Subota, 03.03.2001.

22:38

ZAHTEVI ZA HAPSENJE MILOSEVICA

Izvor: B92

Default images
Zamenik glavnog tuzioca Haskog tribunala Grejem Bluit ocenio je da se "priblizava trenutak kada ce Milosevic biti izveden pred Tribunal" i izrazio ocekivanje da ce se to desiti do kraja godine. Glavni tuzilac Karla del Ponte ocenila je pak da do hapsenja Milosevica nece doci uskoro. "Vlasti u Beogradu nisu spremne da pokrenu postupak protiv bivseg predsednika", ocenila je Del Ponte.

Medjunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internesenel zatrazila je u saopstenju, koje u subotu prenosi agencija Asosijted pres, hapsenje bivseg jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica, kako bi mu se sudilo pred haskim tribunalom, javlja Tanjug. U saopstenju AI istice se da je "kao clanica Ujedinjenih nacija, Jugoslavija duzna da preda Milosevica, kao i sve druge osobe koje je Tribunal optuzio".

"Uhapsite ga" – pocetak je subotnjeg saopstenja narodnog pokreta Otpor posvecenog hapsenju Milosevica. Aktivista Otpora Sinisa Sikman najavio je u izjavi za Radio B92 konkretne akcije ukoliko Milosevic ostane na slobodi, ne zeleci da precizira o kakvim je akcijama rec. "Ali,zar je potrebno vise dokaza od hiljada poginulih, opljackanih, izbeglih, uhapsenih i unistenih gradjana da bi policija otvorila jedan jedini dosije? Mi od pocetka trazimo i zahtevamo da Slobodan Milosevic i svi koji su krivi da snose odgovornost za sva pocinjena dela. Razgovarali smo vise puta sa predstavnicima vlasti i ocekujem skore konkretne rezultate. Nadamo se da nema nikakvih politickih nagodbi, jer sa zlocincima ne postoji nikakva nagodba koja bi mogla opravdati nehapsenje istih".

Aktivista Narodnog pokreta "Otpor" Nenad Konstantinovic je za B92 rekao da, ukoliko u narednih 7 dana Milosevic i dalje ostane na slobodi, ovaj pokret ce poceti sa slicnim akcijama koje su organizovane i ranije. "To ce biti jedna sveobuhvatna kampanja, i medijska kampanja i sa akcijama po ulici, kako bi se sto veci broj gradjana ukljucio u tu akciju, i pokazao svoje misljenje o Milosevicu i za sta gradjani smatraju da je Milosevic kriv u proteklom periodu i koji su razlozi zbog kojih on treba da odgovara i da bude uhapsen. Ocekujemo da ce Slobodana Milosevica policija uhapsiti u najskorije moguce vreme, a zbog najava koje su bile mi smo dali jedan vremenski period i cekamo sa pokretanjem te akcije, jer se nadamo da ce se to desiti", naglasio je Konstantinovic za Radio B92.

Opstinski odbor Socijalisticke partije Srbije u Pozarevcu saopstio je da se pridruzuje svima koji su spremni da svim dozvoljenim i demokratskim sredstvima odbrane Slobodana Milosevica. Da podsetimo, pred Milosevicevom rezidencijom, odnosno vojnim objektom u Uzickoj 11 na Dedinju, vec treci dan se okuplja grupa gradjana u organizaciji SPS-a i JUL-a. Jedan od organizatora, clan direkcije Jugoslovenske levice Sinisa Vucinic u cetvrtak je upozorio javnost da je sa svojim istomisljenicima spreman da brani Milosevica i oruzjem. Otpor je ove pretnje nazvao produktima bolesnog uma, a skupove u Uzickoj maskaradom. "Pretnje koje dolaze od propalog radikala Sinise Vucinica su ozbiljne i zahtevamo od islednika da pokrene postupak protiv njega zbog pozivanja ljudi na oruzani sukob", rekao je Sikman za B92 tim povodom.

Inicijativa za pokretanje postupka protiv predstavnika bivseg rezima dolaze i iz Demokratske stranke, koja optuzuje jednog od celnika SPS-a Branislava Ivkovica da je organizovao takozvane "vracarske batinase". "Mi smo odmah posle 5. oktobra iz vracarskog SPS-a dobili podatke o ljudima koji su tukli gradjane koji su cepali plakate te partije", izjavio je za B92 Bojan Stanojevic iz Demokratske stranke. "Podatke smo odmah dostavili policiji i pravosudju, ali reakcija nije bilo posto promene jos nisu bile sprovedene", objasnjava Stanojevic. "Ocekujemo da se konacno otvori ta prica posto imena batinasa imamo, znamo ih, ostaje samo da se utvrdi ko im je dao nalog i pretpostavljam da ce policija da to utvrdi. Mi interno znamo da iza toga stoji Branislav Ivkovic, kao sto znamo da su u vreme predizborne kampanje kada su prebijani gradjani, imali zastitu policije", kaze Stanojevic za B92.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: