Subota, 07.04.2001.

18:17

NA PROTESTU PAR HILJADA SOCIJALISTA

Izvor: B92

Default images
Pred zgradom Republicke vlade u Beogradu se u subotu u 13 casova okupilo dve hiljade socijalista koji su protestovali zbog hapsenja predsednika njihove partije, bivseg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Milosevica, a najavljena su i redovna nedeljna okupljanja ovim povodom, javlja Radio B92. Ucesnici protesta su uzvikivali “NATO ubice”, "Ustala je Srbija", "Pustite Slobu", "NATO sluge", “Uhapsite Batica”, a posebno negativan odnos okupljeni su, osim prema republickom ministru pravde Vladanu Baticu, izrazili i prema aktuelnom predsedniku Vlade Srbije Zoranu Djindjicu. Okupljenima se obratio predsednik gradskog odbora SPS Dejan Backovic koji je u ime protestnog skupa zahtevao oslobadjanje Milosevica. Medju prisutnima su primeceni i potpredsednici stranke Branislav Ivkovic i Zivadin Jovanovic, Desimir Stanojevic, kao i Ljubisa Ristic, predsednik JUL-a.

"Pozdravljam vas sve kao Bane kriminalac. Ja sam kriminalac zato sto mislim onako kako sam mislio juce, kako misle moji roditelji, kako misle gradjani Srbije. Bice jos krivicnih prijava protiv mene, jer cu ja nastaviti i dalje da ovako radim", porucio je Ivkovic okupljenima, prenosi FoNet Uz napomenu da "mi nemamo Republiku Srbiju, nego republiku krivicnih prijava i republiku presudjivanja pre sudjenja", Ivkovic je rekao da su "dosovci prodali predsednika Milosevica za pedeset miliona dolara". Generalni sekretar SPS Zoran Andjelkovic rekao je da je SPS "uvek branio slobodu i pravdu i onda kada su neki bezali iz zemlje i krili se u misjim rupama " te da su se i danas okupili da bi "branili tu slobodu i pravdu". Ucesnici protesta su blokirali deo Nemanjine ulice, a jedini manji incident bio je, kako javlja FoNet, atakovanje Milosevicevih pristalica na novinarku ove agencije, uz uzvike ‘sta to pises’ .

Delegacija demonstranata je otisla do Bacvanske ulice, gde se nalazi Centralni zatvor, kako bi predali svoj proglas Slobodanu Milosevicu.

GO SPS-a je zasedao posle protesta, miting ocenio kao veoma uspesan, i naveo da se na njemu okupilo oko 20 hiljada ljudi. Uoci ove sednice, Branislav Ivkovic rekao je da nece biti odlucivano u kadrovskim promenama u njenom vrhu, a informaciju o tome da ce generalni sekretar SPS-a Zoran Andjelkovic biti smenjen po zelji uhapsenog lidera stranke, ocenio kao "laz".

Iako su najavljena nova i redovna nedeljna okupljanja istim povodom, u Beogradu se procenjuje da, s obzirom na to da ovi skupovi ni blizu nemaju onu posecenost kakvu su imali mitinzi Milosevicevih pristalica pre deceniju, njihov efekat se svodi samo na pokusaj da se SPS prikaze kao aktivan i relevantan politicki faktor. Takodje se ocekuje da odlazak predsednika SPS-a u zatvor sada otvori unutarstranacku borbu za preuzimanje cela partije. SPS tvrdi i da je na skupu bilo prisutno "najmanje 20. 000 ljudi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: