"Preambula prepisana iz Povelje UN"

Vojislav Koštunica kaže da Srbija ustavnom preambulom o Kosovu ne krši, već podržava i poštuje pravila međunarodnog prava.

Izvor: B92

Sreda, 18.10.2006.

09:40

Default images

Premijer Srbije je izjavio da je preambula predloga ustava i odredba da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije "doslovno prepisana iz najvažnijeg međunarodnog akta - Povelje Ujedinjenih nacija".

"Zlatno pravilo međunarodnog prava o neporecivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta država članica Ujedinjenih nacija sada je preambulom novog ustava potvrđeno i našim unutrašnjim pravom", kazao je Koštunica.

Premijer je rekao da je posebno važan i pravovremeni trenutak donošenja novog ustava, jer Srbija usvajanjem najvišeg pravnog akta sa dodatnim legitimitetom nastavlja razgovore o budućem statusu Kosova.

"Između lošeg i manje lošeg"

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković je ocenio da je predlog ustava bolji od Miloševićevog, ali i da je SPO bio doveden u situaciju da bira između "lošeg i manje lošeg".

"Dobra strana ovog ustava je što će ga posle biti lakše menjati i mi ćemo sigurno krenuti odmah u zahteve za njegovu promenu. Ima mnogo toga što ne sme da se nađe u tekstu jednog ustava, ali držimo da će lakše biti kasnije otkloniti takve nedostatke", rekao je Drašković.

Prema njegovim rečima, ukoliko predlog ustava ne prođe na referendumu, onda slede izbori za ustavotvornu skupštinu.

DSHV: Građani sami da odluče

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) saopštio je da prepušta svojim članovima i simpatizerima da "po sopstvenoj savesti" odluče da li će izaći na referendum.

U saopštenju se navodi da DSHV ni na koji način ne želi da bude smetnja u ostvarivanju interesa Republike Srbije, kao i da je referendum jedan od potencijalno najdemokratskijih načina izražavanja volje javnosti.

"Što se tiče pojedinih ustavnih rešenja, želimo naglasiti da je u članu preuzetom iz Povelje o ljudskim i manjinskim pravima i građanskim slobodama izostavljena odredba da manjine imaju pravo na određen broj mandata u Skupštini", navodi se u saopštenju te stranke.

DSHV je ocenio da je izostavljeno i pravo na odgovarajuću zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave.

Na izlazak na referendum danas je pozvao nadbiskup Stanislav Hočevar.

"Priča o ustavu uvreda za razum"

Kolumnista nedeljnika Vreme Teofil Pančić kaže da mu ne pada na pamet da izađe na referendum o predlogu novog ustava.

"Ustav je uvreda za zdrav razum zbog načina na koji je donet, zbog preambule i zbog gomile loših članova koji ga čine", rekao je Pančić sinoć, na tribini "Bojkot, naravno" u Pozorišnom klubu "Zeleno zvono" u Zrenjaninu.

On je ocenio da će referendum uspeti, s obzirom na to ko će čuvati glasačke kutije tokom noći.

Politička komentatorka Jelena Milić rekla je da će bojkotovati referendum jer je napisan na isti način na koji je to radio Slobodan Milošević. Ona je posebno kritikovala Demokratsku stranku zbog podrške usvajanju ustava i zbog toga što je odustala od principa za koje se zalagala u stranačkom programu.

Advokatica Judita Popović ocenila je da je reč o oktroisanom ustavu i da su ustavopisci, načinom na koji su napisali najviši zakonodavni akt, saopštili prezir prema građanima.

Ona je kritikovala činjenicu da se u ustavu pominje suštinska autonomija Kosova, ali ne i Vojvodine, i ocenila da je Vojvodina novim ustavom svedena na status kolonije.

Tribinu je organizovala koalicija nevladinih organizacija iz Vojvodine koja se zalaže za bojkot referenduma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: