"Uskoro srpski predlog za Kosovo"

Vlada Srbije će Kontakt grupi podneti predloge o budućem statusu Kosova, najavio u Berlinu premijer Vojislav Koštunica.

Izvor: B92, FoNet

Utorak, 16.05.2006.

10:26

Default images

Posle razgovora sa šefom nemačke diplomatije Frank-Valterom Štajnmajerom, Koštunica je rekao da će pregovarački tim na primeren način, najpre Kontakt grupi, ponuditi pojedinačne predloge o statusu Kosova. "Tu će ideja o budućem statusu biti razrađena. Pokazaćemo da to nije samo puka zamisao, već nešto što može da funkcioniše i doprinese stabilnosti i miru na Balkanu", rekao je Koštunica.

"Mora doći do kompromisa, iako je prostor koji ima izaslanik UN Marti Ahtisari uzak. Ali, smatramo da se prostor za kompromis nalazi između nezadovoljavajućih rešenja kakvi su status koji je Kosovo imalo do 1999. i nezavisnosti o kojoj se danas govori", preneo je premijer Srbije posle susreta sa Štajnmajerom.

Srpski premijer je juče u Berlinu izjavio da je zabrinut za tok pregovora: "U oblasti decentralizacije nema suštinskog napretka, pre svega zbog nefleksibilnosti albanske delegacije koja ne iskazuje ni najmanju volju za kompromisom".

Inače, Izaslanik EU za pregovore o statusu Kosova Štefan Lene danas boravi u Beogradu gde će razgovarati sa Vukom Draškovićem i članovima srpskog pregovaračkog tima. Glavna tema razgovora su ekonomska pitanja o kojima će biti reči u predstojećoj rundi pregovora Beograda i Prištine u Beču, prenosi RTS. Lene je prošle nedelje boravio u Prištini, gde je o ekonomskim temama razgovarao sa predstavnicima pregovaračkog tima kosovskih Albanaca.

Kontakt grupa nezadovoljna primenom standarda

Predstavnici zemalja članica Kontakt grupe nisu zadovoljni ritmom ostvarivanja standarda demokratskog društva na Kosovu, piše prištinski dnevnik Koha ditore.

List navodi da diplomatski predstavnici tih zemalja u Prištini takođe izražavaju nezadovoljstvo stepenom transparentnosti kosovskih institucija prema građanima. "U međunarodnoj politici ništa nije garantovano. Sve se lako može promeniti preko noći. Zato Kosovo treba da bude sigurno da želi da krene napred. Samo kroz primenu standarda ono će se zaista i pokrenuti", rekao je za Kohu neimenovani zapadni diplomata.

Ahtisari u Ljubljani

Izaslanik UN Marti Ahtisari rekao je u Ljubljani da je u pregovorima ostvaren progres i da nema smisla govoriti o statusu Kosova pre završetka razgovora u Beču.

Ahtisari se tokom posete Ljubljani sreo sa slovenačkim premijerom, predsednikom države i ministrom spoljnih poslova. Susrete u Ljubljani ocenio je kao odlične, jer je, kako je izjavio na novinarskoj konferenciji, razgovarao sa onima koji dobro poznaju situaciju u regiji.

Ahtisari se nije složio da nema progresa u pregovorima srpske i kosovske delegacije u Beču, podsetivši na predistoriju tih pregovora, koji nisu počeli iz "praznog prostora", već posle intervencije na Kosovu i sedmogodišnjeg prisustva međunarodnih snaga u toj pokrajini, zbog čega je nerealno očekivati da se stvari reše za nekoliko dana i odbivši da spekuliše o konačnom statusu Kosova, do koga je još daleko.

"Sve teme o kojima se razgovara i razgovaraće se do juna i deo juna, moraju biti rešene, na jedan ili drugi način, bez obzira kakav će status biti. Nema smisla razgovarati o statusu pre no što se završe pregovori", rekao je Ahtisari i dodao da su ti pregovori kao trčanje maratona. "Bez žurbe. Recimo da smo za sada pretrčali 15 kilometara, ostaje nam još da trčimo pošten broj kilometara, zato me ne pitajte koje će biti moje vreme na kraju. Ali, ne brinite, stići ćemo tamo", izjavio je Ahtisari odbivši da odgovori na novinarsko pitanje hoće li biti promenjene postojeće granice Srbije.

Ahtisari je naglasio i da se ne sme zaboraviti da ma kakav bio status Kosova, na njemu će ostati međunarodna prisutnost: NATO, EU, OEBS, zbog čega je i značajna uloga Slovenije, koja je članica svih ovih organizacija.

Ahtisari je još jednom podsetio i na principe Kontakt grupe, da ne sme doći do deljenja Kosova, do pridruživanja Kosova bilo kojoj okolnoj zemlji u kojoj žive Albanci ili vraćanja na ranije stanje, ali i na stav koji su doneli ministri spoljnih poslova u Londonu, da konačna odluka o rešenju kosovskog pitanja mora biti prihvatljiva za većinu stanovništva na Kosovu, naglasivši još jednom da bilo koje rešenje do koga se dođe, mora manjinama na Kosovu obezbediti miran i dostojanstven život. Posebni izaslanik je još jednom istakao potrebu za saradnjom kosovskih Srba. 

Slovenački ministar spoljnih poslova, Dimitrij Rupel ponovo je naglasio da Slovenija želi da Srbija ostane što više evropska i da se približi EU, kao i da je Slovenija u prijateljskim odnosima i sa Beogradom i sa Prištinom. Zato Slovenija želi da pomogne obema stranama, Kosovu kome će bez obzira na konačno rešenje biti potrebna pomoć u postavljanju strukture, a Srbiji da očuva svoju evropsku perspektivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: