Problemi Hitne pomoći

Radnici Hitne pomoći kažu da im građani prete i da ih šikaniraju posle izbijanja afere oko navodne saradnje sa pogrebnicima.

Izvor: B92

Sreda, 27.09.2006.

16:36

Default images

Privatna pogrebna preduzeća takođe se žale kako su pretrpela nenadoknadivu štetu jer Beograđani sada ne žele da ih angažuju. U međuvremenu, redakciji B92 javilo se više ljudi koji veruju da je u slučaju smrti njihovih bližnjih Hitna pomoć pozvala pogrebnike.

Radnici Hitne pomoći takođe su na udaru posle izbijanja afere. Kako kažu, sami pacijenti ih pitaju ko to trči počasni krug i časte ih uvredama i nizom citata iz filma o porodici Topalović.

“U situaciji smo da smo prozvani da smo ubice, da nam se spočitava da ne znamo da radimo. Čak i da nam se uperi pištolj u čelo, da se lekari po terenu biju”, kaže Jadranka Stojisavljević, lekarka Hitne pomoći.

"Postojala zvanična saradnja"

Beograđanka Vera Konjović sumnja da su pogrebnici i Hitna pomoć bili u dosluhu kada je umrla njena majka juna 2000. Gospođa Konjović potpuno je sigurna da ni ona niti bilo ko od ukućana u tim trenucima nije pozvao pogrebnike, samo Hitnu pomoć.

Pogrebno preduzeće ipak je znalo za smrtni slučaj, tvrdi Vera Konjović: “Oni su stigli tom brzinom da je to neverovatno. Žena se nije, takoreći, ni ohladila. Ušla prva pomoć, posle pet minuta, tu vam je pogrebno preduzeće. Od nas niko nije zvao, zato što je sam sedela pored telefona. Ja sam jedino svesna da je pozvana prva pomoć. To znam. A osim toga, niko od nas nije imao njihov telefon. Vi morate da imate i njihov telefon.”

Pogrebnica Sanja Vasić, koja je tog dana ušla u stan porodice Konjović, objašnjava da su u vreme smrti majke Vere Konjović postojala zvanična saradnja njenog preduzeća i Hitne pomoći.

Ona kaže da je preduzeće dolazilo na poziv građana, ali da je Hitna pomoć imala ideju da se rastereti poziva kada je neko evidentno preminuo zbog manjka ekipa.

"Onda su sklopili ugovor sa tri privatne firme i državnim preduzećem. Lekari Hitne pomoći su ravnopravno delili telefone", kaže ona.

Novi sindikat zdravstva, koji deluje u okviru Hitne pomoći, za sve nastale probleme optužuje smanjenog direktora Borka Josifovskog.

Oni čak tvrde i da je Josifovski za 9.000 evra prodao specijalno vozilo za masovne nesreće, koje je ranije dobijeno kao donacija od norveškog Crvenog krsta.

Bivši direktor u izjavi za B92 kaže da vozilo jeste prodato, ali da je to učinjeno uz saglasnost norveških donatora, jer je kamion bio star.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: