DJINDJIC O ODLUCI VLADE SRBIJE

Izvor: B92

Petak, 29.06.2001.

00:07

Default images
Premijer Srbije Zoran Djindjic u izjavi za B92 kaze da izrucenje Slobodana Milosevica Haskom tribunalu nema nikakve veze s Donatorskom konferencijom za SRJ koja se u petak odrzava u Briselu. Djindjic takodje kaze da je jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunicu ranije obavestio sta ce se dogoditi ukoliko Savezni ustavni sud stopira primenu uredbe o saradnji s Hagom. “Ja sam Kostunici u ponedeljak rekao da ako Ustavni sud ponisti odluku Savezne vlade postoje dve opcije. Jedna je da ja podnesem ostavku i napustim mesto u Vladi jer ne mogu da nosim odgovornost za sudbinu zemlje, a druga je da delujemo kao Vlada, to znaci da preuzmemo ingerencije na republicku vladu u skladu sa odredjenim ustavnim ovlascenjima koje Ustav Srbije pruza. U telefonskom razgovoru je ostalo u vazduhu da mora da se saradjuje s Hagom i da svako drugo resenje vodi u propast, najpre raspadu Savezne vlade jer iz nje izlaze clanovi DOS, zatim vodi raspadu republicke vlade, vodi krizi na saveznom i republickom nivou, a zatim izolaciji i krizi nase zemlje. Odlukom Saveznog ustavnog suda prakticno je bilo jasno da ce republicka vlada preuzeti odgovornost na sebe. Niko nije bio specijalno obavesten, pozvali smo predstavnike DSS na sastanak u sredu, a na kome je ta odluka doneta. Oni nisu dosli, predstavnik Vlade iz DSS je bio prisutan, on je glasao protiv. Bilo je jasno sta odluka Vlade znaci, cekalo se objavljivanje u Sluzbenom glasniku i razne druge formalnosti i od odluke do izvrsenja izrucenja prosla su 3 sata i svako je mogao da ima informacije ako je zeleo da ih ima”, rekao je Djindjic. On je rekao da ne ocekuje da ce DSS izaci iz DOS zbog izrucenja Slobodana Milosevica. To bi, prema njegovim recima, bilo potpuno besmisleno.

Upitan da li odluke Vlade znaci i raspad Jugoslavije, Djindjic u izjavi za B92 kaze da “bi raspad savezne drzave usledio da ovo nije uradjeno jer bi zemlja najpre bila u medjunarodnoj izolaciji, a zatim ne bi bilo Savezne vlade jer bi nas deo Vlade izasao”. “Ono sto SNP moze da uradi je da napravi koaliciju sa svojim starim partnerima, pa da vidi kako ce da vodi drzavu. Oni treba da razmilse zasto se odluke Savezne vlade ne sprovode u Crnoj Gori gde oni imaju snagu na koju se pozivaju. To da oni upravljaju Srbijom iz Podgorice nije dobro resenje. Mi se zalazemo za reformu savezne drzave, ako zele da ucestvuju u tome dobro su dosli, ako ne zele to onda treba otvoreno da kazu. Na njima je da se opredele da li su za zajednicku drzavu ili su za svoje partijske interese na stetu Srbije i zajednicke drzave. Mi smo ovim potezom u cetvrtak privremeno spasli zajednicku drzavu jer nista gore za nju ne bi bilo nego da dodje u medjunarodnu izolaciju i da opet bude na crnoj listi svetskih drzava”, zakljucio je Djindjic, javlja B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: