Tadić i Koštunica s Prvanovim

Predsednik i premijer Srbije primili predsednika Bugarske. Tema razgovora bilo Kosovo.

Izvor: B92

Sreda, 21.02.2007.

16:23

Default images

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Srbija želi kompromisno i mirno rešenje statusa Kosova i da ne želi eskalaciju nasilja u Pokrajini. Premijer Srbije Vojislav Koštunica kaže da je kompromis o Kosovu moguć ako se poštuje međunarodni pravni okvir.

Posle razgovora s predsednikom Bugarske Georgijem Prvanovim, predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da pregovori u Beču neće ići lako, ali da Srbija brani teritorijalni integritet, evropsku budućnost i evropski karakter zemlje. On je ponovio da Srbija nikada neće prihvatiti nezavisnost Kosova.

"Ako ne bude kompromisnog rešenja na pregovorima u Beču, po međunarodnom rasporedu, verovatno nas očekuje sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Ukoliko u međusobnim bilateralnim odnosima velike sile, ili jedna od velikih sila, u ovom slučaju Rusija, nagovesti da će nastupiti na toj sednici s vetom, te sednice neće ni biti. Da li bi bilo koja od velikih sila, ili članica Saveta bezbednosti mogla da upotrebi veto na jednoj takvoj sednici, meni je teško da nagađam", kaže Tadić.

Tadić je rekao da Srbija mora da se uzda u svoje pregovaračke potencijale i mora da gradi dobre odnose sa svim članicama Saveta bezbednosti i uvereva ih da je očuvanje teritorijalnog intergiteta Srbije i u njihovom interesu.

Premijer Srbije posle razgovora s predsednikom Bugarske rekao je da je zabrinut zbog Ahtisarijevog nipodaštavajućeg stava prema mogućnosti da se u Beču postigne kompromis.

"Kompromis je lako postići ukoliko se držimo međunarodnog pravnog okvira, a to znači Povelje Ujedinjenih nacija i Rezolucije 1244. Svaki pokušaj da se do rešenja dođe zaobilazeći Povelju Ujedinjenih nacija i Rezoluciju 1244, onemogućava nalaženje kompromisnog, a samim tim i održivog rešenja za budući status Kosova i Metohije", kaže on.

Predsednik Bugarske preneo je srpskim zvaničnicima ocenu da Ahtisarijev plan može biti dobra osnova za pregovore o budućem statusu Kosova. Prvanov je naveo da je za Bugarsku važno da se razgovori u Beču vode dinamično, bez veštačkih barijera i uz konstruktivno učešće Beograda i Prištine.

Lavrov: Do rešenja dogovorom

O rešenju za status Kosova treba da se dogovore i usaglase Beograd i Priština, kaže ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

"Mogu da potvrdim našu poziciju da do rešenja za Kosovo treba da se dođe pregovorima i da ono treba da bude predmet saglasnosti obeju strana", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

Na pitanje da li je Rusija spremna da uloži veto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija ako tom telu bude podnet predlog Ahtisarija bez uvažavanja stava Beograda, šef ruske diplomatije je rekao da trenutno nema na šta da se ulaže veto. "Nikakav predlog rezolucije o Kosovu u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija nije podnet", rekao je Lavrov, prenosi Itar-Tas.

Protest u Gračanici

Oko 2.000 Srba okupilo se u Gračanici protestujući protiv predloga Martija Ahtisarija o Kosovu. Sa skupa je poručeno da je Ahtisarijev plan neprihvatljiv, naročito odredbe koje se odnose na legitimitet Srbije na Kosovu i Metohiji u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Načelnik Kosovskog okruga Srđan Vasić poručio je da protest ne predstavlja demonstracije, niti je uperen protiv bilo koga, već je svojevrstan narodni parlament Srba centralnog Kosova.

Učesnici protesta nosili su parole na kojima je između ostalog pisalo: "Rusija poslednja nada", "Ameriko i Evropo, poklonite svoju zemlju novoj albanskoj državi", "Ahtisari je kormilar broda koji tone".

Skup je završen mirnom šetnjom do manastira, a incidenata nije bilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: