Sastanak Kontakt-grupe u četvrtak

Kontakt-grupa održaće sastanak u Londonu, 9. avgusta, uz učešće pregovaračke "trojke", potvrđeno je u britanskom Forin ofisu.

Izvor: B92, FoNet

Ponedeljak, 06.08.2007.

07:22

Default images

Sastanak će biti održan na nivou direktora za Balkan ministarstava spoljnih poslova zemalja članica. Prema istom izvoru, nije predviđeno da posle sastanka bude izdato saopštenje, niti da učesnici daju izjave.

U Londonu za sada, izjavio je predstavnik Forin ofisa, nisu poznati dalji planovi Kontakt grupe, kao ni planovi putovanja njenih članova i pregovaračke "trojke".

Proroković: Dočekaćemo "trojku" spremni

Dolazak "trojke" praktično predstavlja nastavak pregovora o Kosovu za koje još uvek niko tačno ne zna kako će izgledati, s obzirom na to da su pozicije pregovarača i dalje nepromenjene.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković za B92 kaže da će Beograd međunarodnu trojku dočekati spremno sa kompletnim pregovaračkim timom.

"Pregovarački tim će formirati Vlada Srbije pošto je tako odlučeno rezolucijom koja je usvojena u Skupštini Srbije", kaže Proroković.

Formiranje pregovaračkog tima tehnička je stvar, s obzirom da je Vuk Jeremić novi ministar spoljnih poslova, pa je ostalo samo da se vidi hoće li neko doći na mesto Leona Kojena.

Očekuje se da će se u susretu sa međunarondom trojkom definisati okvir i način pregovora, da li će to biti takozvana šatl-diplomatija ili direktni susreti.

Dušan Proroković ponavlja da je za Beograd bitno da razgovori budu direktni, vremenski neoročeni i bez unapred predviđenog rešenja.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica smatra da novi pregovori o budućem statusu Kosova i Metohije "otvaraju mogućnost" da se dođe do kompromisa i da će Srbija i Rusija nastaviti da zastupaju zajedničku principijelnu politiku zasnovanu na poštovanju osnovnih načela međunarodnog prava.

S druge strane, Kosovski pregovarački tim poručuje da se o nezavisnosti Kosova ne može pregovarati, da su granice Kosova nepromenljive i da se plan specijalnog izaslanika Martija Ahtisarija ne može menjati.

Međutim, Beograd neće pregovarati o nezavisnosti, tvrdi Proroković:

"Da su Albanci mogli da dobiju nezavisnost do sada, to bi već uradili; ovako znaju da od toga nema ništa i zato pristaju na pregovore. Kosovo će ostati u sastavu Srbije, tu nemam nikakvu dilemu. U proteklih sedam godina imali smo bezbroj najava da će postati nezavisno, pa nije postalo. Beograd svoju pregovaračku poziciju temelji na međunarodnom pravu i vodi konstruktivnu i miroljubivu politiku. Zato mislim da je naša pozicija komotnija od one kosovskih Albanaca. Potreban nam je dogovor što je pre moguć, on mora biti plod kompromisa naše i albanske strane", kaže Proroković.

Međunarodni predstavnici očekuju da se pregovori završe pre Nove godine. Ono što bi moglo da predstavlja ozbiljan problem jeste održavanje opštih izbora na Kosovu koji su zakazani za novembar.

Naime, postoji mogućnost da se pregovori produže i posle planiranih 120 dana jer bi u oktobru i novembru, zbog predizborne kampanje i poslova oko obrazovanja nove kosovske vlade, nakon izbora, članovi prištinskog pregovaračkog tima mogli da budu odsutni sa pregovaračkog stola.

Tadić: Definisati formu pregovora

Posetu pregovarača Kontakt-grupe treba iskoristiti za definisanje forme i načina pregovora o statusu Kosova, kaže Boris Tadić.

Predsednik Srbije Boris Tadić je to naveo u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Nemačke Frankom Valterom Štajnmajerom. Tadić je kazao i da Srbiju čekaju ozbiljni i teški pregovori.

"Čekaju nas ozbiljna i teška iskušenja. I narednih nekoliko meseci naša spoljna politika uglavnom će biti usmerena u ovaj pregovarački proces. I u mnogo čemu stabilnost u čitavom regionu Zapadnog Balkana zavisiće i od uspeha naše spoljne politike", rekao je on.

Tadić je kazao da je "većina zemalja, kada su počeli pregovori o statusu Kosova u Beču, imala u izgledu nezavisnost Kosova kao rešenje, ali da je situacija danas drugačija".

Inače, Vlada Srbije uskoro bi mogla da okonča formiranje Državnog pregovaračkog tima, a njegov sastav bi delimično mogao da zavisi i od dogovora generalnog sekretara UN Ban Ki Muna i članova Kontakt-grupe o načinu i temama pregovora o budućem statusu Kosova.

Sigurno je da će u pregovoračkom timu biti predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica, kao i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i ministar za Kosovo Slobodan Samardžić, a sastav tima mogao bi da zavisi od toga hoće li posrednici i Ban Ki Mun akcenat tokom pregovora staviti na statusno ili tehnička pitanja, javlja Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

16 h

Podeli: