Čekajući vladu

Stranke i dalje ističu svoje kandidate kao najbolje za formiranje vlade, a G17 plus večeras utvrđuje svoju pregovaračku strategiju.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 25.01.2007.

09:58

Default images

Takođe, predsedništvo te stranke utvrđuje i listu poslanika. Ključne tačke platforme biće ravnomerni regionali razvoj, očuvanje jakog dinara i smanjenje nezaposlenosti.

"Bilo bi dobro da jedna značajna stranka kao što je G17 ima to potpredsedničko mesto u vladi, koje bi se bavilo ravnomernim regionalnim razvojem, to bi bilo dobro", izjavio je Zvonko Obradović iz G17 plus.

"I prosto rečeno, još ako ima mogućnosti, a imaće, ja verujem da će to biti više ministar mesta, da tu budu i ona ministarska mesta koja mogu da eventualno pomognu da se sve ovo realizuje", kaže on.

"Danas se smatra potpuno prirodnim da g. Dinkić bude ministar finansija. Ja razumem medije, ali mi nećemo toliko instistirati na tom pitanju. To je sve stvar za razgovor i to je rekao i g. Dinkić. Teško je samo naći boljeg čoveka za to", rekao je Obradović.

Stranka G17 plus smatra da bi Vladu Srbije trebalo što pre formirati. Potpredsednik G17 plus Tomica Milosavljević kaže da će ta stranka podržati rešenje oko kog se budu dogovorili DS i DSS.

"Naš stav je jasan. Zalagaćemo se za vladu demokratskog jedinstva, u kojoj će biti DS, DSS-Nova Srbija, G17 plus i stranke manjina. Tu ubrajamo i koaliciju oko Liberalno-demokratske partije", rekao je Milosavljević za Večernje novosti.

"Koštunica bez premca"

R. Naumov (FoNet)
Funkcioner Demokratske stranke Srbije Radomir Naumov očekuje da stranke koje su do sada bile na vlasti zbog dobrog rezultata budu i u novoj vladi da bi nastavile započete reforme. Naumov nije odgovorio na pitanje da li će Demokratska stranka Srbije tražiti premijersko mesto u novoj vladi.

Prethodno je potpredsednica DSS-a Sanda Rašković-Ivić rekla da je ubedljivo najbolje i dugoročno najstabilnije rešenje da Vojislav Koštunica ponovo bude mandatar. "Nema razloga da se bilo šta čeka. DSS neće kupovati vreme, a lopta je u terenu Borisa Tadića", kaže ona.

"Svi unapred treba da znaju da DSS neće pristati na ucenjivački, nekorektan i neprincipijelan odnos tokom pregovora. Ako bude podmetanja i ucenjivanja, mislim da ne bi bilo strašno čak i ako Vlada ne bude formirana, a izbori ponovljeni", rekla je ona za Večernje novosti.

I predstavnik Nove Srbije Miroslav Markićević rekao je u Čačku da je stav koalicije DSS-NS da Vojislav Koštunica treba ponovo da bude premijer jer je pokazao "diplomatsku i političku veštinu".

Markićević je na konferenciji za novinare u Čačku rekao da bi novu vladu trebalo da čine stranke demokratskog bloka, "ma šta to značilo". On je rekao da nije bilo nikakvih razgovora koalicije DSS-NS i drugih stranaka oko buduće vlade.

"Nemoguće odustati od Đelića"

Potpredsednik DS-a Dragan Šutanovac kaže da je nemoguće da DS odustane od namere da premijer bude Božidar Đelić.

"Insistiramo na principu demokratije koji kaže da premijera daje onaj ko ima najviše predstavnika u parlamentu. Mislim da će biti nemoguće da odustanemo od Đelića. Ali, u ovom trenutku najbitniji su principi rada buduće vlade, zajednički ciljevi i politika", rekao je Šutanovac.

On je za Večernje novosti rekao da nikada nije postojala opcija da DS prepusti DSS-u premijersko mesto da bi za uzvrat Boris Tadić dobio podršku na predsedničkim izborima.

"Ako se budemo principijelno ponašali, dogovori će biti vrlo kratki, a ako se budemo bavili pozicijima za pojedine ljude, onda će potrajati duže", ocenio je Šutanovac i dodao da ne očekuje nove izbore, ali da su sve opcije otvorene.

Vučić: Nećemo u koncentracionu vladu

(FoNet)
"Srpska radikalna stranka neće prihvatiti eventualni poziv za učešće u koncentracionoj vladi ni u slučaju negativnog predloga rešenja konačnog statusa Kosova i Metohije", rekao je generalni sekretar radikala Aleksandar Vučić.

Na konferenciji za novinare Vučić je rekao da radikalima ne pada na pamet da učestvuju u vladi sa Borisom Tadićem, Vojislavom Koštunicom, Čedomirom Jovanovićem i Mlađanom Dinkićem i da, u tom slučaju, "ni sam za sebe više ne bi glasao na izborima".

Prema njegovoj oceni, komesar EU Havijer Solana "već je naredio" kako treba da izgleda buduća vlada Srbije, a da stranke treba da se dogovore oko podele ministarstava.

Janjić: Pregovori će potrajati

Glavni i odgovorni urednik agencije Beta Dragan Janjić kaže da bi pregovori o novoj vladi mogli potrajati. "Trenutno nema neke značajnije saglasnosti ključnih aktera, a to su Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije", kaže on.

"Treba podsetiti da je iz Koštuničinog kabineta demantovano da je sa Solanom vođen razgovor o formiranju vlade, a to može biti pokušaj da se kaže da niko sa strane ne treba da se meša u ovdašnje poslove, ali isto tako može biti poruka da DSS još nije doneo odluku o tome šta će i kako će", kaže Janjić.

"Ne mislim da je moguća najšira koalicija demokratskih stranaka, što zagovara DS. Mislim da je jedino izgledno rešenje koalicija DS-DSS-G17 plus, uz eventualnu podršku manijina. Mali su izgledi za manjinsku vladu jer bi zbir mandata u svakoj od varijanti za manjinsku vladu bio veoma nizak", kaže Janjić.

"DSS s radikalima ima većinu, to pitanje visi u vazduhu, ali ne mislim da je to realno, ne mislim da će se DSS odlučiti na takav korak", smatra on.

"DSS bi bio doveden pred svršen čin, ako bi Boris Tadić mandat za formiranje vlade ponudio radikalima jer bi jedina adresa na koju bi Tomislav Nikolić mogao da ode bio DSS. Ipak, ne verujem da će Tadić mandat poveriti Nikoliću, a ne verujem ni da bi DSS bio u prilici da prihvati takvu ponudu", kaže Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: