolundžija.

Kolundžija očekuje da će sva ministarstva Vlade Srbije biti u pripravnosti i da će preduzeti mere u saradnji sa međunarodnim institucijama na Kosovu, kako bi bio bezbedan svaki građanin.

U ponedeljak u podne protesti Srba na Kosovu

Zajednica srpskih opština i naselja Kosova i Metohije pozvala je sve Srbe na Kosovu da u ponedeljak u podne na javnim skupovima u Mitrovici, Gračanici, Štrpcu i Ranilugu odbace "deklaraciju albanskih separatista o nezavisnosti Kosmeta". U zaključima usvojenim na današnjem sastanku u Kosovskoj Mitrovici navedeno je kako u slučaju da pojedine zemlje Zapada priznaju nezavisno Kosovo, Zajednica očekuje od Skupštine Srbije "da zatraži da pripadnici Kfora iz tih zemalja napuste prostor Kosova i Metohije, a da njihova mesta popune bezbednosne snage Srbije".

U tom tekstu, koji je potpisao predsednik Zajednice i narodni poslanik u Skupštini Srbije Marko Jakšić, navedeno je da će najavljeni dolazak misije Evropske unije Zajednica tretirati kao okupaciju i od vlasti u Beogradu zatraženo je da "s okupatorima ne potpisuje bilo kakve sporazume o pridruživanju i stabilizaciji jer bi to bio čin izdaje".

"U slučaju da se to ipak dogodi, Srbi sa Kosova i Metohije ispred sedišta predsednika Republike Srbije organizovaće protest koji će trajati sve dok Skupština Srbije takav nerazuman sporazum ne osudi i poništi", najavljeno je u Zaključcima.

Zajednica će u koordinaciji sa Ministarstvom za Kosovo i Metohiju, Vladom i Skupštinom Srbije za 11. maj pripremiti i organizovati lokalne i izbore za srpsku skupštinu Kosova i Metohije, a do tada će svoje delovanje Zajednica sinhnonizovati sa državnim organima Srbije.

Kosovski Srbi su pozvani da u "predstojećim danima ignorišu sve dezinformacije i provokacije i budu smireni i pribrani jer smo svi mi deo srpske države i uvek ćemo to biti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

102 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: