Nedelja, 24.09.2006.

16:31

Rebalans budžeta zbog referenduma

Skupština Srbije razmotriće sutra vladin predlog rebalansa budžeta kojim su određena sredstva za referendum o novom ustavu.

Izvor: B92

Default images

Predloženim rebalansom budžeta planirani su prihodi od 521,3 milijarde dinara, rashodi 505,8 milijardi dinara, i budžetski suficit 15,5 milijardi dinara.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić najavljuje za B92 da za tu stranku nije sporan tekst predloga, ali se postavlja pitanje šta će biti posle 1. oktobra. 

Dačić kaže i da će socijalisti tražiti da se pre glasanja sastanu sa čelnicima DSS-a kako bi razmotrili budući status G17 plus: "Za nas nije prihvatljivo da glasamo za g17, a da oni već za 2-3 dana izađu iz vlade i onda, potom, koriste državne funkcije za svoje partijske promocije i da za sledeće izbore nastupaju sa pozicije opozicije.  Tražimo jasan odgovor na ta pitanja, naš odnos i prema novom ustavu i prema ostalim pitanjima zavisiće od toga šta piše u ustavu. Za nas je neprihvatljivo da status Vojvodine bude nalik statusu Kosova i Metohije, odnosno ništa u novom ustavu ne sme da bude osnova za buduća otcepljenja delova teritorije Srbije".

Demokratska stranka još uvek nije odlučila da li će prisustvovati sutrašnjoj sednici i  u toj stranci nam je rečeno da ne žele da komentarišu predlog rebalansa budžeta.

Profesor ekonomskog fakulteta Dejan Erić ocenjuje za B92 da je neobično što država ima suficit, kao i da se postavlja se pitanje kako utrošiti taj novac: "Mislim da je prebacivanje sredstava za potrebe investicionog plana relativno dobra odluka vlade, s obzirom da je jedan od velikih problema sa kojima se suočava srpska privreda strukturne prirode i ulaganje u određene infrastrukturne projekte i druge objekte koji će pomoći poboljšanju te strukture, može biti od opšteg interesa i može doprineti daljem ubrzanom privrednom razvoju".

Erić navodi i da je u ovakvim slučajevima bitno da se na rebalans budžeta gleda prvenstveno s ekonomskog, a ne političkog aspekta: "Sigurno je da određene političke tenzije mogu da utiču na realizaciju odluka, ali ovo je više ekonomska stvar i povezana je s interesom zemlje. Interes je da se neke stvari promene, da se posle dužeg vremena pokrenu investicije i da se pokrene privreda. Ja bih to gledao u širem kontekstu: bez obzira ko je na vlasti, mora da vodi računa o širim nacionalnim interesima, a investicioni  plan sigurno spada u to".

Što se tiče referenduma o novom Ustavu, Vlada Srbije odobrila je da se izdvoji 586 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: